Obavijesti

News

Komentari 225

Anušić: 'Inzistirat ću da se u Hrvatskoj osnaži proizvodnja, ne samo streljiva, nego i oružja'

Anušić: 'Inzistirat ću da se u Hrvatskoj osnaži proizvodnja, ne samo streljiva, nego i oružja'
7

Zastupnici koji su članovi Odbora za obranu mogu mu postaviti pitanja, na koja on mora dati odgovor

PRATITE UŽIVO SJEDNICU ODBORA

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
16.20

Po izlasku iz dvorane Anušić je dao kratku izjavu medijima u kojoj je ponovio sve rečeno na Odboru. Svjestan je, kaže, odgovornosti koju ova dužnost nosi, posebice u ovako izazovnim vremenima, no Hrvatska ulaže u vojsku i, najavio je, nastavit će i dalje. 

16.15

Nakon tri sata završilo je "rešetanje" budućeg ministra. Sutra će ga Sabor odmah i izglasati, što znači da može sudjelovati već i na sutrašnjoj sjednici Vlade.

15.35

Vidović Krišto pozvala ga je da promisli još do sutra o ulasku u Vladu, koja, naglasila je, radi protiv Hrvatske. 

Benčić ga je pitala na koji način namjerava osigurati da se unutar MORH-a osiguraju pravilnici o zaštiti rodno uvjetovanog nasilja, da li je sagledavao aspekte zaštite mentalnog zdravlja ljudi koji rade u vojsci te koji mu je stav čime bi Hrvatska trebala najviše doprinijeti vojnim i mirovnim misijama. 

- Rodno uvjetovano nasilje u HV-u - ne znam postoje li, ako postoje, pozabavit ćemo se s time. Kad govorimo o mentalnom zdravlju, svakako da se po tome treba raditi jer je nedopustivo da toliko mladih vojnika izvrši suicid, zatražit ću razloge, trenutno ih nemam. Čime doprinijeti mirovinim misijama, onime čime i do sada doprinosimo. Rekao sam da politika nije švedski stol s kojeg ćete uzeti samo što želite, mi smo članica NATO-a saveza, EU, stavili smo se na poziciju naših saveznika u brutalnoj agresiji Rusije na Ukrajinu, Ukrajina se brani i tim ljudima treba pomoći i humanitarno i vojno - rekao je kandidat za ministra obrane.

Razminiranje Ukrajine bit će ogroman biznis, dodao je, a Hrvatska u tome ima jako puno iskustva. 

I Benčić ga je pitala oko osiguranja i vozača. 

- Ako ću moći u nekim situacijama biti bez osiguranja, tada ću izvjestiti Ured premijera da mi osiguranje ne treba jer, primjerice, idem s obitelji na izlet. Ako je potrebno, nemam poroblem ni s prisluškivanjem telefona. A vozača imam i sad kao župan i podržavam to - rekao je.

15.14

Bivši ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić pitao ga je treba li nam tvornica streljiva i dronova i smatra li da svakom građaninu treba osigurati komplet od radioaktivne opasnosti. 

- Hoćete li se dovesti u situaciju da zaružite navečer pa da bez pisanog traga odbijete mjeru osiguranja, odete u lov i riskirate ugrožavanje nacionalne sigurnosti - pitao je još. 

- Inzistirat ću da se u Hrvatskoj osnaži proizvodnja, ne samo streljiva nego i oružja, jer smatram da sadašnja ovisnost o vanjskim dobavnim kanalima stvara određeni sigurnosni problem. Što se tiče kompleta, da, zašto ne, Švicarska ih ima koja nije u povijesti ratovala - kazao je Anušić. 

Engleski razumije u potpunosti, dodao je govoreći o stranom jeziku, a i govori ga tečno 95 posto.

- Mene po Zakonu čuva vojna policija, kako mi je predstavljeno, tako mi je rečeno. Inače nemam problema da me se čuva, ne treba me se čuvati, ali ono što moram po zakonu imati, nitko neće imati problema sa mnom, neću ih dovesti u probleme - rekao je.

15.10

Zadnja dva, tri ministra su često spominjala strateške dokumente pa je pitao Anušića hoće li ugledati svjetlo dana do prije izbora. 

- Trenutno su u nacrtu dva strateška dokumenta, imamo što raditi i vrlo brzo ćemo imati o tome razgovor. Nisu gotovi svi, samo su dva u nacrtu i moramo to ubrzati - kazao je Anušić.

Komentari 225