LIVE Rat u Ukrajini: Američki obavještajci: Zima će smanjiti borbe, a Ukrajinci će se bolje opskrbiti za protuofenzive | 24sata
Obavijesti

News

Komentari 107

Ukrajinci: Rusima je Bahmut meta, teško je. Zelenski: Mi smo puno motiviraniji od Rusa

Ukrajinci: Rusima je Bahmut meta, teško je. Zelenski: Mi smo puno motiviraniji od Rusa

Direktorica Nacionalne obavještajne službe Avril Haines sumnja da će se Rusija uspjeti dovoljno opskrbiti tijekom zime za eventualne protuofenzive na proljeće

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
22.47

Čelnica Memorijala: "Nema diplomatskog rješenja" za rat u Ukrajini

U ovom času "nema diplomatskog rješenja" za rat u Ukrajini, ocijenila je u nedjelju Irina Ščerbakova, suosnivačica ruske nevladine organizacije za ljudska prava Memorijala koju su vlasti raspustile, a dobitnica je Nobelove nagrade za mir za 2022.

"Potpuno sam sigurna da nema diplomatskog rješenja s Putinovim režimom sve dok je on još tamo", rekla je u Hamburgu Irina Ščerbakova koja je napustila Rusiju nakon ruske invazije na Ukrajinu i trenutno živi u Njemačkoj.

"Rješenje koje se sad nudi jest vojno", premda diplomacija može poslije imati ulogu u smirivanju sukoba, ocijenila je Ščerbakova koja je u Hamburgu primila nagradu Marion Doenhoff za višegodišnju borbu za ljudska prava u Rusiji.

"No te odluke, ta diplomacija mogu se dogoditi tek kad Ukrajina ocijeni da je dobila rat i da ga može završiti", rekla je.

Ruska aktivistkinja je rekla da su preuranjeni pozivi na mir "djetinjasti". "Više ništa neće biti kao prije", istaknula je. 

Nagradu Marion Doenhoff Ščerbakovoj je uručio njemački kancelar Olaf Scholz.

Ovogodišnji dobitnici Nobelove nagrade za mir - Memorijal, bjeloruski aktivist Aleš Bjeljacki i Centar za građanske slobode iz Ukrajine - primit će nagradu u subotu 10. prosinca u Oslu.

22.05

Zelenski: Rusi imaju jače topništvo, a mi motivaciju

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izjavio je da Rusija još uvijek ima prednost u topništvu, ali nema razinu motivacije kao Ukrajinci.

"Ustrajati ovu zimu znači izdržati sve. Rusija još uvijek ima rakete i prednost u topništvu. Ali mi imamo ono što okupatori nemaju i neće imati - mi branimo svoj dom i to nam daje najjaču moguću motivaciju. Mi branimo istinu, a to ujedinjuje cijeli svijet oko Ukrajine", rekao je.

Rekao je i da Ukrajinci moraju pomagati jedni drugima i ne dopustiti izbijanje unutarnjih sukoba.

"Da bismo prebrodili ovu zimu, moramo si pomagati više nego ikad i brinuti jedni o drugima još više. Molim vas, ne pitajte se hoćete li pomoći i kako, samo učinite to kad vidite da možete", rekao je.

18.20

Počela obuka ukrajinskih vojnika u Češkoj

U Češkoj je započela vojna obuka ukrajinskih vojnika, potvrdio je general bojnik Karel Rehka, načelnik Glavnog stožera čeških oružanih snaga, piše češki portal iDNES.

"Ukrajinski vojnici već su u Češkoj na planiranoj vojnoj vježbi na poligonu Libava", rekao je Rehka.

Češka vlada ponudila je pet jednomjesečnih obuka koje će se održavati do kraja sljedeće godine. U svakoj može sudjelovati do 800 ukrajinskih vojnika.

16.46

Ukrajinci: Srušili smo ruski helikopter

Zračne snage Ukrajine objavile su da su danas poslijepodne srušile ruski helikopter Ka-52. Helikopter je postrojba protuzračne brigade Dnjepar srušila oko 14 sati, navode.

16.45

Ukrajinci: U Bahmutu je jako teško, Rusima je to glavna meta

Bahmut, grad na istoku Ukrajine, postao je glavna meta ruskih napada, rekao je danas Serhij Čerevatji, glasnogovornik iz ukrajinske vojske. Kaže i da se ukrajinske trupe drže u Bahmutu, opisujući situaciju kao "vrlo tešku, ali pod kontrolom".

Činilo se da su ruske snage napredovale prije nekoliko dana, iako se također činilo da imaju teške gubitke.

"Bahmut je postao meta broj jedan za okupacijsku vojsku kako bi probili našu obranu, došli do smjera Pokrovsk, Slovjansk, Kramatorsk, kako bi demonstrirali barem neki uspjeh svojih jedinica na bojnom polju", rekao je Čerevatji.

Komentari 107