Obavijesti

News

Komentari 18

Ako će vlak HŽ-a kasniti, moći će se zatražiti - povrat novca!

Ako će vlak HŽ-a kasniti, moći će se zatražiti  - povrat novca!
1

Nova Europska uredba: Ako vlak kasni više od 60 minuta vraćalo bi se 50 posto iznosa karte. Za kašnjenje od 90 do 120 minuta vraćalo bi se 75 posto karte, a za kašnjenje dulje od dva sata – cijeli iznos

VIDEO

Prijedlog Europske uredbe o pravima putnika u željezničkom prometu donosi neke zanimljive promjene, a najzvučnija je ona da će HŽ putnicima morati vratiti polovicu cijene karte ako im vlak kasni više od 60 minuta, javlja portal Vijesti.hr. Za kašnjenje od 90 do 120 minuta vraćalo bi se 75 posto karte, a za kašnjenje dulje od dva sata – cijeli iznos.

Ovakva uredba, ako zaživi u Hrvatskoj, HŽ bi moglo skupo stajati, jer je ove godine više od 60 minuta kasnilo 939 HŽ-ovih vlakova. Iako je riječ o  manje od 1 posto željezničkog prometa, da je ova mjera već na snazi, HŽ bi to vjerojatno stajalo milijune kuna.

Inače, putnici su i dosad u slučaju kašnjenja imali pravo na nešto manji povrat novca, no ne i u Hrvatskoj koja se od tog pravila izuzela jer bi nagomilao velike gubitke. No nova uredba, u čijem je pisanju sudjelovala i Biljana Borzan to bi trebala onemogućiti.

- Ova odredba bi trebala preciznije definirati kako će izgledati prava putnika i samim tim će se onemogućiti u dobroj mjeri poduzećima da manipuliraju, da dokidaju ta prava - pojasnila je za Vijesti.hr Biljana Borzan, zastupnica u Europskom parlamentu.

Prema uredbi, prijevoznik bi trebao nadoknaditi i troškove, ako se zbog kašnjenja propusti sljedeći vlak do krajnje destinacije, a donosi i veća prava osobama s invaliditetom. O njoj će još pregovarati Europski parlament, Komisija i Europsko vijeće.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 18
VIDEO

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament
ŽELE NAPUSTITI STRANKU?

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament

Potvrde ni demantija ovih informacije još nema, a nitko od dužnosnika Mosta ne odgovara na telefonske pozive.

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca
Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...
A KLELI SE U JEDINSTVO

Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...

Odlazak bračnog para Raspudić Selak od Mosta, samo je jedan od raskola među partnerima i unutar stranaka nakon izbora. DP se lomi oko koalicija, SDP-ov Grbin na meti kritika, Plenković na dvostrukom udaru...