Obavijesti

News

Komentari 19

Antonov odletio iz Hrvatske: U Rusiju nosi motor za nuklearku

Antonov odletio iz Hrvatske: U Rusiju nosi motor za nuklearku
16

Adriadieselov havarijski motor je dizelski agregat koji je iz Smolenska došao na remont u karlovačku kompaniju. Radi se o motoru od čak 84 tone. Antonov je prije par dana trebao odletjeti, ali se pokvario

VIDEO

Jednim od najvećih svjetskih zrakoplova Antonov 124-100, u nedjelju je iz Zagreba otpremljen 84 tone težak dizelski motor proizveden i remontiran u karlovačkom Adriadieselu te će biti vraćen u nuklearnu elektranu Smolensk.

Istim tipom zrakoplova motor je u kolovozu dopremljen u Hrvatsku.

Pogledajte video

Pokretanje videa...

01:34

Adriadiesel je proizvođač tog tipa motora, koji služe za proizvodnju struje u slučaju havarije i nestanka struje u nuklearkama. Riječ je o četverotaktnim, srednjekretnim dizelskim V motorima s rotirajućim klipovima snage 6.600 kW na 600 okretaja u minuti.

Takvi generatorski motori bili su posljednji koji su se ugasili nakon eksplozije reaktora u Černobilu 1984. godine. Uključili su se i radili nekoliko dana, a onda stali zbog nestanka goriva.

Adriadiesel je od 2011. isporučio sedam moderniziranih motora u Rusiju pod imenom ADRIA 40., te servisirao 13 motora i ima ugovoren remont za još jedan, a traju pregovori o još remonta i izradi novih motora. Trenutno ima ugovorenih poslova u vrijednosti od 60 milijuna dolara za izgradnju šest novih motora.

Član uprave Adriadiesela Tomislav Varga u izjavi za Hinu rekao je da ta tvrtka sa 150 zaposlenih remontira i servisira havarijske motore, s tim da sama proizvodi dijelove za motore ADRIA 40“, a ranije modele je počela proizvoditi sedamdesetih godina unutar Jugoturbine, te ih je sada 50 uglavnom u Rusiji, Ukrajini, Češkoj i Slovačkoj.

Antonovu pukao stajni trap, trebali odnijeti motor u Rusiju
Antonovu pukao stajni trap, trebali odnijeti motor u Rusiju

U Adriadieselu je osim nuklearnog zastupljen i Marin program, proizvodnja setova pomoćnih brodskih motora, također za proizvodnju struje, te se i za njih u Karlovcu proizvode rezervni dijelovi, a po bivšoj Jugoturbina-Sultzer licenci i za MAN motore. Za brodove se proizvode i ekološka postrojenja, za preradu odnosno tretman balastnih voda, kao i za preradu ispušnih plinova na brodskim dimnjacima. Ugovori su već sklopljeni s nekim američkim tvrtkama kojima su vlasnici japanske tvrtke Mitsubishi i Fuji.

U Zagreb sletio jedan od najvećih aviona na svijetu Antonov

Adriadiesel razvija i dizelske generator setove za nova tržišta i to za podatkovne centre, bolnice, vrtiće i hotele, a namjera je obuhvatiti i vojne i vladine centre. Prvi je takav sustav već isporučen, u hotel u Brelima.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 19
VIDEO

UŽIVO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

UŽIVO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"