Obavijesti

News

Komentari 184

Velika Britanija podiže stupanj uzbune na Covid zbog omikrona

Velika Britanija podiže stupanj uzbune na Covid zbog omikrona

Stupanj uzbune se podiže s treće na četvrtu razinu, što je druga najviša razina i znači da je "prijenos virusa pojačan te da je pritisak na zdravstvene službe opći i velik ili da je u porastu"

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
19.50

Velika Britanija podigla stupanj uzbune na covid zbog omikrona 

Zdravstveni dužnosnici u Velikoj Britaniji priopćili su u nedjelju da podižu stupanj uzbune na covid zbog "brzog širenja" zaraze omikron inačicom koronavirusa.

Stupanj uzbune se podiže s treće na četvrtu razinu, što je druga najviša razina i znači da je "prijenos virusa pojačan te da je pritisak na zdravstvene službe opći i velik ili da je u porastu".

"Prvi podaci pokazuju da se omikron inačica širi puno brže od delte i da je zaštita koju pruža cjepivo u slučaju zaraze omikronom smanjena", ističu.

Premda se još ne zna koliko je omikron opasan - to će "biti jasnije u tjednima koji dolaze" - stručnjaci ističu da "već" ima hospitalizacija zbog omikrona te da "postoji vjerojatnost" da će se njihov broj "brzo širiti". 

Premijer Boris Johnson će se u nedjelju obratiti javnosti u ranije snimljenoj izjavi, priopćio je Downing Street.

U njoj treba izvijestiti o naporima koje čini vlada u suzbijanju širenja omikrona, napose proširenjem kampanje docjepljivanja na starije od 30 godina od ponedjeljka.

Ministarstvo zdravstva je usto priopćilo u nedjelju da će kontakti potpuno cijepljenih osoba koje su bile pozitivne na testu na covid-19 od utorka biti zamoljeni da tjedan dana svakodnevno obavljaju antigenski test. Oni koji nisu cijepljeni moraju biti u izolaciji deset dana.

Ove informacije dolaze nakon novih mjera koje je najavio Johnson, među kojima su povratak na rad od kuće i uvođenje covid propusnica za neka mjesta, o čemu će u utorak glasovati zastupnici u parlamentu.

Velika Britanija je teško pogođena pandemijom s više od 146.000 umrlih i oko 50.000 novozaraženih na dan.

18.46

Zagreb: 604 nova slučaja zaraze, 13 umrlih 

U posljednja 24 sata u gradu Zagrebu su zabilježene 604 novozaražene osobe koronavirusom, a 13 je umrlo, izvijestio je u nedjelju Nastavni zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar".

Broj potencijalno ozdravljenih ili oporavljenih je 133.387, što je 1027 osoba više nego jučer.

U protekla 24 sata u Službi za kliničku mikrobiologiju NZJZ-a obrađeno je 1157 uzoraka, od kojih je 447 bilo pozitivno.

Djelatnici Službe za epidemiologiju uspješno su kontaktirali 628 oboljelih osoba, a mjera samoizolacije izrečena je za 467 osoba. 

Od 628 novozaraženih zaraženih osoba 143 su kontakti već pozitivnih osoba, dvije su doputovale iz Italije, 90 oboljelih osoba za sada je negativne epidemiološke anamneze, a za 40 je obrada u tijeku.

Kod tri je osobe moguća izloženost na radnom mjestu. Za 337 osoba poslana je uputa o mjerama, dvije osobe izložene su u odgojnoj ustanovi, dok su osam osoba obradili nadležni liječnici obiteljske medicine. Tri osobe izložene su tijekom različitih okupljanja.     

Mjera samoizolacije izrečena je za 38 učenika osnovnih škola.

U domovima za starije i nemoćne osobe i drugim ustanovama socijalne skrbi na području Zagreba su u protekla 24 sata novooboljela četiri korisnika.

U Karanteni Grada Zagreba trenutačno je pet osoba.

Tijekom subote na cjepilištima Grada Zagreba cijepljeno je 3226 osoba, od kojih 358 prvom dozom.

Na punktu Velesajam cijepljeno je 1620 osoba, od kojih 230 prvom dozom.

14.52.

KRAPINSKO-ZAGORSKA ŽUPANIJA

U Krapinsko-zagorskoj županiji u protekla 24 sata evidentirano je 76 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a umrle su dvije covid pozitivne osobe, priopćio je županijski Stožer civilne zaštite u nedjelju.

Oporavilo se 149 osoba te je trenutni broj aktivnih slučajeva zaraze 1.155, a u samoizolaciji su 972 osobe.

Na COVID odjelu Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice su 23, a u Općoj bolnici Zabok i bolnici hrvatskih veterana 72 pacijenta pozitivna na SARS CoV-2, među kojima 18 na respiratoru.

14.37

Jandroković: Pandemijski mrak utječe i na jedan dio politike

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković izjavio je u nedjelju nakon tradicionalnog donošenja Betlehemskog svjetla u zagrebačku katedralu da vremena nisu laka, ustvrdivši kako očito pandemijski mrak utječe i na sve ostale dijelove društva pa tako i jedan dio politike.

"Da, vremena nisu laka, očito da taj pandemijski mrak utječe i na sve ostale dijelove našeg društva pa tako i na jedan dio politike, ali evo stiže Betlehemsko svjetlo, nadam se da će prosvijetliti mnoge duše", rekao je Jandroković upitan je li mrak pandemijski ili politički.

Na pitanje da komentira one koje su jučer izbjegli sučeljavanje na poziv premijera, rekao je da se treba cijepiti, držati se mjera, biti odgovoran, razborit i voditi računa o životima i zdravlju drugih ljudi.

"Na današnji dan to treba biti poruka, vrijeme Došašća je i vrijeme propitivanja vlastite savjesti i onoga kako postupamo pa možda ovo vrijeme oni koji misle da se politika može koristiti u vremenima kada moramo zaštiti živote i zdravlje neka se malo preispitaju", poručio je Jandroković.

Vezano za Mostovu referendumsku inicijativu, novinare je zanimalo hoće li ocjena ustavnosti uslijediti tek pošto se prikupe potpisi, Jandroković je odgovorio da će vidjeti kad za to dođe vrijeme.

"Živimo u demokraciji, svatko može činiti sve ono što je u skladu sa zakonom ali još jednom apeliram na razboritost, na savjest, da vodimo računa da ne može baš svaka tema na način kako je sada plasirana pomoći našim ljudima već samo odmoći", zaključio je predsjednik Sabora.

Na dodatna pitanja o tome ne bi li bilo logično propitivati referendumsko pitanje prije prikupljanja potpisa, Jandrokoviće je rekao da je to tehničko pitanje, ustvrdivši da on govorim o nečem što je veće od tehnike a to je savjest.

"Razmišljajmo o tome da su na prvom mjestu životi i zdravlje naših ljudi. Imamo jako puno mrtvih i bolesnih, otišlo je jako puno ljudi koji nisu trebali otići a postoji način da se to smanji, da bude manje bolesnih i umrlih, a to je cijepljenje, pridržavanje mjera odgovornost i razboritost", kazao je.

Upitan koliko je država kriva zbog nepovjerenja građana, Jandroković je rekao da nismo mi jedina zemlja na svijetu u kojoj se to događa.

To se, kazao je, događa baš u svakoj zemlji i u svim zemljama postoje oni koji se trude zaštiti živote i zdravlje i oni koji tu situaciju nastoje koristiti i u političke svrhe.

Smatra kako je preispitivati odgovornost politike i institucija legitimno i to se može činiti, ali ne može se svoditi jedino na Hrvatsku jer je to globalno pitanje.

Nije ključno pitanje tko je kriv već kako zaštiti živote i zdravlje građana

"Mi Hrvati uvijek volimo pitati tko je kriv, ali u ovom trenutku to meni nije ključno pitanje nego kako u idućem razdoblju zaštiti živote i zdravlje, da smanjimo broj onih koji bi mogli umrijeti a neće ako se cijepe", poručio je.

Predsjednik Sabora nije želio komentirati podizanje optužnice protiv bivšeg ministra Lovre Kušćevića i izvide protiv bivšeg ministra Tolušića, objasnivši da postoje institucije koje rade svoj posao.

"Oni koji nastoje omalovažiti te institucije smatram da vrše pritisak. Radi se sada jedna inverzija, pokušava se optužiti vladajuće da vrše pritisak na institucije, a upravo se događa suprotno, svojim pritiskom dio oporbenih političara pa i neki iz državne vlasti vrše pritisak i traže da se samo proganjaju određeni ljudi, pripadnici određenih političkih opcija", zaključio je.

Ustvrdio je pritom kako nije primjereno da političari komentiraju istrage iako se već uvriježilo da o svemu moraju imati svoj stav.

U demokraciji, zaključio je, postoji podjela vlasti, svako radi i odgovoran je za svoj posao pa bi tijela progona koja se bave takvim situacijama trebala komunicirati i objašnjavati ako javnosti nešto nije jasno. Drži da tražiti stalno od političara da komentiraju takve stvari i da ulaze u sfere koje nisu izvorno njihove može dovesti do toga da neko kaže da se vrši pritisak.

Upitan kakav je osjećaj kada se dojučerašnji članovi predsjedništva HDZ-a i ministri nađu na udaru pravosudnih tijela, predsjednik je rekao da nisu bitni njihovi osjećaji i emocije, a na inzistiranje novinara da kaže kakav je osjećaj, uzvratio je: "Kad ću se baviti pjesništvom onda ću vam govoriti o svojim osjećajima, a budući sam političar govorim vam na ovaj način".

13.58

SPLITSKO-DALMATINSKA ŽUPANIJA

Na području Splitsko-dalmatinske županije, od 727 obrađenih testova u nedjelju su potvrđene 242 novooboljele osobe pozitivne na covid infekciju, a tri su osobe umrle, izvijestio je županijski Stožer civilne zaštite.

Prema izvješću KBC-a Split  umrla su dva muškarca u dobi od 82 i 73 godine te jedna 75-godišnjakinja. Svi su uz brojne komorbiditete bili pozitivnei na covid infekciju.

Među novooboljelima najviše ih je iz Splita (97), Solina (25), Kaštela (22), Sinja (15) i Makarske (14).

Od ukupnog broja novooboljelih 132 osobe su kontakti prethodno oboljelih dok se ostali epidemiološki obrađuju.

Ukupno 706 osoba je u samoizolaciji na području Splitsko-dalmatinske županije.

Na bolničkom liječenju u KBC-u Split je 176  covid  pozitivnih osoba od kojih je 36 na respiratoru, priopćeno je iz županijskog Stožera civilne zaštite.

Komentari 184