Obavijesti

News

Komentari 112

Ugostitelji u Crnoj Gori prijete da neće poštivati nove mjere

Ugostitelji u Crnoj Gori prijete da neće poštivati nove mjere

Zdravstveni stručnjaci strahuju da bi se dolaskom zime širenje virusa moglo dodatno ubrzati jer će stanovnici provoditi više vremena u zatvorenim prostorima

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
VIROVITIČKO-PODRAVSKA

Na području Virovitičko-podravske županije 43 su novozaražene osoba koronavirusom, a umrla je žena u dobi od 91 godine, izvijestio je u četvrtak županijski Stožer Civilne zaštite.

Najveći broj oboljelih je u Slatini (22), Virovitici (8) i Pitomači (5).

Prvu zaraženu osobu ima i općina Crnac, u kojoj od početka epidemije koronavirusa pa do sada nije zabilježen ni jedan slučaj covida-19.

Na liječenju u Općoj bolnici Virovitica trenutno je 17 oboljelih, a u U KBC-u Osijek su i nadalje četiri pacijenta s područja Virovitičko-podravske županije, svi se nalaze u Respiracijskom centru na respiratoru.

Od početka epidemije na području Virovitičko-podravske županije zarazilo se 838 osoba, a umrlo 15.

21.30

Crnogorski ugostitelji prijete da neće poštivati nove epidemiološke mjere

Crnogorski ugostitelji priopćili su u četvrtak da neće zatvoriti svoje objekte sutra u ponoć kada bi trebale stupiti na snagu nove epidemiološke mjere u Podgorici, Cetinju, Budvi i Ulcinju, koje podrazumijevaju prekid rada kafića i restorana na najmanje dva tjedna.

Zdravstvene vlasti u Crnoj Gori su, nakon što je broj zaraženih koronavirusom u tim općinama nastavio rasti, donijele odluku da se na dva tjedna zatvore ugostiteljski objekti i škole, te zabrane kućne posjete.

Ranije su zdravstvene vlasti uspostavile takozvani sustav semafora, koji podrazumijeva da u crvenu zonu s restriktivnim mjerama koje uključuju i policijski sat ulaze općine koje imaju više od 1200 zaraženih na 100 tisuća stanovnika u posljednja dva tjedna. Žuta zona obuhvaća one gradove u kojima je broj oboljelih u posljednjih 14 dana između 800 i 1200 i u tim gradovima zatvaraju se kafići, restorani i škole. U zelenoj zoni su općine skoro bez restrikcija.

Crnogorski ugostitelji najavili su da će na prosvjedu koji su za sutra zakazali na centralnom podgoričkom trgu zatražiti da budu tretirani kao i ostale grane privrede.

"Članovi udruženja iz čitave Crne Gore smatraju da nisu krivci za novonastalu situaciju, već su poštovanjem mjera NKT-a u svojim objektima dali značajan doprinos suzbijanju epidemije virusa“, priopćeno je iz udruženja ugostitelja.

Mjerama koje su u Crnoj Gori uvedene početkom rujna, kada je nakon političkih skupova održanih uoči i nakon parlamentarnih izbora naglo porastao broj oboljelih, u ugostiteljskim objektima dozvoljeno je da za istim stolom sjede najviše dvije osobe, a većini općina rad ugostiteljskih objekata ograničen je do 22 sata.

Istodobno, danas je institut za javno zdravlje zabilježio nova 682 slučaja zaraze, i dvije smrti. „Trenutno je 6090 oboljelih što je na 100 tisuća stanovnika 967“, priopćili su crnogorski epidemiolozi.

Od početka godine ukupan broj registriranih slučajeva infekcije novim koronavirusom u Crnoj Gori je 21.533, odnosno preko tri posto populacije te zemlje.

Episkop budimljansko-nikšićki Joanikije, koji je privremeno preuzeo vodstvo Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori nakon smrti mitropolita Amfilohija, pozitivan je na koronavirus, priopćeno je iz mitropolije crnogorsko-primorske.

20.38

Župan Milinović na covid bolničkom odjelu liječi obostranu upalu pluća

Ličko- senjski župan Darko Milinović razvio je težu kliničku sliku covida-19, s obostranom upalom pluća, liječi se u gospićkoj bolnici i stanje mu se poboljšava, doznaje Hina u četvrtak u bolnici.

