Obavijesti

News

Komentari 417

Dalić je 'pukla' na Bulja: 'Sram vas bilo, to je moja djedovina!'

Dalić je 'pukla' na Bulja: 'Sram vas bilo, to je moja djedovina!'
7

Kada je zastupnik Mosta Miro Bulj spomenuo gradnju elektrane na jezeru Peruća protiv koje se Most protivi, potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić burno je reagirala

VIDEO

>>> Zadnje informacije...

POGLEDAJTE VIDEO:

16:30 - Vladajući i oporbeni saborski klubovi podržali su u petak u Hrvatskome saboru godišnja izvješća o državnim potporama za 2014. i 2015. godinu.

U 2015. godini dodijeljeno je ukupno 9,9 milijarda kuna potpora u poljoprivredi, ribarstvu, industriji i uslugama, što je povećanje za 10,6 posto u odnosu na 2014. godinu, dok je udio navedenih potpora u BDP-u iznosio 2,96 posto u 2015., odnosno 2,73 posto u 2014. godini , izvijestio je državni tajnik Ministarstva financija Željko Tufekčić.

Kada je riječ o sektoru poljoprivrede i ribarstva, u 2015. dodijeljene su potpore u iznosu od 4,9 milijarde kuna, što je povećanje za 53,7 posto u odnosu na 2014. godinu, dok su potpore industriji i uslugama iznosile  5,14 milijarde kuna, dodao je.

Predstavnik Ministarstva financija istaknuo da je unatoč gospodarskoj krizi, te određenim poteškoćama u poslovanju korisnika i smanjenim proračunskim mogućnostima, vidljiv rast dodijeljenih potpora i u 2014 i u 2015. godini.

Naglasio je da je stoga i dalje potrebna promjena trenda dodjele potpora, što znači da davatelji moraju svoja ograničena proračunska sredstva sve više usmjeravati u takozvane  "dobre potpore" horizontalnoga karaktera, a ne u sektorske potpore.

Sabor nastavlja sjednicu idući tjedan u utorak u 9:30 sati.

15.30 - Nakon što je aktualac završio, zastupnici su nastavili sa sjednicom Sabora. Odmah su stanku zatražili Ivan Pernar iz Živog zida i Miro Bulj iz Mosta.

Nastavno na incident koji se dogodio s potpredsjednicom Vlade i ministricom gospodarstva Martinom Dalić, Bulj je ponovno govorio o termoelektrani Peruća.

- Reakcija Dalić je dokaz da sam pogodio u metu. Ljudi iz Cetinske krajine poslali su peticiju premijeru, no on im nije odgovorio. Hoćemo li zbog ljudskih gluposti u praznu Cetinsku krajinu dovoditi investitore koji će dobivati subvenciju za plin. Otrovni plinovi ići će u zrak. Dolaze dani kad je Ratko Mladić napao branu. Ovdje se radi o sukobu interesa zbog supruga ministrice vanjskih poslova. Ne damo te Cetino - poručio je Bulj na što je i njegov stranački kolega Nikola Grmoja iz klupe doviknuo "Ne daj se Cetina" te istaknuo kako iza projekta termoelektrane stoji suprug ministrice vanjskih poslova Marije Pejčinović Burić.

Ivan Pernar za govornicu je došao odjeven u majicu s natpisom "HDZ lopovi. Lopine" i pitao kada će HDZ-ov tajkun Robert Ježić vratiti mito od pet milijuna eura u proračun RH.

- Slučaj Roberta Ježića je žalostan primjer nefunkcioniranja hrvatskog pravosuđa. Stvarna pravna država ne postoji. Da postoji, sud bi izdao nalog da se taj novac vrati u proračun. Ovaj moj govor bit će povijesni jer je očito da bivši premijer Sanader nikada neće biti osuđen i da će ti novci ostati na računu Sanadera - istaknuo je Pernar.

14.55 - Premijer Andrej Plenković nakon aktualnog prijepodneva u Hrvatskom saboru komentirao je novinarima SOA-ino izvješće u kojem se navodi porast brojke radikalnih islamista u blizini Hrvatske.

