Obavijesti

News

Komentari 3

Akcija "Kolumbo": Policija je zaustavila krijumčare oružja

Akcija "Kolumbo": Policija je zaustavila krijumčare oružja
1

Hrvatski dio akcije uspješno je realiziran 14. lipnja u ranim jutarnjim satima uhićenjima koja su proveli pripadnici Ekipe za posebne zadaće zagrebačke Interventne policije

VIDEO

MUP je objavilo da je zaustavilo krijumčarski lanac oružja operativnom akcijom Kolumbo.

Njihovo priopćenje donosimo u cijelosti.

"Iako je hrvatski dio kriminalističkog istraživanja «Kolumbo» završio 14. lipnja podnošenjem kaznene prijave USKOK-u protiv šestorice hrvatskih državljana (starosti 35, 30, 56, 50 i dvojice 60 godina), zbog kaznenog djela Nedozvoljeno posjedovanje, izrada i nabavljanje oružja i eksplozivnih tvari počinjenog u sastavu zločinačkog udruženja, ostale uključene europske policije i agencije za provedbu zakona izvijestit će tijekom današnjeg dana o dovšetku ovog istraživanja.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Podsjetimo da je Policijski nacionalni ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (PNUSKOK), u koordinaciji s USKOK-om, te u suradniji s Nacionalnim uredom MUP-a Slovenije, Guardia Civil iz Španjolske, Carabinierima iz Italije te uz asistenciju EUROPOL-a, proveo međunarodno kriminalističko istraživanje nad više osoba iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Slovenije, ali i drugih zemljama Europske unije (Španjolska, Francuska). 

Akcijom se rukovodilo iz zajedničkog stožera iz Ljubljane u kojem su pored policijskog službenika Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta sudjelovali i policajci ranije spomenutih država, dok su dvojica hrvatskih policajaca, zajedno sa pripadnicima Guardia Civil, sudjelovali u provođenju dokaznih radnji u Španjolskoj.

Hrvatski dio akcije uspješno je realiziran 14. lipnja u ranim jutarnjim satima uhićenjima koja su proveli pripadnici Ekipe za posebne zadaće zagrebačke Interventne policije, na području PU zagrebačke i PU karlovačke. Pored navedenog provedene su ukupno 24 pretrage domova.       

Podsjetimo da se 35-godišnjaka sumnjiči da je od siječnja do lipnja 2018. godine, na području Hrvatske, Slovenije, Italije i Španjolske, povezao ostalu petoricu u zajedničko zločinačko djelovanje radi pribavljanja nepripadne imovinske koristi nabavom i prodajom većih količina vatrenog oružja i streljiva pripadnicima kriminalnih organizacija na ilegalnom tržištu u zemljama članicama Europske unije. Naime, 35-godišnjak je u dogovoru sa državljaninom BiH, povezao u zločinačko udruženje još petoricu hrvatskih državljana i to tako da su 30-godišnjak, 56-godišnjak i 60-godišnjak nabavljali veće količine vatrenog oružja i streljiva koje je 30-godišnjak dijelom držao kod sebe na lokaciji u Zagrebu, a dijelom kod 50-godišnjaka u Vrbovcu, te potom po uputama 35-godišnjaka prevozio u Zagreb i predavao oružje 56-godišnjaku i dvojici 60-godišnjaka koji su oružje i streljivo prodavali na području Republike Hrvatske. Također, je 35-godišnjak pregovarao uvjere prodaje vatrenog oružja i streljiva u europskim državama, a nakon dogovora po njegovoj uputi 30-godišnjak je oružje i streljivo predavao BiH državljaninu koji je organizirao daljnji prijevoz oružja i streljiva prema državama EU.

Njihovim uhićenjem utvrđena je ruta na relaciji Hrvatska – Italija – Španjolska te je presječen krijumčarski lanac oružja iz Republike Hrvatske prema zemljama zapadne Europe, a koje je oduzeto od strane policijskih službenika Republike Italije. 

Još jednom MUP RH je pokazao kako je spreman odgovoriti na zahtjevne sigurnosne rizike na visokoj razini  štiteći ne samo sigurnost vlastitih građana, nego i građana drugih država članica EU. Hrvatska komponenta istraživanja, policijski službenici PNUSKOK-a i USKOK-a, pokazali su se kao potpuno ravnopravan partner policijama drugih država, Španjolske, Italije i Slovenije, te je zahvaljujući zajedničkim naporima i prije svega izuzetno koordiniranoj suradnji i organiziranoj akciji presječen krijumčarski kanal kojim je u zemlje Zapadne Europe dostavljano oružje velike ubojne moći".

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina