Obavijesti

News

Komentari 189

Privatno je uvijek bilo ispred poslovnog u Ivičinom Agrokoru

Privatno je uvijek bilo ispred poslovnog u Ivičinom Agrokoru
1

Jedan od svjedoka u slučaju opisuje kako je dobio nalog koga da potpiše na neke odluke, a jednom je nešto trebala potpisati i Piruška Canjuga...

VIDEO

Kralježnicu Agrokora su uz Todorića činili njegovi sinovi Ante i Ivan. Dok su za Antu poneki govorili da bi možda i mogao zamijeniti oca, Ivana nitko nije opisivao kao sposobnog menadžera. Kći Iva Balent je bila direktorica za marketing, ali je njezin angažman često opisivan kao silno rastrošan, a bez stvarnoga efekta. Njezin muž Hrvoje bio je zadužen za nabavu, a njihov prijatelj Ivan Crnjac bio je odgovoran za financije u Agrokoru. On sada tvrdi da mu financijska izvješća nitko nije nikad pokazao, da ih je vidio tek na webu... On je prijatelj i kum Anti Todorići. Zajedno su se ludo provodili po Jadranu, slijetali helikopterom u Primošten...

Privatno je uvijek bilo ispred poslovnog. Pa je tako i sestra Crnjca, Danijela Gajski, jedna od najboljih prijateljica Ive Balent. Njena druga prijateljica Karla Kaić je supruga čovjeka koji je također radio građevine za Agrokor.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:29

Suprug Ive Balent, Hrvoje, jedan je od onih optuženih da su pomagali Gazdi izvući novce i naštimavati bilance. Sada i on tvrdi da uopće nije bio odgovoran i nije znao što se događa iako su istražitelji utvrdili da se s tajnog računa i njemu plaćali računi za luksuzne butike. Balentovi potpisi su na nekim od odluka koje su Todoriću omogućile izvlačenje novca.

Jedan od svjedoka u slučaju opisuje kako je dobio nalog koga da potpiše na neke odluke, a jednom je nešto trebala potpisati i Piruška Canjuga.

- Todorić je rekao da je stavim, a on će sve ostalo srediti - svjedočio je. I sređeno je. Canjuga se sada isto brani da nije bila odgovorna, ali ako je bez problema potpisivala što joj je doneseno bez da zna o čemu se radi, onda i to svjedoči o podaništvu u tvrtki.

Model takvog funkcioniranja je postavio još stari Ante Todorić koji je najveći uzor sinu Ivici. Antin zamjenik u Agrokombinatu nije htio svjedočiti protiv njega i kada je izašao iz zatvora doživotno je bio u Agrokoru. Ante je bio dobar i s Mirkom Galićem, pa je i bivši ravnatelj HRT-a odmah postao savjetnik u Agrokoru kada je završio diplomatsku karijeru. Galićev sin Mislav je sada bio među uhićenim menadžerima.

- Uprava se nije sastala devet godina- rekao je mlađi Galić i zaprepastio istražitelje.

Damir Kuštrak koji je sada isto bio pritvoren, bio je nekada doministar financija u Račanovoj vladi, zatim predsjednik Udruge poslodavaca, a onda se sa svim svojim vezama skrasio u Agrokoru. Najveća riba koja je došla u Agrokor je svakako bivši guverner HNB-a Željko Rohatinski. Nakon što je Rohatinski otišao iz HNB-a u Agrokor, a Todorić kupio propalu tvrtku njegove žene, HNB je ograničio financiranje banaka prema Agrokoru, što je izazvalo bijes menadžmenta. Morali su se okrenuti prikrivenom financiranju preko mjenica što je sada opet predmet istrage protiv Todorića i menadžmenta.

I mladi i perspektivni financijaš Zdravko Marić je s mjesta zamjenika ministra financija Ivana Šukera došao u Agrokor. Iz Agrokora se zatim vratio u Vladu premijera Tihomira Oreškovića, a zadržao ga je i Plenković.