- SOA objavljuje godišnje redovito izvješće, ono je cjelovito i temeljeno na saznanjima naše službe, na temelju razmjena informacija koje imamo u suradnji s partnerstvom naše službe s drugim zemljama. Ono što mi se čini da je najvažnije da imamo obzirno, realno, da naznačuje potencijalne rizike ugroze, ali u osnovi to je dio onih saznanja i informacija koje smo imali i do sada - rekao je Plenković.

Na pitanje ima li razloga za strah, Plenković je rekao kako naše službe razmjenom informacija s partnerima jamče sigurnost hrvatskim građanima i svima koji dolaze u našu zemlju.

Na novinarsko pitanje komentirao je i kako će riješiti izgradnju Pelješkog mosta obzirom da se iz BiH tome protive.

- Sagradit ćemo most - poručio je Plenković.

Osvrnuo se i na službeni put u New York na opću skupštinu UN-a na koji ide sljedeći tjedan.

- Ovo je prigoda da se obilježi 25. godišnjica hrvatskog članstva u UN-u. Moj govor je predviđen u četvrtak, održat ću prezentaciju na Sveučilištu Columbia, imat ću susret sa hrvatskom zajednicom, glavnim tajnikom UN-a i niz bilateralnih sastanaka sa brojnim šefovima vlada. Očekujem da u našim porukama pokažemo kako Hrvatska gleda brojne globalne teme, od sigurnosnih, gospodarskih, klimatskih pitanja, siromaštva... - rekao je premijer.

14.45 - Verbalni sukob svoje ministrice i zastupnika Mosta komentirao je i premijer Plenković. Poručio je kako je to sve parlamentarizam.

Sjednica sabora

- A dobro, potpredsjednica je malo temperamentnije reagirala jer očito ima i neku obiteljsku povijest koja je vezana za djedovinu koja je pod Perućkim jezerom i možda je reagirala malo angažiranije, ali to je sve parlamentarizam. Nije ni nama lako kad pod poslovničkim okolnostima nemate pravo odgovoriti, no sve skupa je to dio demokracije i dijaloga koji vodimo. A javnost će vidjeti tko je, kako je i na koji način argumente iznosio - rekao je Plenković.

Osvrnuo se i na svoju izjavu sa zasjedanja Sabora. "Mogu što hoću" - kazao je premijer na primjedbu SDP-ove saborske zastupnice Sabine Glasovac da premijer na pitanja zastupnika ne odgovara nakon što ih zastupnici postave, nego čeka da se pitanja nakupe. Predsjednik Sabora Gordan Jandroković mu je tada rekao da mora odgovoriti na prethodno pitanje.

Nakon "aktualca" premijer je pred novinarima svoju izjavu malo ublažio.

- Pojasnio sam što sam mislio, da ne može nitko što hoće, pa ni ja. Vrlo je nezgodno ako dobijete niz političkih udaraca, a nemate prigodu da pred istim auditorijem rečete što mislite. S obzirom da imam iskustvo u nekom drugom predstavničkom tijelu, mislim da je to tako nemoguće. Želim u pojedinim fazama objasniti pojedina stajališta, a što mi Poslovnik ne dopušta. Svatko se tu malo igra i nastoji profitirati i iskoristi minute koji su mu date pred kamerama i mikrofonima koji su tu - kazao je premijer Plenković.

14.20 - Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić objasnila je zašto je tako burno reagirala na riječi Mostovog saborskog zastupnika Miru Bulja. Politika je, kazala je, disciplina gdje treba reći istinu i pokazati emocije. Miro Bulj u Saboru nosi majicu s natpisom "Ne daj se Cetino". Inače, Mostovi saborski zastupnici i vijećnici u splitsko-dalmatinskoj Županijskoj skupštini bore se protiv gradnje termoelektrane na jezeru Peruća, a upravo je na spomen toga, Dalić burno reagirala.

