Obavijesti

News

Komentari 135

Katalonija zatvara diskoteke i noćne klubove na dva tjedna

Katalonija zatvara diskoteke i noćne klubove na dva tjedna
6

U svijetu je od Covida-19 umrlo ukupno 627.307 ljudi, a više je od 15 milijuna zaraženih. Najviše zabrinjava stanje na američkom kontinentu, posebice na jugu

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
23:45

Regionalne vlasti naredile su u petak zatvaranje diskoteka i noćnih klubova u Kataloniji na sjeveroistoku Španjolske nastojeći suzbiti širenje zaraze novim koronavirusom.

Civilna zaštita je također zatvorila koncertne dvorane koje imaju jedan podij i do ponoći ograničila rad noćnih klubova, restorana i kazina.

Mjere, koje stupaju na snagu u subotu i vrijedit će dva tjedna, uvedene su nakon što je u Kataloniji u 14 dana do četvrtka zabilježeno 8000 novih slučajeva, gotovo polovica od gotovo 16.410 u cijeloj Španjolskoj.

Regionalne vlasti su prije tjedan dana zatražile od 4 milijuna stanovnika Barcelone da ne izlaze osim u hitnim slučajevima. Zbog širenja koronavirusa nova su ograničenja uvele vlasti i u drugim regijama.

Nakon nepunih mjesec dana od ukidanja strogih mjera, Španjolska je doživjela eksploziiju broja zaraza novim koronavirusom koji je već pokosio 28.432 života i zarazio više od 272.000 osoba.

Francuski premijer Jean Castex je preporučio u petak Francuzima da izbjegavaju put u Kataloniju, iako su granice ostale otvorene.

 

16.07

Raste prosječni broj novozaraženih u Belgiji

Prosječni broj novozaraženih prošloga tjedna u Belgiji porastao je za 89 posto u odnosu na tjedan ranije, šest tjedana nakon što su otvoreni barovi i restorani, objavio je u petak belgijski zavod za javno zdravstvo SPF.

Prosječno je u tjednu od 13. do 20. srpnja dnevno bilo zaražena 221 osoba, objavio je SPF.

Dnevni je prosjek u tjednu od 7. do 13. srpnja iznosio 117 zaraženih.

Broj dnevno umrlih također je narastao za 67 posto, odnosno s 2 na 3 dnevno umrla u prosjeku.

Zemlja s 11, 5 milijuna stanovnika jedna je od najteže pogođenih koronavirusom u Europi. Do sada je potvrđeno skoro 65 tisuća slučajeva zaraze, a gotovo 10 tisuća ljudi umrlo je od korona virusa.

Trogodišnja djevojčica s brojnim zdravstvenim problemima umrla je, nakon što je utvrđeno da ima korona virus, objavio je SPF u petak.

Djevojčica je vjerojatno najmlađa žrtva korona virusa u Belgiji.

Belgijska vlada počela je popuštati mjere krajem svibnja te je otvorila restorane i barove početkom lipnja.

Nakon dugotrajnog smanjenja intenziteta zaraze, što je trajala od sredine travnja, kada se dogodio vrhunac epidemije, SPF je 11. srpnja zabilježio blagi porast broja dnevno zaraženih.

Zbog porasta zaraženih belgijske vlasti odlučile su da u četvrtak neće stupiti na snagu nova relaksacija restrikcija te su objavljena stroža pravila nošenja maski na javnim mjestima.

14.56

Srbija: 409 oboljelih i 10 umrlih

U susjednoj Srbiji u posljednja 24 sata testirano je više od 10 tisuća ljudi, od kojih je 409 pozitivno na korona virus.

Preminulo je deset pacijenata, a 167 ih se nalazi na respiratoru, piše Blic.rs.

BJELOVARSKO-BILOGORSKA

Jedan novooboljeli na području Bjelovarsko-bilogorske županije

Na području Bjelovarsko-bilogorske županije jedna je novooboljela osoba od korona virusa, objavio je u petak županijski Stožer civilne zaštite uz napomenu da su tijekom zadnjih 24 sata testirane 22 osobe, od kojih je 21 nalaz bio negativan.

Novooboljela osoba nije kontakt osobama kojima je ranije potvrđen Covid-19 s područja Bjelovarsko-bilogorske županije, napominju iz Stožera te dodaju da je na području županije potvrđeno sedam aktivnih slučajeva zaraze korona virusom, a u samoizolaciji se nalazi 105 osoba.

- Apeliramo na naše sugrađane da budu disciplinirani, drže distancu, nose maske i održavaju higijenu ruku, a samim time i čuvaju svoje zdravlje - poručuju iz Stožera.

13.51

Načelnik Stožera civilne zaštite Vukovarsko-srijemske Zdravko Kelić izvijestio je o dvije preminule osobe u županiji. Prema njegovim riječima, jedna osoba je preminula s koronavirosom, a druga od koronavirusa. U županiji je trenutačno 10 osoba hospitalizirano dok se u samoizolaciji nalaze 583 osobe.
 

Komentari 135