Obavijesti

News

Komentari 48

Američki CCI: Spremni smo biti novi strateški partner Ine

Američki CCI: Spremni smo biti novi strateški partner Ine
1

U tekstu Jutarnjega lista, koji prati objavljeni faksimil pisma što ga je 6. ožujka Plenkoviću uputio jedan od predsjednika CCI-a, stoji kako Zichichi navodi da je "njegova tvrtka spremna financirati otkup dionica od MOL-a"

VIDEO

Službeno pismo američke tvrtke Castleton Commodities International (CCI) koje je ta tvrtka uputila u ožujku ove godine premijeru Andreju Plenkoviću u kojemu izražava spremnost da bude novi strateški partner Ine, objavio je Jutarnji list u Magazinu u subotnjem izdanju od 23. lipnja. 

U tekstu u Magazinu Jutarnjega lista, koji prati objavljeni faksimil pisma što ga je 6. ožujka ove godine predsjedniku Vlade Republike Hrvatske Andreju Plenkoviću uputio jedan od predsjednika CCI-a Fabrizio Zichichi, stoji kako Zichichi navodi da je "njegova tvrtka spremna financirati otkup dionica od MOL-a".

CCI fokusiran na trgovanje ugljikovodicima, a među njegovim dioničarima i milijarderi   

Navodi se da je CCI tvrtka fokusirana na trgovanje ugljikovodicima, ali i petrokemijskim proizvodima, metalima i drugim sličnim robama, a među njezinim dioničarima su i neki vrlo poznati američki financijaši, kao što su multimilijarderi Glenn Dubin i Paul Tudor Jones II.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Podsjeća se kako je oko deset mjeseci prije javno iskazao interes za preuzimanje udjela mađarskoga MOL-a u hrvatskoj naftnoj kompaniji Ini i prvi čovjek ruske naftne kompanije Rosnjeft Igor Sečin, jedan od najbližih suradnika ruskoga predsjednika Vladimira Putina.

U ožujku je pak, dodaje se, stigla i druga ponuda - ona američka u kojoj stoji da bi "CCI preuzeo ulogu strateškog investitora i partnera u Ini podržavajući ministarstva hrvatske vlade u nizu ključnih sektora - kroz osiguranje financiranja i kao ulagački partner, kao komercijalni partner u ugovornim odnosima kao što su prerada sirove nafte i derivata, trgovanje i opskrba finalnim proizvodima, upravljanje rizicima, vođenje investicijskih projekata u svim segmentima poslovanja te menadžment ljudskih resursa".

Jutarnji piše i kako u pismu ne stoji koliki bi udjel u Ini htjela preuzeti američka kompanija ali, dodaje se, "Zichichi vrlo izrazito nudi hrvatskoj Vladi i pomoć pri financiranju eventualnog otkupa MOL-ovih dionica, pa tako navodi da CCI u ovom trenutku ima oko 3,6 milijarda dolara osiguranih kreditnih linija te mogućnost njihova daljnjega proširenja s obzirom na to da posluje i ima komercijalne odnose s ukupno 25 međunarodnih banaka".

U tekstu se podsjeća da su, nakon što je Rosnjeft iskazao interes za Inu, diplomatski predstavnici SAD-a u Hrvatskoj  - bivša američka veleposlanica Julieta Valls Noyes u studenome prošle godine istaknula "kako je jedna zapadna kompanija zainteresirana za Inu", a novi američki veleposlanik u Hrvatskoj Robert Kohorst u jednom od svojih prvih istupa poručio da "ruski investitor u Ini nije u interesu Hrvatske".

Ipak, kako je ocijenio Jutarnji "hrvatska vlada ni sama trenutačno ne zna kakav bi trebao biti novi strateški partner Ine i hoće li ga uopće tražiti". S tim u vezi, podsjeća se da je Vlada u prosincu prošle godine raspisala natječaj za angažman savjetnika za proces otkupa Ininih dionica od MOL-a te potragu za novim strateškim partnerom.

Navodi se i da je "početkom travnja ove godine objavljeno da je za taj projekt odabrana ponuda konzorcija Morgan Stanley, Intesa Sanpaolo Group i Privredna banka Zagreb po cijeni od osam milijuna eura, ali je zasad nepoznato do kuda je 'dogurao' cijeli proces".

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 48
VIDEO

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača
NAJVEĆA IZLAZNOST U 24 GODINE

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača

U usporedbi s proteklim godinama, ova izlaznost je za šest postotnih poena viša nego 2020. godine, 5,3 posto više nego 2016. godine, a premašila je čak i rekordnu 2015. godinu kada je do 11.30 sati glasalo 21,55 posto
Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...
IZBORI 2024.

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...

Na stranicama izbori možete pregledati rezultate po izbornim jedinicama i gradovima , tj. pogledati kako se glasalo u vašem 'susjedstvu'...