- Miro Bulj je odstupio od teme pitanja, a time je otvorio i prostor meni da mu odgovorim na meritum onoga što je gospodin Bulj govorio. Cetinska krajina je jedno od područja naše zemlje gdje je potrebno vratiti ljude, razviti, otvoriti investicije. To je područje koje je za komunističke vladavine doživjelo teško iseljavanje. Umjetno jezero namjerno je napravljeno da bi se Hrvati iselili. Bitno je da se i taj kraj kao i svi razvijaju. A to je moguće samo ako imamo investicije, gledamo naprijed i otvaramo radna mjesta. Sada smatram potrebno reći dosta. Dosta manipulaciji činjenicama, informacijama koje su netočne. Treba reći dosta i ja sam to učinila to na ovaj način. Politika je disciplina gdje treba reći istinu i pokazati svoje emocije - kazala je potpredsjednica Vlade.

13.45 - Mostovac Miro Bulj upitao je premijera kad će maknuti četničke ploče. Istaknuo je kako četnički spomenici i dalje stoje u Hrvatskoj dok se "bavimo onima koji su dali život za Hrvatsku."

- Vi ste pod pritiskom SDSS maknuli ploču u Jasenovcu, kad ćete se početi baviti pločama i maknuti četničke ploče? Tražim i odgovor na izjave Pupovca koji je izjave Bobetka usporedio sa Slobodanom Miloševićem? Da li ste tu izjavu Pupovca prešutjeli kako bi ostali na vlasti - upitao je Bulj.

Plenković je odgovorio kako je ovo prva Vlada koja se počela baviti tim pitanjima.

- Što se tiče časti hrvatskih branitelja i odnosa prema Domovinskom ratu, mislim da je ponašanje ove vlade egzemplarno. Naša Vlada je uoči obljetnice Oluje odlučila održati sjednicu Vlade u Kninu. Na njoj smo usvojili nacrt prijedloga novog cjelovitog Zakona o hrvatskim braniteljima. Mislim da smo time poslali poruku. Našli smo rješenje da ploča više ne bude u Jasenovcu bez konflikata. To je umijeće i vještina. Kad je riječ o dugoročnom uređenju korištenju znakovlja i simbola totalitarnih simbola, namjerno smo osnovali Vijeće da riješimo problem kojeg nijedna Vlada nije riješila. Zamolili smo članove Vijeća da nam daju jasne preporuke za rješavanju tog pitanja, a tada ćemo stvoriti pretpostavke za zakonsko rješenje - odgovorio je Plenković.

Na njegov odgovor, ponovno se javio Bulj i spomenuo i elektranu Peruća, pritom u bijelom majici s natpisom "Ne daj se Cetino".

- I dalje se vrši agresija. Taj nasrtaj koji se provodi je nimalo gori nego što je bio od Ratka Mladića - rekao je Bulj.

Na to je u sabornici situacija eskalirala kad je potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić doslovno eksplodirala, digla se i počela galamiti na Bulja. 

- Sram vas bilo, ispod Peruće je moja djedovina - derala se Dalić, a nije ju uspio smiriti ni predsjednik Sabora koji je isticao kako je takvo ponašanje neprimjereno.


Ona se i dalje derala, potpuno izgubivši kontrolu, a u trenutku kad joj se Bulj približio da bi joj pokazao fotografije Perućkog jezera,  ministrica je bijesna odgurnula te fotografije ne želeći ih pogledati.

- Nemojte mi to davati! Ne mogu slušati više ove laži - derala se Dalić.

- Ovako se ne možete ponašati u Hrvatskom saboru - govorio je Jandroković. Bizarna situacija je u tom trenu zbunila i samog premijera koji je sjedio kraj nje i zbunjeno promatrao što se događa. 

- Može vas biti sram što ste na ovaj način reagirali - poručio joj je Bulj. 

- Vas može biti sram što stopirate razvoj kraja koji je iseljen - i dalje se derala Dalić, potpuno se oglušivši i na daljnje opomene Jandrokovića.

Šef HSS-a Krešo Beljak, koji je bio na redu za sljedeće pitanje, osvrnuo se na šokantnu situaciju koja se upravo dogodila.

- Nadam se da ćete pripremiti razrješenje ministrice Dalić jer je ovakvo ponašanje neprihvatljivo - poručio Beljak.

