News

Komentari 6

Argentinski Senat izglasao legalizaciju pobačaja: 'Sestre, uspjele smo. Stvaramo povijest'

Argentinski Senat izglasao legalizaciju pobačaja: 'Sestre, uspjele smo. Stvaramo povijest'

Argentina je prva velika država u Latinskoj Americi koja je legalizirala pobačaj nakon što je Senat glasanjem u srijedu dopustio da se on izvrši do 14. tjedna trudnoće, unatoč protivljenju Katoličke Crkve.

Usprkos žestokom protivljenju Argentinskih katolika i protestanata, Argentinski je Senat prihvatio zakon o legalizaciji pobačaja, prenosi Reuters.

Time je Argentina postala prva latinoamerička država koja je odobrila zakon legalizacije pobačaja. 

Nakon maratonske rasprave koja se vodila u Senatu, zastupnici su s 38 glasova 'za' i 29 'protiv' i jednim suzdržanim glasom, na kraju prihvatili zakon.

Kad je pročitan rezultat, tisuće okupljenih ljudi klicalo je ispred zgrade Senata u Buenos Airesu mašući zelenim zastavama kampanje za legalizaciju pobačaja dok se zeleni dim uzdizao iznad mnoštva.

- Sestre, uspjele smo. Mi stvaramo povjest. Nema riječi za ovaj trenutak - napisala je na Twitteru Monica Macha, zastupnica u vladajućoj lijevoj koaliciji.

Presuda bi mogla stvoriti ozračje za širi pomak u konzervativnoj Latinskoj Americi u kojoj su pozivi za veća reproduktivna prava žena sve glasniji. Širom regije pobačaji na zahtjev dopušteni su samo u komunističkoj Kubi, u malenoj državi Urugvaj i nekim dijelovima Meksika.- Donošenje zakona kojim se legalizira pobačaj u katoličkoj zemlji velikoj kao Argentina dat će vjetar u leđa borbi za osiguranje ženskih prava u Latinskoj Americi, rekao je Juan Pappier, viši istraživač pri Human Rights Watchu.

- Premda će sigurno biti otpora, mislim da je pošteno predvidjeti da bi, kao što se dogodilo kada je Argentina legalizirala istospolne brakove 2010. godine, ovaj novi zakon mogao imati domino efekt u regiji - dodao je.

Dosadašnji je zakon u Argentini dopuštao pobačaj samo u slučaju silovanja ili ako postoji ozbiljan rizik za majčino zdravlje.

Najčitaniji članci