News

Komentari 54

Američki kirurzi darovali nam operacije vrijedne 9 mil. kuna

Američki kirurzi darovali nam operacije vrijedne 9 mil. kuna

Dr. Marc Levitt prenio je znanje hrvatskim doktorima koji će dalje ove zahvate obavljati u Klaićevoj. S njim su doputovale majka i kćerka koje su oslikale veseli mural na zidu bolnice te dijelile igračke djeci

Liječnicima iz Klinike za dječje bolesti u Klaićevoj svoje dragocjeno znanje posljednja dva dana prenosi američki kirurg dr. Marc Levitt. On je trenutno najbolji kirurg svijeta koji operira malformacije urinarnog i probavnog sustava kod djece.

Dr. Levitt je voditelj dječje kirurgije u Columbusu, američka država Ohio, a u Hrvatsku je došao kako bi zajedno sa svojim timom i liječnicima iz Klaićeve operirao šestero djece u dobi od oko godine dana. Na ovakve operacije djecu iz Hrvatske se prije slalo u Ameriku, a svaka takva operacija stoji oko 1,5 milijuna kuna. No nakon ovog iskustva i daljnjih edukacija mali pacijenti s određenom vrstom anorektalnih malformacija više neće morati u Ameriku. Operirat će ih tim u Klaićevoj u kojem su dr. Marko Mesić, doc.dr. Stjepan Višnjić, prim.dr. Andrija Car, dr. Fran Štampalija i dr. Zoran Bahtijarević dok će kompletnu pripremu i anesteziološki tijek operacije odrađivati tim na čijem čelu je voditeljica anestezije prim.dr. Diana Butković. U prvo vrijeme na operacije će u Klaićevu dolaziti i strani stručnjaci, a potom će naši liječnici raditi samostalno. Sve vrste anorektalnih anomalija do sad su se uspješno operativno rješavale u Klaićevoj, osim kloake.

- Djeca s kloakom rode se s teškim malformacijama mokraćnog, spolnog i probavnog sustava zbog kojih se mokraćni mjehur, rodnica i završni dio debelog crijeva spajaju u zajednički kanal. Prvu operaciju, 48 sati nakon rođenja, djeca prolaze u Klaićevoj i ona podrazumijeva otvaranje debelog crijeva na prednju trbušnu stijenku, kako bi se crijeva mogla prazniti, te formiranje cistostome, odnosno otvora vagine ili mjehura na prednjem dijelu trbuha koji omogućuje pražnjenje mokraće - tumači dr. Marko Mesić. Tom operacijom djeci se spašava život. Druga operacija je ono zbog čega se prije djecu slalo u Ameriku. Sad im je to bilo omogućeno u Klaićevoj dolaskom američkih stručnjaka, a bit će i ubuduće. U tom zahvatu obavlja se kompletna rekonstrukcija mokraćnog sustava i rodnice te formiranje anusa. Ovakve su operacije izuzetno tehnički zahtjevne i teške, a traju i po deset sati. Četvero djece s kloakom operirano je sad u Klaićevoj, a još dvoje djece bilo je na zahvatu zbog takozvane Hirschprungove bolesti. To je stanje kod kojeg djeca imaju nedostatak živčanih stanica u debelom crijevu zbog čega ono nije funkcionalno i kroz njega ne može prolaziti stolica. Takva stanja mogu dovesti do komplikacija, a čak i smrti ako se crijevo začepi. Tada se množe bakterije i nastupa sepsa. Prim.dr. Diana Butković rekla je kako je, osim same operacije, zahtjevna i anesteziološka priprema malenih pacijenata koja traje oko dva sata. Sve je prilagođenu tomu da djeca ne osjete bol te da se što brže oporavljaju na intenzivnoj.     

Najčitaniji članci