Obavijesti

News

Komentari 30

Anđa je ubijena prije 30 godina - ubojica nikad nije pronađen...

Anđa je ubijena prije 30 godina - ubojica nikad nije pronađen...
1

Tko je ubio tinejdžerku Anđu Klarić 1990. u slovenskom Celju još uvijek se ne zna. Četiri mjeseca nakon njenog nestanka pronađen je njezin raspadnuti leš u blizini autoceste između Maribora i Celja

VIDEO

Ubojstvo 18- godišnje Anđa Klarić iz Celja najstarije je službeno zabilježeno neriješeno ubojstvo u Sloveniji. Djevojka je nestala na putu za školu, a tijelo su joj pronašli nakon četiri mjeseca. Od tog stravičnog događaja prošlo je 30 godina. Točnije, Anđa je nestala 16. siječnja 1990. godine. piše vecer.com

Ove bi godine Anđa, inače rođena u BiH, da je živa, proslavila 47. rođendan. Tko je to mladoj djevojci oduzeo život do danas nije otkriveno.

Sredinom sedamdesetih u Celje je došao Franjo Klarić, građevinski radnik iz Bosne i Hercegovine. Ženu i troje djece ostavio je kod kuće. Radišan i simpatičan, sprijateljio se s obitelji Verbič iz Kosnice kod Celja.

U ožujku 1979. godine iz Bosne je doveo svoju najstariju kćer Anđu, tada staru šest godina.

Policija je tražila četiri mjeseca

Djevojčica je trebala ići na operaciju kuka pa ju je otac doveo na operaciju u Celje. Dogovorio se sa obitelji Verbič da djevojčica ostane s njima prije i nakon operacije. Dva mjeseca kasnije, Anđin otac izgubio je život u prometnoj nesreći - čak i prije nego što je djevojčica prvi put operirana. 

Verbiči su se pobrinuli za djevojčicu koja je postala dio njihove obitelji. Verbičeva djeca, sin Marijan i kćer Tatjana postali su joj kao brat i sestra. Uslijedio je niz operacija, a Anđa je ostala u Sloveniji. Živjela je kao normalna djevojka sve do 16.siječnja 1990. kad je nestala.

Pohađala je tekstilnu školu i tog hladnog jutra kad je nestala u školu je vozio Marijan koji je išao na posao. Iskrcao je na mostu preko rijeke Savinje. Od tada se djevojci izgubio svaki trag. Danica Verbič zvala je razrednicu koja je rekla da Anđa nije bila u školi. Nestanak je odmah prijavljen celjskoj policiji. Policija ju je tražila, ali bez uspjeha.

Nada da je možda živa i da će se nekako ipak vratiti kući potpuno su se ugasila za Verbiče kad je početkom svibnja iste godine pronađen njen raspadnuti leš na autocesti između Maribora i Celja. Odmah je bilo jasno da se radi o nasilnoj smrti, a to je potvrđeno i obdukcijom. 

'Bila je dobra i vrijedna djevojka'

Stigla je i njezina obitelj iz Bosne i Hercegovine, ali je odlučeno da se djevojka pokopa u Celju gdje je provela veći dio svog kratkog života.

- Volio sam je kao da je moja kći, moja djeca Marijan i Tatjana bili su joj kao brat i sestra. Bila je dobra i vrijedna djevojka. Nikad nikamo nije išla. Nije ni imala pravih prijatelja u školi. Voljela je pomagati kod kuće i oko kuće. Govorila je da će, kad postane punoljetna, prezime promijeniti u Verbič, poput nas. Nažalost, nije joj suđeno da ostvari svoje planove -  prisjetio se svojedobno Karel Verbič.

Nakon što je pronađen njezin leš, obavljeno je oko 250 razgovora, pregledano šire područje i ispitani svi ljudi koji su imali kontakt s njom. 

- Unatoč brojnim raspravama, nismo našli nikoga tko bi nam u potpunosti mogao potvrditi da ju je Anđu vidio živu nakon što ju je brat Marjan odbacio na most preko rijeke Savinje. U višestrukoj istrazi željeli smo utvrditi njezine životne navike. Prema našim informacijama,  živjela je između škole i kuće, vrlo je malo kontaktirala s drugim ljudima, uključujući vršnjake  - objašnjavaju u celjskoj policijskoj upravi slučaj, koji je pod istragom već trideset godina.

Nažalost, njezin ubojica do danas nije otkriven.

Danica Verbič za slovenske medije je na 25. godišnjicu Anđine smrti rekla da sumnja da će ikada pronaći ubojicu. Njen nestanak i okrutno ubojstvo zauvijek će ostati neriješeno, a ubojica će proći nekažnjeno. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 30
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca