Obavijesti

News

Komentari 251

Britanci uvode karantenu za sve koji stižu nazad iz Hrvatske?

Britanci uvode karantenu za sve koji  stižu nazad iz Hrvatske?
3

U Hrvatskoj je prema podacima Županijskih stožera danas rekordno velik broj novooboljelih. U Zadarskoj županiji je 20 , u Zagrebu ih je 47, u Šibensko kninskoj županiji je 24, u Splitsko dalmatinskoj 66 zaraženih

NAJBITNIJE VIJESTI 

Nove mjere povratka u školu >>> više pročitajte ovdje 
Jučer 199 novooboljelih u Hrvatskoj >>> više pročitajte ovdje 
Ogromne gužve za testiranje u Zagrebu >>> više pročitajte ovdje 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
23.47

Ujedinjeno Kraljevstvo stavlja Hrvatsku na 'crvenu listu'?

Ujedinjeno Kraljevstvo moglo bi maknuti Hrvatsku s liste zemalja u koje je sigurno putovati, javlja Guardian.

Tamošnji članovi ministarstva zdravstva imaju običaj micati zemlje s te liste nakon naglog povećanja broja novozaraženih, a ukoliko Hrvatska više ne bude na toj listi, Britanci koji se vraćaju iz posjeta našoj zemlji morali bi u 14-dnevnu karantenu pri povratku doma.

Ta objava mogla bi doći već u četvrtak ujutro.

Centar za biosigurnost već je odredio kako su neki slučajevi zaraze uvezeni iz Hrvatske, a iako je broj nepoznat, sličan je onom koji je bio i u Španjolskoj, kad su tu zemlju maknuli s liste sigurnih zemalja.

 

21.45

U Francuskoj više od 3700 slučajeva u 24 sata, najviše od svibnja

U Francuskoj je u posljednjih 24 sata zabilježeno više od 3700 novih slučajeva covida-19, najviše od svibnja, prema podacima koje je u srijedu objavila generalna uprava za zdravstvo.

Prema tim podacima zabilježeno je 3776 pozitivnih u proteklom danu, prema 2238 u utorak. Od svibnja je više od 3000 novooboljelih zabilježeno samo dva puta, prošle subote i nedjelje.

Ukupno je u sedam dana 16.747 osoba testirano i pozitivno na covid-19.

Francuske bolnice su primile 162 nova pacijenta posljednjih 24 sata, prema 185 u utorak. Ukupno je hospitalizirano 4806 osoba.

U Francuskoj je od početka epidemije novog koronavirusa umrlo 30.468 oboljelih.

Postotak pozitivnih testova i dalje blago raste i sada iznosi 3,1 posto, a utvrđeno je 21 žarište.

21.40

U Španjolskoj 3.715 novozaraženih, rekordan broj od ukidanja karantene

U Španjolskoj je potvrđeno 3.715 novih slučajeva zaraze koronavirusom u posljednja 24 sata, objavilo je ministarstvo zdravstvo u srijedu, što je rekordan broj novozaraženih od ukidanja karantene krajem lipnja.

Na Madrid otpada čak 1.535 novih slučajeva, dok je u Baskiji i Aragonu zabilježeno oko 470 novih slučajeva. Četrnaest osoba umrlo je u istom razdoblju, dok je dan ranije potvrđen smrt 21 osobe.

U zadnjih tjedan dana umrla je 131 osoba od koronavirusa u Španjolskoj, navodi ministarstvo. Ukupno je od početka pandemije, u što su uključeni pozitivni testovi na antitijela, koronavirus potvrđen kod 370.867 Španjolaca.

Usprkos obveznom nošenju maski Španjolska ima najveći broj novozaraženih u posljednjih 14 dana u zapadnoj Europi i najveći broj slučajeva na 100 tisuća stanovnika.

Regionalne vlasti nametnule su restrikcije noćnim klubovima i javnom prijevozu, koje su bile ukinute prije tjedan dana.

Zdravstveni dužnosnici pripisali su velik porast novozaraženih povećanom testiranju te ponavljaju da se zemlja ne suočava s drugim valom pandemije.

Madrid, Katalonija i Baskija pokrenuli su programe masovnog testiranja.

Ministarstvo zdravstva objavilo je u ponedjeljak da kontroliraju 1019 aktivnih klastera virusa, definiranih kao tri ili više povezanih slučajeva iz različitih kućanstava.

Društvena okupljanja odgovorna su za širenje virusa u 43 posto klastera, dok je širenje virusa na radnom mjestu povezano s oko 20 posto klastera, navodi ministarstvo.

21.00

Finska i Norveška postrožuju ograničenja na granicama

Finska, relativno pošteđena pandemije covida-19, odredila je u srijedu ograničenja za putovanja iz većine zemalja Europske unije, ističući da ima najstrožu politiku na granicama u EU.

Istog dana je i Norveška dodala Grčku, Veliku Britaniju, Irsku, Austriju i neke dijelove Švedske i Danske na popis zemlja u koje se ne savjetuju putovanja koja nisu nužna.

Finska i Norveška su na svojim teritorijima uspješno obuzdavale pandemiju od koje je u svijetu umrlo više od 780.000 oboljelih, ali te dvije zemlje nekoliko tjedna bilježe blagi porast broja slučajeva, pa je Finska Norvešku upisala na svoj crveni popis.

Mjera koju je najavio Helsinki, koja stupa na snagu od 24. kolovoza, ne odnosi se na osobe koje stižu iz Italije, Mađarske, Slovačke, Estonije i Litve, gdje je posljednjih 14 dana niska stopa zaraze.

Putnici iz drugih zemlja EU-a moraju "valjanim" razlogom opravdati dolazak u Finsku i otići u dvotjednu karantenu.

"Finska granična politika je najstroža u Europskoj uniji, jer želimo zadržati relativno dobru situaciju u pogledu virusa", izjavila je ministrica unutrašnjih poslova Maria Ohisalo na konferenciji za novinare. 

Od lipnja Finska dozvoljava zemljama koje tijekom posljednja dva tjedna maju manje od 8 novih slučajeva zaraze covidom-19 na 100.000 stanovnika da bez ograničenja prijeđu njezinu granicu.

Prag koji je odredila Finska je puno stroži od onog Norveške koja je granicu postavila na 20 slučajeva zaraze na 100.000 stanovnika.

20.20

Mađarska će pojačati restrikcije protiv koron avirusa od rujna

Mađarska je savjetovala građane da izbjegavaju odlazak na odmor u druge zemlje od idućeg mjeseca te planira pojačati restrikcije zbog povećanog broja zaraženih koronavirusom, kazao je u srijedu Gergely Gulyas, predstojnik ureda premijera Viktora Orbana.

Gulyas je poručio da vlada želi osigurati siguran početak školske godine od 1. rujna te će odlučiti koje će korake poduzeti u idućim tjednima.

"Situacija u Europi se pogoršava, a u najboljem slučaju stagnira u određenim zemljama", rekao je Gulyas novinarima.

"Relaksiranje postojećih mjera nije moguće. Uzimajući u obzir da broj slučajeva raste u većini zemalja, oštrije mjere bit će potrebne", dodao je.

Po postojećim pravilima osobe koje se vraćaju iz zemalja s lošom epidemiološkom situacijom moraju u dvotjednu izolaciju, ako ne pokažu dva negativna testa na koronavirus.

Ukupno je u Mađarskoj koronavirus potvrđen kod 5.002 osobe, uz 609 smrtnih slučajeva.

Komentari 251