Marić ima istu obranu kao i oni koji su uhićeni, iako je on bio jednu razinu ispod njih: vjerovao je izvješćima, ništa nije znao. Još u siječnju je tvrdio da je sve u redu s kompanijom. Politika i zapošljavanje u Agrokoru se zaista kroz godine nebrojeno puta isprepliću. Krešimir Kuterovac je tri godine vodio stočarsku proizvodnju u Agrokoru, a zatim je bio državni tajnik u ministarstvu poljoprivrede. Nakon toga, opet se vratio u Agrokor. Bivši ravnatelj policije Marijan Benko je postao šef sigurnosti u Agrokoru, a sa sobom je Gazdi donio i sve svoje vrijedne kontakte. Todorić u kompaniju usisao sve što mu je trebalo.

Ana Knežević, koja je vodila Savez samostalnih sindikata, koji je trebao štiti radnike u Agrokoru nije rogoborila protiv Todorića, pa je na kraju našla posao kod njega. Bivši čelnik HPB-a Čedo Maletić koji je bio SDP-ov izbor, završio je također u Agrokoru. Davorin Mlakar, bivši HDZ-ov ministar uprave sad je u Ustavnom sudu. A Ustavni sud će biti zadnja instanca kada se bude odlučivalo o presudama Todoriću i njegovu menadžmentu.

Todorić je najveću ekspanziju Konzuma počeo u Zagrebu uz velikodušnost gradske uprave koja je mijenjala zemljišta i izlazila mu ususret kad god je trebalo, pa i u prenamjeni Kulmerovih dvora. Slobodan Ljubičić, nekadašnja desna ruka Milana Bandića, bio je zadužen i za imovinu i odlučivao o zemljištima, nakon svađe s Bandićem je radio investicije za Agrokor, a svoje prijateljstvo s Todorićem nikada nije skrivao. Nije ni to prvi puta, bivši gradonačelnik Zagreba iz 90-ih Branko Mikša, je također dobio fotelju u najvećem hrvatskom koncernu. Mali je to dio mreže onih koji su kroz godine bili na javnim funkcijama i prije ili poslije se isprepleli s Agrokorom. U tom koncernu je bilo mjesta za sve one kojima je ili trebalo vratiti uslugu ili koji su na javne funkcije otišli s vječnom zahvalnošću Gazdi za dobru plaću i povlastice. A ta mreža je češće bila važnija od dobrih principa poslovanja i održivog rasta koncerna.   

Mogao je jedini naslijediti oca 

Sinu Anti je Ivica najviše vjerovao i on je imao sposobnost naslijediti oca. Ali i on je svog kuma progurao na visoku funkciju.     

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 189
VIDEO

'Čekalo se da Knighthead kupi obveznice i odbili Sber banku'
TODORIĆ NA BLOGU

'Čekalo se da Knighthead kupi obveznice i odbili Sber banku'

Ivica Todorić na blogu tvrdi da je Knighthead kupovao obveznice i nakon 9. travnja, a da je na sastanku u travnju odbijena Sber banka, jer se čekalo da Knighthead kupi potrebnu količinu obveznica

NOVA OBJAVA NA BLOGU

Ivica Todorić: Koga zastupa Dolički, Agrokor i Knighthead?

Todorić piše kako pod pritiskom javnosti Dolički brani svoj ugovor i svoj roll up, "zanemarujući činjenicu da se, kao i njegov poslodavac Ramljak, nalazi u neviđenom konfliktu interesa"
DORH izdao europski uhidbeni nalog protiv Ivice Todorića
traži ga policija

DORH izdao europski uhidbeni nalog protiv Ivice Todorića

Sukladno Zakonu o pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima s državama članicama Europske unije, DORH je izdao europski uhidbeni nalog protiv prvookrivljenog hrvatskog državljanina, priopćili su