Obavijesti

News

Komentari 70

Ako se već ne smije govoriti o odgovornosti vlasti, zašto vlast smije napasti oporbu i građane?

Ako se već ne smije govoriti o odgovornosti vlasti, zašto vlast smije napasti oporbu i građane?
1

"Nevjerojatna je razina netrpeljivosti, pokušaja stvaranja kaosa, pokušaja udaranja na one koji rade", kaže Jandroković, a premijer Plenković dodaje: "Šteta što se doprinos oporbe sveo na miniranje rada Stožera".

VIDEO

"Traženje političke odgovornosti je neodgovorno", ispalio je ovoga tjedna Gordan Jandroković, komentirajući raspad epidemioloških mjera koje su Hrvatsku lansirale na čelo neslavnih statistika u Europskoj uniji. "O odgovornosti će se razgovarati kada za to dođe vrijeme", dodao je.

Premijer Andrej Plenković, upitan jučer na press konferenciji o raspadu tih mjera, poručio je kako "neće ulaziti u tezu o osobnoj odgovornosti". Umjesto toga, upozorio je da "ni najstrože mjere neće biti dovoljne bez osobne odgovornosti".

I tako, oni koji su se proljetos otimali za zasluge u pobjedi nad koronavirusom, sada ne žele otvarati pitanje vlastite odgovornosti za činjenicu da je Hrvatska na vrhu EU po incidenciji i po smrtnosti od korone. 

Ali to ih ne spriječava da sami prozivaju, kritiziraju i verbalno šamaraju.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Stvaranje kaosa

"Nevjerojatna je razina netrpeljivosti, pokušaja stvaranja kaosa, pokušaja udaranja na one koji rade, mislim da tome treba reći dosta", kazao je Jandroković, a Plenković dodao: "Šteta što se doprinos oporbe u ovoj krizi sveo na miniranje rada Stožera".

Teške su to optužbe, možda i teže od kritika na račun Stožera i Vlade. I ne izgovaraju se prvi puta. Još od proljeća Plenković optužuje oporbu praktički za sabotiranje rada Stožera. Najčešće za "miniranje".

I kakva su onda pravila igre?

Smije li se u doba korone politički nabacivati kritikama i optužbama ili je to zabranjeno? Smiju li jedino Plenković i Jandroković optuživati, prozivati i kritizirati, i nitko drugi osim njih? Je li korona legitimna politička tema? Ili je Hrvatska i formalno u izvanrednom stanju kad se svaki napad smatra izdajom, a optužba "petokolonašenjem"?

Pobjednici u defanzivi

Jasno je da Plenković ne želi prihvaćati optužbe na vlastiti račun, drugo zaista od njega ne možemo očekivati. Jasno je i da Jandroković želi odgoditi raspravu o odgovornosti "pobjednika nad koronom", po mogućnosti nakon lokalnih izbora.

No ako se ne raspravlja o odgovornosti vladajućih, a sve u svrhu ostvarivanja "zajedništva" u borbi s virusom, otkud vladajućima pravo da prozivaju druge, optužuju građane, napadaju oporbu, govore o "stvaranju kaosa"?

Tako ne funkcioniraju stvari u liberalnoj demokraciji. Samo u autokraciji.

Gdje je režim nedodirljiv, a svi ostali moraju biti "kuš".

Đikić stvara kaos?

Recimo, vrijedi li to pravilo i za Ivana Đikića, znanstvenika i profesora koji već mjesecima vrlo žestoko, ponekad ostrašćeno, ali artikulirano, kritizira Stožer i Vladu, optužuje premijera za manjak empatije, proziva članove Znanstvenog savjeta zbog sukoba interesa? Mora li i on šutjeti? Je li i on jedan od "stvaratelja kaosa"? 

I što je s udrugama liječnika i medicinskog osoblja koje upozoravaju na teško stanje i lošu organizaciju u bolnicama? Što je s epidemiolozima i znanstvenicima koji oponiraju vladajućim eppidemiološkim mjerama? Gdje se tu uklapaju poduzetnici koji prosvjeduju i kritiziraju Vladu? I što ćemo s građanima?

Treba li i njima reći "dosta"?

Čemu služi oporba?

I da ne idemo predaleko: premijer Plenković jučer je apelirao da se ljudi "ne rukuju", a njegov ministar vanjskih poslova dočekao je ruskog kolegu ispruženom rukom spremnom na rukovanje. Gdje je tu "osobna odgovornost"?

Naravno da je premijer pod pritiskom, a HDZ u intenzivnim pripremama za lokalne izbore. Naravno da Nacionalni stožer ima problema s kredibilitetom. Naravno da Vlada želi biti pošteđena napada oporbe.

Ali čemu onda uopće služi oporba?

Njezini konstruktivni savjeti se odbacuju, prijedlozi ne slušaju, inicijative ismijavaju. Ona je često kilava i razjedinjena. Plenković je navikao na interventno regrutiranje oporbenjaka kad mu usfali ruku u Saboru. Nekad računa na oporbu da zajednički odbiju zakonske inicijative, kao onu o smanjenju lokalnih dužnosnika.

No ako već oporba mora šutjeti, zašto Plenković i Jandroković smiju napadati?

I na kome leži veća odgovornost: na onima koji rade ili onima koji komentiraju?

Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 70
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a