13.03 - SDP-ovog Marija Habeka zanimalo je hoće li doći do poskupljenja vode, na što mu je premijer kratko odgovorio da neće, no Habek je poručio da će tražiti i pisani odgovor.

12.53 - Premijer se osvrnuo na svoju izjavu koju je rekao na početku aktualca kako "može što god hoće", a zbog kojih su ga zastupnici prozvali u Saboru. Istaknuo je kako je time želio poručiti "može reći što hoće" te da je teško replicirati svima u dvije minute.

- To nije bio signal arogancije i bahatosti nego male nepovoljne poslovničke pozicije u kojoj se nalazimo mi s ove strane - rekao je Plenković.

12.30 - Predsjednik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić upitao je premijera vezano za Porez na nekretnine.

- U famoznoj poreznoj reformi od 16 zakona je bio i Porez na nekretnine. Toliko ste hvalili tu reformu da će rasteretiti građani, ali ona ih neće rasteretiti. To je silan teret za građane i vjerujem da ste to sada nakon velikog otpora i sami shvatili. Građani su shvatili, čak i velik dio vaših birača, da je taj zakon protiv njih. Prvo ste dali zakon u proceduru, sada ga povlačite. Zanima me kakvi su vaši sljedeći potezi po tom pitanju, koji je program vaše Vlade, hoćete li stavke vezane uz porez na nekretnine ugraditi u neki drugi zakon - pitao je Sinčić.

Plenković je odgovorio kako je Vlada u Sabor uputila Zakon u kojem su brisane odredbe vezane uz Porez na nekretnine.
- Ovo je tema koja je izazvala puno bure u javnosti i živahnu komunikaciju na društvenim mrežama. Kad se donosio paket reformi, velik dio javnosti bio je fokusiran na neke druge stavke, a ovaj zakon je prošao ispod radara. Namjera ovog Zakona bila je provesti načelo pravednosti i jednostavnosti. Poreza na nekretnine biti neće, Vlada je donijela takvu odluku - rekao je Plenković.

12.26 - SDP-ovog Joška Klisovića zanimali su odnosi s Mađarskom.

- Mađarska je blokirala put Hrvatsku u OECD. To možemo smatrati neprijateljskim korakom suprotnom hrvatskim interesima. Predsjednica je išla tražiti objašnjenja i rekli su joj da je to napravljeno u zaštiti mađarskih interesa. Smatrate li ova obrazloženja mađarske strane suvislima i utemeljenima i nije li rezultat ovakvog poteza Mađarske što su u predizbornoj kampanji 2015. neki iz HDZ-a dali obećanja da će se pitanje Ine i MOL-a riješiti u mađarsku korist - upitao je Klisović.

- Mi ćemo u razgovorima s mađarskom stranom inzistirati da se takav stav promjeni. Što se tiče aluzije na kampanju iz 2015., vi znate naš principijelan stav da su sve aktivnosti hrvatskog pravosuđa neovisne o tome što radi vlast - odgovorio je Plenković.
Klisović je ustvrdio kako imamo puno gore odnose sa susjedima.

- Danas imamo bitno gore odnose sa susjedima nego 2015. Niti smo imali blokadu Slovenije i Mađarske, niti retoriku iz Srbije, a da ne govorim o BiH i Pelješkom mostu - zaključio je Klisović.

11.50 - Šef Mosta Božo Petrov, bivši partner Andreja Plenkovića u Vladi, postavio je direktno, vrlo kratko pitanje i zatražio jasan i nedvosmislen odgovor od premijera vezano za Ivicu Todorića i Agrokor.

- Je li Ivica Todorić mogao sam od koncerna Agrokor napraviti ovoliku kompaniju, bez pomoći i propusta vlasti i institucija? Molim za jasan i nedvosmislen odgovor - rekao je.

Plenković mu je odgovorio da je njemu kao premijeru teško reći što se događalo tijekom tranzicije.

