Obavijesti

News

Komentari 8

WHO: 'Covid je poremetio pružanje osnovnih zdravstvenih usluga u 92 posto zemalja'

WHO: 'Covid je poremetio pružanje osnovnih zdravstvenih usluga u 92 posto zemalja'

Poremećaji u pružanju osnovnih zdravstvenih usluga, primjerice programa cijepljenja ili tretmana bolesti poput AIDS-a zabilježeni su u 92 posto od 129 zemalja, navodi se u istraživanju Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) objavljenom u ponedjeljak

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
22.06

CDC savjetuje da se ne putuje u neke zemlje

Američki centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) savjetovali su u ponedjeljak građanima da ne putuju u šest zemalja, uključujući Japan, Kubu, Libiju, Armeniju, Oman i Demokratsku Republiku Kongo zbog slučajeva Covida, javlja The Guardian.

CDC sada navodi više od 130 zemalja i teritorija sa slučajevima Covida kao "četvrta razina: vrlo visoka".

U njemu se navodi nešto više od 50 zemalja kao "treća razina: visoka", što obeshrabruje putovanja necijepljenih Amerikanaca.

21.15

WHO: Covid poremetio pružanje zdravstvenih usluga u 92 posto zemalja

Poremećaji u pružanju osnovnih zdravstvenih usluga, primjerice programa cijepljenja ili tretmana bolesti poput AIDS-a zabilježeni su u 92 posto od 129 zemalja, navodi se u istraživanju Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) objavljenom u ponedjeljak.

Anketa, provedena u studenom i prosincu 2021., pokazuje da su usluge "ozbiljno pogođene" te da je zabilježen "mali ili nikakav napredak" u odnosu na istraživanje s početka 2021., navodi se u priopćenju WHO-a.

"Rezultati ove ankete naglašavaju važnost hitnog djelovanja za rješavanje velikih izazova zdravstvenog sustava, oporavak usluga i ublažavanje utjecaja pandemije covida-19", poručuje WHO.

Usluga hitne pomoći pogoršala se u odnosu na prethodnu anketu.

Poremećaje u pružanju hitne pomoći prijavilo je 36 posto zemalja, što je porast u odnosu na 29 posto početkom 2021. i 21 posto u prvom istraživanju 2020.

Pružanje neobveznih operacija poput zamjene kuka i koljena poremećeno je u 59 posto zemalja, a nedostaci u rehabilitacijskoj i palijativnoj skrbi zabilježeni su u otprilike pola zemalja.

Anketa je provedena u vrijeme velikog porasta broja zaraženih u brojnim zemljama zbog zaraznije omikron varijante koronavirusa što je opteretilo bolnice.

21.06

Boris Johnson novom direktoru komunikacija otpjevao "I will survive"

Britanski premijer Boris Johnson poručio je svom novom direktoru komunikacija Gutu Harriju "I will survive", (Preživjet ću) kratko mu otpjevavši hit Glorije Gaynor, u jeku skandala oko zabava za vrijeme lockdowna i odlaska nekoliko njegovih bliskih suradnika.

Harri, koji je bio Johnsonov glasnogovornik i šef kabineta tijekom njegovog prvog mandata londonskog gradonačelnika, imenovan je u subotu, nakon što se s Johnsonom sastao u petak.

Kako piše BBC, Harri je rekao da njegov novi šef "nije kompletni klaun već vrlo simpatičan karakter", nakon što je Johnson suočen s valom kritika zbog kaotičnog načina vladanja.

Harri je rekao za Golwg 360 da su se nakon disko-hita zajedno "dobro nasmijali" ali potom sjeli i vodili ozbiljne razgovore "o tome kako vratiti vladu na pravi put i kako ići naprijed". Devedeset posto našeg razgovora bilo je vrlo ozbiljno "ali on je takav karakter i mora biti šale", dodao je.

Pet suradnika napustilo je Johnsona prošli tjedan, od kojih troje vezano uz zabave u rezidenciji britanskog premijera za vrijeme lockdowna koji je vrijedio za sve Britance.

Harri je jedan od prvih novoimenovanih osoba, nakon šefa kabineta Steve Barclaya.

20.33

Capak o ukidanju COVID potvrda: 'Nisam to rekao, ali moguće je djelomično ukidanje'

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak za RTL pojasnio je svoju izjavu koja je izazvala pravu pomutnju oko COVID potvrda.

- Pustite snimku pa onda možemo o tome razgovarati. Dakle, ja nisam to rekao, ja sam samo rekao da postoji ta mogućnost da se djelomično ukinu COVID potvrde u kontekstu pitanja koje mi je bilo postavljeno za zemlje zapadne Europe, koje djelomično ukidaju COVID potvrde. Ali mi nemamo široku upotrebu COVID potvrda, što jako dobro znamo da nemamo, dakle, nemamo ni što ukinuti u ovom trenu - kazao je.

Otkrio je hoćemo li ići tragom drugim zemalja, koje su najavile ukidanje COVID potvrda. 

- Razmatramo te mogućnosti jer COVID potvrde gube na svojoj važnosti otkad je došao omikron koji zaobilazi imunološki sustav i često zaražava one koji su cijepljeni i one koji su preboljeli bolest. I naravno da i mi razmatramo tu mogućnost i o tome se raspravlja. Mi ćemo na vrijeme obavijestiti javnost kad odlučimo da bi trebalo ići u odustajanje od nekog dijela korištenja COVID potvrda, ali nikada sve jer Europa i dalje koristi COVID potvrde i koristit ćemo ih i mi - rekao je.

Komentirao je i kako nema neusuglašenosti između Davora Božinovića i njega.

- Nema nikakve neusuglašenosti između Božinovića i mene. Ono što sam ja rekao je bila diskusija o COVID potvrdama,  ja nisam rekao da će se one ukinuti. Moram reći da sam ja iznenađen također s naslovima koji su osvanuli na portalu nakon onoga što sam rekao, i nisam radi toga sretan - govori.

Više pročitajte OVDJE.

20.09

Nigerija primila donaciju od 2 milijuna doza cjepiva

Nigerija je od Finske, Grčke i Slovenije primila 2 milijuna doza cjepiva Johnson & Johnson protiv COVID-19, a još donacija EU-a će stići u narednim tjednima, priopćili su u ponedjeljak vladini dužnosnici.

Cjepiva se trenutno nalaze u zračnoj luci glavnog grada zapadne Afrike, Abuje, javlja The Guardian.

- Ova serija cjepiva istječe u kolovozu 2023. Tako da imamo dovoljno vremena za primjenu prije tog vremena - rekao je Faisal Shuaib, izvršni direktor Nigerijske Nacionalne agencije za razvoj primarne zdravstvene zaštite.

 

Komentari 8