Od ravnateljice bolnice Sandre Čubelić večeras se doznaje da je župan Darko Milinović u bolnici u Gospiću na bolničkom liječenju treći dan. 

 "Ima obostranu upalu pluća, opće stanje mu se popravlja, odnosno bolje je u odnosu na dan prijema”, rekla je ravnateljica Čubelić.

19.20

U Italiji i Francuskoj rekordni brojevi novozaraženih, raste broj smrtnih slučajeva

Italija i Francuska su u četvrtak izvijestile da imaju rekordne brojeve novozaraženih covidom-19, a Italija i najveći dnevni broj umrlih od početka svibnja.

U Italiji je u protekla 24 sata registrirano 34.505 novih slučajeva zaraze koronavirusom, što je porast o odnosu na 30.550 slučajeva od srijede i najviši dnevni broj novozaraženih do sada, objavilo je talijansko ministarstvo zdravstva.

Čelnik francuskih javnih zdravstvenih službi u četvrtak je izvijestio da je njegova zemlja u posljednja 24 sata imala 58.046 novih slučajeva covida-19, što je drugi rekord u posljednja četiri dana. U srijedu je Francuska imala 40.558 novozaraženih.

Italija u četvrtak imala 445 novih smrtnih slučajeva povezanih s covidom-19, dok ih je dan ranije bilo 352. 

Posljednji je put Italija imala više od 400 umrlih 2. svibnja.

Do sada je u toj zemlji uslijed zaraze covidom umrlo 40.192 ljudi, te je Italija postala šesta zemlja u svijetu s više od 40.000 smrtnih slučajeva. 

Broj ljudi koji su u Francuskoj umrli od zaraze covidom-19 u četvrtak se povećao za 363 na 39.037. U srijedu ih je bilo 385 a dnevni prosjek za posljednjih sedam dana je 431 smrtni slučaj.  

U Italiji je i dalje najpogođenija sjeverna regija Lombardija koja je u četvrtak je imala 8822 novozaraženih a srijedu 7758.

Južna regija Kampanija druga je po broju novozaraženih s 3888 slučajeva.

 Od početka pandemije u Italiji je registrirano 824.879 slučajeva zaraze koronavirusom.

U Francuskoj je do sada registrirano 1.601.367 slučajeva covida-19, bolesti koju uzrokuje novi koronavirus.

19.07

Izvanredni samit UN-a o pandemiji održat će se 3. i 4. prosinca

UN-ova Opća skupština odlučila je u četvrtak da će 3. i 4. prosinca u New Yorku održati izvanredni sastanak na vrhu o pandemiji covida-19 kako bi osnažila međunarodnu koordinaciju, koji će se organizirati u virtualnom obliku.

Ovaj samit o kojemu se na prijedlog Pokreta nesvrstanih raspravljalo od lipnja, održat će se na razini predsjednika država i vlada, dodaje se u rezoluciji koju je prihvatilo 150 od 193 zemlje Opće skupštine.

Nijedna zemlja članica nije glasovala protiv, a tri su se suzdržale: Sjedinjene Države, Izrael i Armenija.

Zbog 14-dnevne karantene koju je grad New York uveo za strane turiste, fizička nazočnost predsjednika država je malo vjerojatna i UN je takav oblik samita, poluvirtualni i polufizički, još u rujnu odredio za godišnju sjednicu Opće skupštine na razini svjetskih čelnika.

U nastupu nakon glasovanja SAD je istaknuo da se protivi istaknutoj ulozi Svjetske zdravstvene organizacije na summitu, a Rusija je izrazila žaljenje zbog američkog ocrnjivanja te organizacije.

Njemačka je kritizirala rezoluciju koja je "veoma nejasna" što se tiče zadaća, a Velika Britanija je zatražila da civilno društvo ima važno mjesto na izvanrednoj sjednici.

Od izbijanja pandemije početkom godine, 193 zemlje članice Ujedinjenih naroda donijele su četiri rezolucije o pandemiji, 2. travnja 2020. o međunarodnoj solidarnosti, 20. travnja o suradnji u pristupu zemalja lijekovima i cjepivu te 11. rujna o globalnom i koordiniranom djelovanju i o jedinstvenom odgovoru na svjetske zdravstvene prijetnje.

Vijeće sigurnosti pak, gdje jača američko-kinesko suparništvo, donijelo je 1. srpnja tek jednu rezoluciju u kojoj poziva na prekid ratova u svijetu kako bi se olakšala borba s pandemijom.

Komentari 112