News

Komentari 1

Akcija kraj Samobora: Radnik je 'zapeo' na tornju, spašavali su ga HGSS-ovci i vatrogasci...

Akcija kraj Samobora: Radnik je 'zapeo' na tornju, spašavali su ga HGSS-ovci i vatrogasci...

Uski krug instruktora gorske službe spašavanja organizirao je veliku vježbu spašavanja u urbanim sredinama. Poligon im je bila skela na crkvi svete Barbare u Rudama kraj Samobora

Nakon katastrofalnog potresa u zagrebačkom i sisačkom području bilo je jasno kako moramo biti spremni na spašavanja u urbanim sredinama. Zato smo u ponedjeljak iznenada uzbunili naše članove koji su dobili neobičan zadatak, rekao nam je u Dubravko Regović, jedan od voditelja vježbe iz HGSS-ove stanice Samobor.

Uspjeli su ranije dogovoriti s izvođačem radova da pripreme sve na skeli tornja na kojem su mijenjali grede i krov. Prema scenariju, radnik se u ponedjeljak ozlijedio te su mu prvi u pomoć došli vatrogasci DVD-a Rude. Potom su zvali gorske spašavatelje s alpinističkom opremom.

- Naši su poruku dobili u 16.03 sati kako se moraju brzo okupiti u stanici i ponijeti alpinističku opremu. U roku od 25 minuta bilo je spremno osam članova koji su otišli prema crkvi - priča Regović. Ukupno je sudjelovalo 12 njihovih pripadnika te četiri vatrogasca.

Na terenu su nakon brifinga dogovorili plan te su se popeli do 'radnika' kojeg je glumio upravo Regović. Sanirali su mu rane i pripremili ga za spuštanje. Jedan kraj užeta usidrili su na tornju, a drugi za vatrogasni kamion.

- Sve osiguranje smo duplo radili. Ovo je bila izvrsna vježba za naših pet svježih članova. Inače, u akciji smo svakog vikenda u lokalnim gorjima - kaže Regović. 

Najčitaniji članci