Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
244 komentara

Američki plan za Sj. Koreju: Velika invazija i nuklearni rat

Da su spremni na sve scenarije, u Pjongjangu su pokazali u srijedu. Tisuće i tisuće građana marširale su ulicama grada s uzdignutim šakama. Iskazali su time bezrezervnu potporu svom vođi...

Foto: KCNA/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
244 komentara

Do sredine kolovoza Sjeverna Koreja će napraviti plan lansiranja četiri rakete srednjeg dometa na američki pacifički teritorij Guam i predstavit će ga svom čelniku Kim Jong Unu koji će donijeti odluku o daljnjim koracima. 

Projektili bi trebali letjeti preko Japana i sletjeti u more oko 30 kilometara od Guama. 

Najava napada pridonijela je nastavku eskalacije napetosti između Pjongjanga i Washingtona nakon što je američki predsjednik Donald Trump upozorio Sjevernu Koreju da će se suočiti s "vatrom i bijesom" ako ne prestane prijetiti SAD-u.

Sjevernokorejska novinska agencija KCNA nazvala je Trumpovu prijetnju "gomilom gluposti".

- Normalan dijalog nije moguć s takvim nerazumnim čovjekom i tu djeluje samo apsolutna sila, naveli su. 

Da su spremni na sve scenarije, u Pjongjangu su pokazali u srijedu. Tisuće i tisuće građana marširale su ulicama grada s uzdignutim šakama. Iskazali su time bezrezervnu potporu svom vođi Kim Jong Un-u i SAD-u poručili da ih neće zastrašiti. 

People participate in a Pyongyang city mass rally held at Kim Il Sung Square to fully support the statement of the DPRK government | Autor: KCNA/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL Foto: KCNA/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

U isto vrijeme, vojska Južne Koreje poručila je da posljednje izjave Sjeverne Koreje u vezi napada na Guam predstavljaju prijetnju Seulu i savezu Seula i Washingtona.

- Južna Koreja spremna je odmah djelovati na bilo kakvu sjevernokorejsku provokaciju, iako vojska nije primijetila nikakvo neuobičajeno djelovanje u toj zemlji koje bi ukazivalo na provokaciju, rekao je glasnogovornik glavnog stožera oružanih snaga Ron Jae-cheon.

I dok Japanci vježbaju odlazak u skloništa, Amerikanci daju savjete što činiti u slučaju nuklearnog napada, a vojska u Južnoj Koreji pomno motri svaki potez svog sjevernog susjeda, svi se pitaju što će se dogoditi i kakav će biti ishod najnovije svjetske krize. 

Mark Almond, šef britanskog Instituta za istraživanje kriza analizirao je za Daily Mail šest opcija o kojima razmišljaju SAD i saveznici.

1. Ograničeni udar

Još 1994. godine Bill Clinton razmišljao je u strateškom napadu na sjevernokorejska nuklearna postrojenja kako bi spriječio razvoj atomskog oružja. Od toga je odustao zbog straha od reakcije tamošnjih kopnenih snaga koja bi mogla dovesti do dugotrajnog rata. Danas je Sjeverna Koreja znatno bolje pripremljena na napade pa bi bilo kakva brza akcija vjerojatno bila neučinkovita. 

2. Velika invazija

Sjeverna Koreja nema mornaricu koja bi ju zaštitila od napada s mora, ali imaju jake kopnene snage koje bi napadaču vjerojatno pripremili "vatrenu dobrodošlicu". SAD-u bi trebale vrlo jake snage da stupi na sjevernokorejski teritorij i napreduje prema Pjongjangu. Kopnena invazija ne bi bila niti dovoljno brza da spriječi eventualne Kimove nuklearne napade na druge zemlje.

3. Serija zračnih napada

Niti jedna napad neće osujetiti Kimove ambicije. Dok god je režim živ, on će biti u mogućnosti ponovno izgraditi nuklearna postrojenja. 

North Korean leader Kim Jong Un visits war graves to pay respects to war dead for the 64th anniversary of the armistice which ended the Korean War, in this undated photo released by KCNA | Autor: KCNA/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL Foto: KCNA/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

4. Nuklearni napad

Neke usijane glave u Washingtonu razmišljaju i o korištenju nuklearnog naoružanja kako bi Sjevernu Koreju "izbrisali jednom zauvijek". No, takav napad ubio bi milijune ljudi koji nisu ni krivi ni dužni, na Ameriku bi navukao ljagu, a potakao bi i novu utrku u naoružanju s Kinom i Rusijom. 

5. Pritisak na Kinu

Neki u SAD-u smatraju da bi Kina mogla utjecati na Kima i pokušati ga uvjeriti da popusti, omekša svoje stavove i počne pregovore. No, postoji strah od suradnje dviju zemalja u vojnoj industriji, a Kini bi odgovaralo da se Sjeverna Koreja održi takvom kakva je.

6. Međunarodna akcija

UN je uveo sankcije protiv Pjongjanga zbog nuklearnih pokusa prije desetak godina. To znači da se Peking i Moskva načelno slažu s onim što SAD i saveznici žele. Kina i Rusija jedina su veza Pjongjanga s vanjskim svijetom. Budu li zajedno djelovale, mogu prisiliti Kimov režim na popuštanje, ali onda bi i one same mogle postati mete njegovih raketa. Čak i ako bi pristali na taj način pomoći Trumpu, Putin bi to sigurno skupo naplatio. 
 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message