- Kao što znate, a i zajedno smo radili na rješavanju ovog problema, i bili ste suglasni da krenemo u postupak izvanredne uprave, mogu reći da je slučaj Agrokor simbol hrvatske ekonomske tranzicije. Što će na kraju biti u pogledu političke i kazneno-pravne odgovornosti, teško mi je spekulirati. Važno mi je da se sve rasvijetli do kraja, kako je došlo do određenih poslovnih praksi kojih smo i vi i ja postali svjesni nakon Nove godine. Da li netko mogao to sve stvoriti sam, sigurno da nije, sudjelovalo je mnogo ljudi u kreiranju ove kompanije - odgovorio je Plenković.

No, Petrov nije bio impresioniran tim odgovorom.

- Iskreno, nisam impresioniran odgovorom.  Jako dobro koristite minutažu za svoj marketing, a izbjegavate odgovor. To znači da znate ili barem sumnjate da je imao pomoć. Legalist poput vas ne skriva stvari pod tepih. Sada mi je jasno zašto ne želite Istražno povjerenstvo. Odlučili ste se za taktiku netalasanja. No, šokiralo me danas nešto što sam mislio da je relikt bivših, mračnih vremena. Rekli ste na početku aktualca - "mogu što hoću." Ivo Sanader je radio što je htio, a čak se i on nije usudio to reći. Možda možete što hoćete, ali ne želite, barem po pitanju Agrokora - rekao mu je Petrov.

11.34 - SDP-ov Željko Jovanović dotaknuo se HDZ-ovaca i njihovih postupaka, a u tom smislu i HRT-ove emisije "Hrvatska uživo."

- HDZ-ov član Franjo Lucić je uhvaćen u podmićivanju novinara, ali i dalje zastupnik u Saboru. HDZ-ov Hrvoje Marušić prijetio je aktivistima strijeljanjem. Petar Škorić obrušio se na novinarku Maju Sever. Ta izjava bila je vezana uz ukidanje Hrvatske uživo, zbog kojeg je jutros bio i prosvjed. Da li će Plenković utjecati da se Hrvatska uživo vrati -  upitao je Jovanović.

Plenković je odgovorio kako to treba pitati ravnatelja HRT-a.

- Što se tiče mene osobno i Vlade, mi nemamo nikakav utjecaj ni na uređivačku politiku HRT-a ni na programske sheme, to je pitanje za ravnatelja, a ne za hrvatsku vladu. A što se tiče ovih koje ste nabrojali, ja neću govoriti što su sve neki vaši kolege govorili - rekao je.

11.21 - Ana Mrak-Taritaš (GLAS) pitala je Plenkovića je li zadovoljan smjerom kojim Hrvatska ide.

- Svaki dan se pitam to obzirom na izazove s kojima se Hrvatska susreće. Praktički nema problema hrvatske tranzicije koji se nije aktualizirao. Od problema privatizacije, problema sa susjedima, Agrokora...Jesam li zadovoljan ozračjem u društvu? Prije godinu dana su ideološke teme ispadale iz ormara kako bi se odmakli od stvarno važnih tema. Sa svog kuta gledanja mogu reći da je 2016. bila jedna godina "blic" pobjede. Ovu godinu ne mogu drugačije nazvati nego godinom stabilnosti. Zadovoljan sam, a bit ću još zadovoljniji - rekao je premijer.

11.19 - SDP-ovog Domagoja Hajdukovića zanimala je INA.

- Da li će vlada otkupiti dionice INA-e u MOL-a i znači li to da idemo u privatizaciju 25 posto HEP-a i je li u tih 25 posto uključeno sedam posto braniteljskog djela - upitao je Hajduković na što mu je Plenković odgovorio da će se o HEP-u odlučiti nakon analize. A istaknuo je i kako je s MOL-om komunikacija poboljšana. 

11.15 - SDP-ov Vedran Babić pitao je premijera koliko je broj zaposlenih.

- Hvalite se s najnižom stopom nezaposlenosti, ali svakome tko živi u Hrvatskoj jasno je da su ti podaci poražavajući. 50.000 radnih mjesta se nije otvorilo u zadnjoj godini, to zna i predsjednica. Samo ove godine propalo je 5000 OPG-ova, a uvođenjem članarine za Poljoprivrednu komoru bit će ih još više. Koliki je broj zaposlenih u Hrvatskoj - upitao je Babić.

