Obavijesti

News

Komentari 28

Ante iz Đakova uzgaja najljepše hrvatske ovčare na svijetu: 'Oni su manekeni, bili su i u filmu'

Ante iz Đakova uzgaja najljepše hrvatske ovčare na svijetu: 'Oni su manekeni, bili su i u filmu'
16

Airon, Grudan, Flash i Gara Antini su hrvatski ovčari i Antini mezimci. Osvajaju najveće svjetske i europske nagrade, a glume i u dokumentarcima

VIDEO

Ante Žeravica (45) iz Đakova ponosni je vlasnik najljepših hrvatskih ovčara na svijetu. Već godinama njegovi Airon, Grudan, Flash i Gara Đakovačka osvajaju najveće svjetske i europske nagrade čime je Uzgajivačnica Đakovačka postala dobro poznato ime među ljubiteljima ove autohtone hrvatske pasmine. Antini su psi ovih dana predstavljali pasminu i u dokumentarnom filmu kojega o toj pasmini snima HTV, i koji će uskoro biti prikazan na malim ekranima. Ante je odrastao uz pse jer je njegov otac cijeli život bio lovac i imao je lovačke pse. Za hrvatskog ovčara Ante se odlučio kada je kupio imanje u Slobodnoj Vlasti gdje je naumio uzgajati ovce i krave.

POGLEDAJTE VIDEO: 

Pokretanje videa...

Ovčari VIDEO

- Hrvatski ovčar je pas koji u poslu uzgoja vrijedi za tri čovjeka! Čim sam počeo razmišljati o stadu ovaca, tražio sam i psa. Lenka je moj prvi hrvatski ovčar kojega sam dobio 2013. godine. Ona je trebala biti moj radni pas na imanju, da čuva stoku od lisica. Uz nju sam od voditelja uzgoja hrvatskih ovčara dobio i mužjaka Bobu. Nisam tada razmišljao o njihovom uzgoju iako je Lenka za to bila savršena jer je lijepa - kaže Ante koji se ubrzo zaljubio u svoje poslušne pse.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Lenku je ipak odlučio upariti i oštenila je 10 štenaca. Sebi je ostavio četiri; mužjaka i tri ženke. Jedan od mužjaka bio je Airon. Ženka Alina je mama od Grudana, drugog prvaka.

Đakovo: Ante Žeravica uzgaja ovčare koji se često natječu na europskim i svjetskim izložbama

- Prijatelji su me stalno nagovarali da pse vodim na izložbe, ali nisam htio. Onda su me 2017. godine iz udruge prijavili na izložbu hrvatskih ovčara u Đakovu. Airon je tada imao sedam mjeseci i osvojio je prvo mjesta u svojoj katergoriji. Lenka je bila najljepša ženka. Onda su uslijedile i druge izložbe na kojima su moji psi osvajali nagrade. Sada sam se na to baš 'navukao'. Gdje god se pojavi Airon osvaja simpatije. On je baš maneken, voli se pokazivati. Čim ga izvedeš on se postavi u pozu - kaže Ante, dodajući kako trenutno ima devet pasa u uzgajivačnici, a Airon je velika maza; jako poslušan, smiren, nenametljiv, ništa neće pokidati, gristi, stalno nosi svoga medu po kući, sam otvori vrata kada želi izaći.

- Nekada su hrvatski ovčari bili obični crni seoski psi kojima ljudi nisu pridavali važnost, a zbog straha od izumiranja sada su tendencije uvesti hrvatskog ovčara u grad, s tim da pasminu moramo učiti ljepšom, eto kao što je Airon - dodaje Ante.

Đakovo: Ante Žeravica uzgaja ovčare koji se često natječu na europskim i svjetskim izložbama

U Hrvatskoj ima oko 20 uzgajivača ovčara sa oko 150 štenaca godišnje, što je zapravo malo. Potražnje za ima, uglavnom u inozemstvu, gdje su čak i više cijenjeni nego u Hrvatskoj. U Japanu, na primjeri, tako poštuju našu autohtonu pasminu da ih zovu fu-rin-ka-zan ili vjetar-šuma-vatra-planina. To je borbeno pravilo generala Takede Shingena, a znači: "Kreće se hitro poput vjetra, tih je poput šume, napada žestoko poput vatre, a nepobjediv je kao i planina!"

- Mi podcjenjujemo sve što je naše, pa tako i pse - kaže Ante.

POGLEDAJTE GALERIJU: 

Đakovo: Ante Žeravica uzgaja ovčare koji se često natječu na europskim i svjetskim izložbama Đakovo: Ante Žeravica uzgaja ovčare koji se često natječu na europskim i svjetskim izložbama Đakovo: Ante Žeravica uzgaja ovčare koji se često natječu na europskim i svjetskim izložbama
16
| Foto: Davor Javorovic/PIXSELL/Ilustracija

- Vratio sam se i našao posao. Na imanju u Slobodnoj Vlasti sada planiram otvoriti centar za uzgoj i obuku ovčara. Imaju tri slična centra u Mađarskoj, ali ni jedan u Hrvatskoj - zaključuje Ante koji je za svoj rad dobio i plaketu Hrvatskog kinološkog saveza za unaprijeđenje kinologije. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 28
VIDEO

Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto
NAGLA PROMJENA VREMENA

Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto

Čitatelji su nam poslali fotografije sa Žitnjaka gdje je stablo palo na parkirani automobil. Promjenu vremena prati i velik pad temperature, koja je za 20-ak Celzija niža nego jučer u isto vrijeme na sjeveru zemlje

VIDEO Pogledajte kako pada snijeg u Zagorju! Jučer bilo 30°C
LUDO VRIJEME

VIDEO Pogledajte kako pada snijeg u Zagorju! Jučer bilo 30°C

DONJI MACELJ Snježni pokrivač iznenadio je stanovnike Zagorja gdje je jučer bilo gotovo 30. Veliki snježni nanosi pali su i u planinskim dijelovima Slovenije, gdje je pala i tuča, a snijeg pada i na Rogli. Iz DHMZ-a su najavili da je u popodnevnim satima moguć snijeg u Gorskim dijelovima Hrvatske dok će većinu dana padati lokalni pljuskovi.
VIDEO Vrijeme stvara kaos: U Zagorju pada snijeg, vjetar lomi stabla u Zagrebu i u Slavoniji
NAGLA PROMJENA

VIDEO Vrijeme stvara kaos: U Zagorju pada snijeg, vjetar lomi stabla u Zagrebu i u Slavoniji

Zagrebački vatrogasci imali su brojne intervencije zbog vjetra, a vjetar je lomio grane i u Osijeku. Nagli pad temperature u Hrvatskom zagorju je donio snijeg, a u isto vrijeme u 15 sati u Šibeniku je 25 Celzija