Obavijesti

News

Komentari 381

Austrijanci pooštravaju mjere za necijepljene: U subotu su imali čak 6102 nova slučaja korone

Austrijanci pooštravaju mjere za necijepljene: U subotu su imali čak 6102 nova slučaja korone

Za sada čitav plan uvođenja mjera zaštite od koronavirusa ovisi isključivo o popunjenosti bolničkih kreveta. Ukoliko ta brojka dosegne 600 nastupit će potpuno zatvaranje za necijepljene ljude u Austriji

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
14.54

Srbija ima najviše novozaraženih od početka pandemije

U Srbiji, suočenoj s upozoravajuće visokim trendom umrlih i novozaraženih u petom valu, sve su glasniji zahtjevi da covid propusnice, uvedene prošli tjedan s primjenom od 22 sata, vrijede 24 sata, uz oštriji lockdown i poruke da o epidemiološkim mjerama mora odlučivati struka, a ne politika.

Broj novih zaraza od početka rujna konstantno je iznad 5.000 na dnevnoj razini uz najviše zaraženih od početka pandemije registriranih 28. rujna - 8.467.

Tu vijest posljednjih dana prate i izvješća iz dječjih bolnica o četiri bebe na respiratorima. U petak navečer u Somboru je od posljedica plućne embolije preminuo 13-godišnji dječak kojem je covid-19 potvrđen prije mjesec dana.

Reagiranja, kritike i upozorenja stručnjaka o zabrinjavajućoj korona statistici kreću se od primjedbi utemeljenih na medicinskim pokazateljima da se ne poštuju znanstveni temelji epidemiologije i virusologije do političkih ocjena da vlast ima "demagoški pristup pandemiji, sveden samo na brigu da se ne otuđi nijedan glasač", uz konstatiranja da se u masovnim medijima i javnom životu stvaraju "opasne podjele u društvu".

Protekli tjedan obilježili su prosvjedi antivaksera i desničara ispred domova i kuća pojedinih liječnika i medicinskih članova Kriznog stožera, uz prijetnje prosvjednika koji su nosili žute trake s natpisima "nisam cijepljen". To je u dijelu kritičke javnosti ocijenjeno kao izravno aludiranje na obilježavanje Židova tijekom pogubnih posljedica fašžizma i nacizma u prošlom stoljeću.

Posljednje u nizu upozorenja struke izrečeno je u subotu, kad je epidemiologinja Studentske poliklinike u Beogradu dr. Mila Paunić objavila da se među studentima bilježi povećanje broja zaraženih i da "ne pamti da su u bilo kojem dosadašnjem valu imali ovoliki pritisak", kad obolijeva i sve više zdravstvenih djelatnika.

Kategorički inzistirajući na tome da "nema dileme da covid propusnice moraju vrijediti  24 sata dnevno", Paunić je rekla da "niti bilo tko smije odlučivati osim liječnika" koji su dio Kriznog stožera.

"Znači, liječnik jedino može odlučiti kakve su epidemiološke mjere koje se u jednoj zemlji u pandemiji mogu primijeniti. Sljedeće bi moralo biti zaključavanje, zatvaranje na tri tjedna, a ne na dva, da bismo zaustavili ovu situaciju koju imamo", poručila je.

Zatim treba "i dalje nastaviti s covid propusnicama" i "cijepljenjem iz sve snage", sugerirala je Paunić.

Srbija je, prema tvrdnjama premijerke Ane Brnabić ranije ovog tjedna, barem prvom dozom cijepila više od 55 posto građana, dok su gradske vlasti Beograda objavile u petak da je u prijestolnici potpuno cijepljeno više od 60 posto punoljetnih, a treću dozu primilo je oko 250.000.

U okviru redovite isporuke cjepiva Srbija je u petak dobila još 121.680 doza Pfizera, a srbijanska vlada u srijedu je prihvatila donaciju Poljske od 200.000 doza Moderne, pa će srbijanski zdravstveni sustav uz - kineski Sinopharm i ruski Sputnjik V, imati na raspolaganju i tri cjepiva odobrena u Europskoj uniji - Pfizer, AstraZenecu i Modernu.

Srbijansko ministarstvo zdravstva u petak je prijavilo 65 umrlih, 22.574 testirana uzorka i 6.217 novozaraženih, a na covid odjelima je 6.788 pacijenata, od kojih su 275 na respiratorima.

Od početka epidemije u Srbiji su napravljena ukupno 6.276.443 testa i potvrđeno je 1.131.819 zaraza.

Srbija bi, nastavi li se sadašnji trend dosadašnje korona statistike, već prije kraja idućeg tjedna mogla prijeći psihološku granicu od 10.000 umrlih jer je, prema posljednjim službenim podacima, od posljedica zaraze dosad umrlo 9.826 osoba.

Po broju ukupno zaraženih Srbija je u subotu na 35. mjestu u svijetu liste koju vodi specijalizirani portal worldometers, a po broju umrlih na milijun stanovnika je na 70. mjestu.

Po kriteriju broja umrlih na milijun stanovnika, ispred Srbije su od zemalja u okruženju Slovenija na 17. i Hrvatska na 18. mjestu, Rumunjska (14), Mađarska (6), Crna Gora (5), Sjeverna Makedonija (4), Bugarska (3), dok je Bosna i Hercegovina na 2. mjestu, poslije Perua. 

14.50

KRAPINSKO-ZAGORSKA ŽUPANIJA

U Krapinsko-zagorskoj županiji potvrđeno je 139 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a jedna je osoba umrla, priopćio je Županijski stožer Civilne zaštite u subotu.

U protekla 24 sata oporavilo se 50 osoba te je trenutni broj aktivnih slučajeva zaraze 929, a u samoizolaciji je 1.411 ljudi.

U Općoj bolnici Zabok i bolnici hrvatskih veterana je 36 pacijenata pozitivnih na SARS CoV-2, među kojima je devet na respiratoru.

Preminula je jedna covid pozitivna osoba, priopćili su iz Stožera.

13.49

GRAD ZAGREB

U Zagrebu je prema podacima HZJZ-a 936 novozaraženih osoba, izvijestili su u subotu iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar".

Ondje je, u Službi za kliničku mikrobiologiju NZJZ "Dr. Andrija Štampar", obrađeno 1.412 uzorka, među kojima je 637 bio pozitivno.

Trenutno je u Zagrebu 5.996 aktivnih slučajeva.

Djelatnici Službe za epidemiologiju NZJZ-a uspješno su kontaktirali 948 novooboljelih osoba, a mjera samoizolacije izrečena je za 718 osoba.

U domovima za starije i nemoćne osobe i drugim ustanovama socijalne skrbi na području grada Zagreba novooboljelo je devet korisnika, tri nezdravstvena i jedan zdravstveni djelatnik.

Zbog pozitivnog nalaza testa na covid-19 kod 129 učenika, dva nastavnika i jednog pomoćnika u nastavi u osnovnim školama te 87 učenika srednjih škola izrečena je mjera samoizolacije za 949 učenika osnovnih i 461 učenika srednjih škola.

U Karanteni Grada Zagreba trenutno je osam osoba.

Tijekom jučerašnjeg dana na punktu Zagrebačkog velesajma cijepljena je 1.321 osoba. Na javni poziv za treću dozu odazvalo se 769 osoba.

13.24

KARLOVAČKA ŽUPANIJA

U Karlovačkoj je županiji 187 novih slučajeva zaraze, a četiri su osobe podlegle covidu, u Karlovcu 59-godišnjak, a u Ogulinu pacijenti od 73, 80 i 93 godine, priopćio je u subotu Županijski stožer Civilne zaštite.

Bolnički se liječe 62 osobe, a samo unatrag 24 sata hospitalizirano je 15 osoba. Na respiratoru je sedam pacijenata.

Iz Karlovca je 106 novooboljelih, iz Duge Rese 25, iz Ozlja 14, Ogulina 10, Slunja pet, iz Barilovića, Josipdola i Žakanja četiri, Plaški i Ribnik imaju tri slučaja, a jedan ili dva još Cetingrad, Draganić, Generalski Stol, Kamanje, Krnjak, Tounj i Vojnić.

U samoizolaciji je 837 osoba.

Od početka pandemije od covida je oboljelo 18.166 ljudi s prebivalištem u Karlovačkoj županiji od kojih je 561 osoba umrla.

U tekućem tjednu utrošeno je 1025 doza cjepiva, kroz listopad ukupno 4095, a ukupno 99.606 doza, te je s barem jednom dozom procijepljeno 46 posto stanovništva.

Do sada se cijepilo 360 maloljetnika, od kojih je cijepljenje završilo njih 264. U rujnu i listopadu cijepilo se 111 maloljetnika.

12.52

DUBROVAČKO-NERETVANSKA ŽUPANIJA

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji zabilježeno je 149 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a oporavila se 81 osoba, izvijestio je u subotu županijski Stožer civilne zaštite.

Zaražena je 71 osoba muškog i 78 ženskog spola i to 67 iz Dubrovnika, 30 iz Metkovića, po deset iz Konavala i Župe dubrovačke, devet iz Ploča, po četiri iz Korčule i Opuzena, po tri iz Dubrovačkog primorja, Lumbarde i Stona, dvije iz Orebića te po jedna iz Slivnog, Vele Luke, Zažablja i s Mljeta.

Od 81 oporavljenog 36 je iz Dubrovnika, po deset iz Metkovića i Ploča, sedam iz Župe dubrovačke, po četiri iz Konavala i Trpnja, po tri iz Blata i Vele Luke te po jedna iz Dubrovačkog primorja, Kule Norinske, Orebića i Slivnog.
U posljednja 24 sata obrađena su 593 uzorka, a od početka pandemije ukupno 153.319.
U dubrovačkoj bolnici hospitalizirano je 35 osoba pozitivnih na koronavirus. Tri pacijenta su na intenzivnoj skrbi i na respiratoru. U samoizolaciji je 1720 osoba.

Županijski stožer civilne zaštite apelira na građane da se drže svih uputa i mjera Nacionalnog stožera civilne zaštite.

Komentari 381