Premijer je odgovorio kako je Državni zavod za statistiku napravio grešku.

- DZS je napravio pogrešku koja je malo neobična jer im je to core business. Podaci HZZ-a su milijun i 500.000 zaposlenih - rekao je Plenković.

11.01 - Premijer Plenković je u trenutku odgovaranja Marasu htio odgovoriti i Bernardiću na čije pitanje je već odgovorio, no kako to prema Poslovniku nije moguće, opomenuo ga je predsjednik Sabora Gordan Jandroković. Naime, zastupnik postavlja pitanje, premijer ili ministar odgovori pa zastupnik ima pravo na komentar. Zatim drugo pitanje postavlja drugi zastupnik, no premijeru to nije bilo po volji jer je on htio još nešto poručiti Bernardiću i odgovoriti mu na njegov komentar.

- Predsjedniče Vlade, ja bih vas molio, vi morate odgovarati kolegi Marasu, a na vama je da nađete načina odgovoriti onima koji žele, tako da vas molim da se i držimo Poslovnika - rekao je Jandroković.

Premijer je ispalio kao iz topa:

- Pa ja mogu što god hoću - rekao je Plenković.  

10.42 - SDP-ova Sabina Glasovac upitala je premijera vezano za posao pomoćnika i državnih tajnika u Ministarstvu obrazovanja.

- Ministarstvo obrazovanje rekorder je po broju pomoćnika ministra i državnih tajnika. Znate li da postoji čak 10 pomoćnika i državnih tajnika? Za vrijeme naše Vlade bilo pet pomoćnika i jedan državni tajnik. Što oni točno rade obzirom da se posljednje dvije godine u obrazovanju ništa nije napravilo i koliko hrvatski građani plaćaju te ljude - pitala je Glasovac.

Plenković joj je odgovorio kako je u Ministarstvu obrazovanja devet pomoćnika i državnih tajnika, a da njihovu plaću zbrajati javno nema smisla.

- Ministarstvo obrazovanja ima četiri državna tajnika i pet pomoćnika i svaki od njih ima jasno koordinirane zadaće. Nema ih ništa više danas nego što ih je bilo prije, a zbrajati njihove plaće ovako pred Saborom i javnosti nema smisla - rekao je Plenković.

No, Glasovac se nije dala pa je išla još jednom provjeriti koliko ih ima u ministarstvu.

- Da, dobro sam rekla, išla sam provjeriti. Šest je pomoćnika, a ne pet i četiri državna tajnika, znači deset. Svih deset građani mjesečno plaćaju 300.000 kuna. Građani plaćaju da vi u ministarstvu morate pomiriti dvije struje. Vaša je misija da zapošljavate stranačke ljude i simpatizere, da unapređujete HDZ-ove donatore. Očito, cvate cveće u vaš preduzeće - rekla je Glasovac. 

10.15 -  Nije ni Plenković propustio priliku bocnuti oporbu. 

- Vas dvojica ste se očito dobro zabavljali ovo ljeto, nisam vidio da ste nešto radili. Koristite ove minutice za marketing SDP-a koji nikada nije bio više neprepoznatljiv i bljeđi -  dobacio je Plenković Marasu i Bernardiću pa se pohvalio podacima o zaposlenosti i ostalim što je učinio.  

- Što bi bilo s Agrokorom da ste vi bili na vlasti? Što bi bilo sa Schengenom da ste vi bili na vlasti? Da li bi zbog vaše umješnosti kolone bile od Ljubljane do Bregane - odgovorio je Plenković. 

Maras mu je poručio da je ova Vlada gora i od one Tomislava Karamarka.  

- Kada vas čovjek sluša, pita se gdje vi živite. Na svijet gledate ružičastim naočalama. Ljudi odlaze iz Hrvatske. Da li odlaze zato što su zadovoljni vama, zato što im je dobro? I vašim zastupnicima je neugodno slušati vaše odgovore. Evo, Prgomet cijelo vrijeme gleda u pod. Ova vlada je lošija od Karamarkove vlade. Rezultati su vam puno lošiji. Ljudima je dosta vašeg smijanja. Što prije date ostavku, šteta će biti manja - rekao mu je Maras.

9.57 - Gordan Maras (SDP) je premijeru Andreju Plenkoviću spočitao da su im partneri Marko Skejo i Velimir Bujanec i pitao ga je kada će dati ostavku. 

- Godinu dana je od izbora, Hrvatska nažalost stagnira i nazaduje. Niste riješili gotovo ni jedan problem. Sugovornici i partneri su vam Skejo i Bujanec, to je vaš mainstream svijet. Imamo hrpu problema poput radikalizacije društva. Pad nam zaposlenost, a najveći problem je iseljavanje. Opustošili ste Slavoniju. Tijekom vašeg mandata preko 100.000 napustilo Hrvatsku. Moje pitanje je da li vam je bar malo neugodno i kada ćete podnijeti ostavku - upitao je Maras

9.47 - Nakon što su utvrdili dnevni red, prvi za pitanje javio se nezavisni Veljko Kajtazi koji je pitanje htio postaviti ministru državne imovine, ali kako je objasnio, nakon što je jučer s njim razgovarao, od pitanja je odustao.

Nakon njega, predsjednik SDP-a Davor Bernardić upitao je premijera vezano za Agrokor i zašto se boji Istražnog povjerenstva.

- Prošlo je pet mjeseci od lex Agrokora, zakona koji se pisao za samo jednu kompaniju i kojeg su pisale banke. Prošlo je pet mjeseci od kada se postavili izvanrednog povjerenika Ramljaka, a kojeg smo ljetos više mogli vidjeti u rubrikama ljetnih magazina. Čudi me da se skriva istina o Agrokoru, odnosno stvarni podaci o poslovanju te kompanije. Da li dobivate izvješća o stvarnom stanju? Ako ih ne dobivate da li ćete se praviti da niste znali i smijeniti nekog od ministara kad za njih doznate? Zašto skrivate financijsko poslovanje Agrokora, zašto vas je strah Istražnog povjerenstva i koga i čije interese štitite - upitao ga je Bernardić.

Premijer mu je odgovorio kako je sve u radu kompanije transparentno.

- Znate i sami koliko je ljudi vezano uz Agrokor? Mislite li da bi opskrba na obali tijekom najuspješnije sezone do sad bila jednaka da tog zakona nije bilo. Mislite li da donošenjem tog zakona nije došlo do novog elementa povjerenja kreditora. Angažirali smo svjetske renomirane konzultante, kredibilne revizijske kuće. Angažirani smo na način da sve što se radi u kompanije je potpuno transparentno. Na stranicama Ministarstva gospodarstva objavljuju se mjesečna izvješća povjerenika. Očekujemo nastavak procesa da dođe do restrukturiranja kompanije. Gdje bi danas bilo hrvatsko gospodarstvo da smo krenuli drugim putem - rekao je premijer.

Bernardić mu je poručio da nije odgovorio niti na jedno konkretno pitanje.

- Dok ovako sedativno, diplomatski odgovarate, u pozadini se događa nastavak pretvorbe i privatizacije iz '90-tih. Niste spašavali radna mjesta u Agrokoru nego samo jedno jedino i to ono ministra Marića. Vaša je politika politika odustajanja i nečinjenja. Trebalo vam je devet mjeseci za skidanje jedne ploče, najavljivali ste otkup INA-e, godinu dana se ništa nije dogodilo, pa ste najavljivali pompozno projekt Slavonija, a nikad više mladih nije iselilo nego ove godine - nabrojao je Bernardić.

Poručio je i kako samo kupuje vrijeme za položaj u Europskoj komisiji te da mu je premijerski položaj samo rezervni.

9.35 - Sjednica Sabora počela je himnom i minutom šutnje za one koji su svoj život dali za Hrvatsku. Nakon dva mjeseca odmora, zastupnici su se vratili u saborske klupe i započeli petu sjednicu redovnog jesenskog zasjedanja aktualnim prijepodnevom, odnosno rešetanjem premijera Andreja Plenkovića i njegovih ministara. Pitanje će im postaviti 39 zastupnika.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 417
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa