Obavijesti

News

Komentari 18

'Ako Rusi krenu, odgovorit ćemo osvetničkim napadima'

'Ako Rusi krenu, odgovorit ćemo osvetničkim napadima'

Neke članice NATO-a već planiraju slanje borbenih zrakoplova i ratnih brodova u istočnu Europu kako bi ojačali obranu u regiji

VIDEO

Predsjednik Biden održao je u ponedjeljak videopoziv s europskim saveznicima zbog težnji zapada za zajedničkom strategijom protiv Rusije. 

Velika Britanija je upozorila Ruse na 'brze' sankcije ako dođe do napada. Rusija i dalje poriče planove za invaziju na Ukrajinu, unatoč tome što je okupila oko 100.000 vojnika.

Videopozivu su se pridružili SAD, UK, čelnici Francuske, Njemačke, Italije, Poljske i Europske unije. Javio se i glavni tajnik NATO-a, Jens Stoltenberg.

- Imao sam vrlo, vrlo, vrlo dobar sastanak - potpunu jednoglasnost sa svim europskim čelnicima- rekao je Biden.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Glasnogovornik engleske vlade rekao je da su se čelnici 'složili oko važnosti međunarodnog jedinstva unatoč rastućem ruskom neprijateljstvu'. Ako dođe do napada na Ukrajinu, čelnici su se složili 'da moraju poduzeti brze osvetničke odgovore uključujući paket sankcija bez presedana'.

Ranije u ponedjeljak, iz Pentagona su javili da je oko 8.500 borbeno spremnih američkih vojnika u visokoj pripravnosti za razmještaj u kratkom roku. Oni će biti raspoređeni samo ako NATO odluči aktivirati snage za brzo reagiranje, 'ili ako se razviju druge situacije' oko gomilanja ruskih trupa, rekao je tajnik Pentagona. Nema planova za raspoređivanje u samu Ukrajinu, dodao je.

Neke članice NATO-a, uključujući Dansku, Španjolsku, Francusku i Nizozemsku, već planiraju ili razmatraju slanje borbenih zrakoplova i ratnih brodova u istočnu Europu kako bi ojačali obranu u regiji. Tijekom vikenda u Ukrajinu je stiglo oko 90 tona američke 'smrtonosne pomoći', uključujući streljivo za 'branitelje s prve crte'.

Bijela kuća: SAD dorađuje vojne planove za scenarije u Ukrajini
Bijela kuća: SAD dorađuje vojne planove za scenarije u Ukrajini

Također u ponedjeljak, Johnson je rekao da postoje znakovi koji sugeriraju da Rusija planira munjeviti napad na Kijev.

- Moramo vrlo jasno dati do znanja Kremlju, Rusiji, da bi to bio katastrofalan korak.

Kremlj je rekao da NATO vidi kao sigurnosnu prijetnju i zahtijeva pravna jamstva da se savez neće širiti dalje na istok, uključujući i susjednu Ukrajinu. Ali SAD je rekao da je u pitanju ruska agresija, a ne širenje NATO-a. Bidenova administracija rekla je rodbini osoblja svog veleposlanstva da u nedjelju napuste Ukrajinu, a Velika Britanija je počela povlačiti osoblje iz svog veleposlanstva.

Oleksiy Danilov, tajnik Vijeća za nacionalnu sigurnost i obranu Ukrajine, rekao je za BBC da povlačenje osoblja saveznika nije bilo od pomoći.

'Trebamo pomoći ovdje jer ako ljudi počnu paničariti, to nas dovodi u vrlo opasnu poziciju i Rusiji će biti lakše manipulirati Ukrajinom- rekao je.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 18
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a