Obavijesti

News

Komentari 101

U Rusiji listopad najcrnji mjesec, blizu 75.000 umrlih od covida

U Rusiji listopad najcrnji mjesec, blizu 75.000 umrlih od covida

Nakon stroge karantene u proljeće 2020. vlasti su odbile odrediti novu karantenu, kako bi ograničile gospodarske gubitke

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
21.45

Rusija je imala 74.893 smrtnih slučajeva povezanih s covidom-19 u listopadu, najsmrtonosnijem mjesecu od početka pandemije, objavila je u petak statistička agencija Rostat. 

Ukupan broj žrtava pandemije u Rusiji je iznosio 520.000 krajem listopada, prema Rostatu, koji ima širu definiciju smrti povezanih s virusom od vladine procjene.

Prema tom izvješću, Rusija je sa 145 milijuna stanovnika treća najteže pogođena zemlja na svijetu iza Sjedinjenih Država i Brazila. 

Prema podacima ruske vlade, na temelju restriktivne definicije smrti od koronavirusa, od početka pandemije je umrlo 278.857 oboljelih.

Početkom jeseni, Rusiju je teško pogodio novi val delta varijante koronavirusa, što je izazvalo nepovjerenje stanovništva u cjepivo. 

Rusija ima nekoliko vlastitih cjepiva, među kojima Sputnjik, ali samo 39,9 posto od 144 milijuna Rusa je u potpunosti cijepljeno.

Nakon stroge karantene u proljeće 2020. vlasti su odbile odrediti novu karantenu, kako bi ograničile gospodarske gubitke. 

Iako u zemlji nema novih dnevnih rekorda zaraženih i umrlih, brojevi su i dalje visoki s 32.930 novozaraženih i 1217 umrlih u petak.

21.25

Božićna zabava u Norveškoj najveće žarište omikrona izvan Južne Afrike

Najmanje 13 osoba u Oslu pozitivno je na omikron varijantu nakon korporativne božićne zabave opisane kao "super šireći događaj", a taj broj mogao bi biti veći od 60, objavile su vlasti u petak.

Božićnu zabavu je 26. studenog organizirala tvrtka za obnovljivu energiju Scatec koja posluje i u Južnoj Africi gdje je otkrivena nova varijanta. 

"Ova zabava bila je super šireći događaj", rekao je Reutersu u emailu Preben Aaavitsland, liječnik pri norveškom Institutu za javno zdravstvo. 

"Naša radna hipoteza je da je najmanje pola od 120 sudionika zaraženo omikronom na zabavi. To je za sada najveće žarište omikrona izvan Južne Afrike", dodao je. 

Osim zaraženih na zabavi, na omikron su još pozitivne četiri osobe, naveo je Aavitsland. 

To je navelo norvešku vladu da ponovno uvede mjere protiv covida-19 u cijeloj zemlji. 

Tvrtke diljem Europe otkazuju božićne zabave zbog pojave omikrona. 

Božićna zabava 

Prva osoba u Oslu kojoj je potvrđena zaraza omikronom bila je na zabavi, na kojoj je bio i najmanje jedan zaposlenik koji se tek vratio iz Južne Afrike. Svi koji su bili na zabavi su potpuno cijepljeni i imali su negativan test na koronavirus prije tog događaja. 

"Do sad je 13 zaraza omikronom potvrđeno nakon sekvenciranja. Očekuje se još takvih slučajeva", potvrdio je grad Oslo.

Zaražene osobe do sad su imale blage simptome i nema hospitaliziranih, navele su zdravstvene vlasti. 

"Još je uvijek prerano za zaključiti je li klinička slika pri zarazi omikronom drukčija od zaraze deltom", naveo je Aavitsland. 

"Nijedan pacijent nema teške simptome, nitko nije hospitaliziran. No to nije neočekivano s obzirom na mladu dob sudionika."

Scatec je objavio da je poštovao preporuke vlasti u pandemiji i da je fokus bio na brizi za zaposlenike i ograničenju širenja virusa.

20.30

WHO: Omikron prijavljen u 38 zemalja, za sada bez smrtnih slučajeva

Nova varijanta koronavirusa, omikron, identificirana je u 38 zemalja, ali za sada nije zabilježen ni jedan smrtni slučaj kod osobe zaražene tom inačicom, objavila je u petak Svjetska zdravstvena organizacija (WHO). 

"Nisam dobio informaciju o smrti povezanoj s omikronom", izjavio je na konferenciji za novinare Christian Lindmeier, glasnogovornik organizacije bazirane u Ženevi.

Maria Van Kerkhove, tehnička upraviteljica WHO-a za covid-19, rekla je da je omikron otkriven u 38 zemalja i da se ta varijanta proširila u šest regija WHO-a. 

Organizacija procjenjuje da će biti potrebno nekoliko tjedana dok se dobije preciznija slika mogućeg djelovanja omikrona.

"Preliminarni podaci upućuju na veću zaraznost, ali to je za sada sve što znamo", objasnio je Lindmeier.

Predsjednik Međunarodnog odbora Crvenog križa rekao je da je pojava omikron varijante "konačni dokaz koliko je opasna nejednakost u pogledu cijepljenja u svijetu". 

"Znanstvenici su više puta upozorili međunarodnu zajednicu na opasnosti novih varijanti na mjestima gdje je stopa procijepljenosti niska", izjavio je u Moskvi Francesco Rocca, predsjednik Međunarodnog saveza društva Crvenog križa i Crvenog polumjeseca (IFRC). 

Prema UN-ovim statistikama, oko 65 posto stanovnika najrazvijenijih zemalja su primili najmanje jednu dozu cjepiva protiv covida-19, prema samo 7 posto u najmanje razvijenim zemljama. 

Zapadne zemlje su optužene da gomilaju zalihe cjepiva i WHO ih je pozvao da se ne žure s trećom dozom, dok milijuni u svijetu nisu primili ni prvu dozu. 

"To je sebičan i slijep pristup zapadnih zemalja", rekao je Rocca u petak. 

"Nevjerojatno je kako ne uviđamo do koje smo mjere povezani i zato omikron varijantu prozivam konačnim dokazom nejednakosti u cijepljenju", istaknuo je.

19.49

U više europskih zemalja uvode se strože mjere

Njemačka, Belgija, Češka i Irska najavile su u petak kako razmatraju ponovno uvođenje strožih mjera zbog jačeg širenja koronavirusa i pojave nove varijante omikron.

Pojedine njemačke savezne pokrajine odlučile su se na strože mjere protiv koronavirusa od dogovorenih na nacionalnoj razini, dan nakon što su njemački lideri izdali nove nacionalne propise u borbi protiv četvrtog vala koronavirusa.

Ulazak u restorane u jugozapadnom Baden-Wuerttembergu bit će moguć samo uz negativan test, čak i ako je osoba cijepljena ili preboljela covid-19, dok će necijepljenima ulaz biti zabranjen. Mjere stupaju na snagu u subotu, navode izvori iz regionalne vlade. 

Baden-Wuerttemberg nije prvi koji uvodi još strože mjere od nacionalnih ograničenja koja su dogovorili savezni i državni lideri u četvrtak.

Donja Saska već provodi mjeru cijepljenje plus testiranje za gotovo sva područja javnog života. 

Prema dogovorenim mjerama na nacionalnoj razini, broj sudionika sportskih, kulturnih i drugih većih događanja ograničit će se na maksimalno 30 do 50 posto kapaciteta sjedećih mjesta, dok će na nogometnim stadionima Bundeslige moći biti najviše 15.000 gledatelja. 

Samo cijepljenim osobama ili onima koje su nedavno preboljele covid-19 bit će dopušten ulazak u trgovine, kafiće, kulturne i rekreacijske prostore. 

Šesnaest njemačkih saveznih pokrajina slobodno je provoditi i strože mjere ako se ukaže potreba za time. 

Institut Robert Koch izvijestio je u petak o 74.352 zaraze i 390 mrtvih u 24 sata. 

Škole u Belgiji pogođene novim mjerama 

Belgija uvodi strože mjere treći put u tri tjedna, objavila je u petak vlada jer se ne smanjuje broj zaraženih i hospitaliziranih. 

Premijer Alexander De Croo rekao je na konferenciji za medije da je aktualni val ozbiljniji nego što se očekivalo i da su "zaraze među najvišima u Europi". 

Belgija u proteklih tjedan dana u prosjeku ima 17.862 zaraze dnevno, a hospitalizirano je više od 3700 ljudi. 

Škole su obuhvaćene novim mjerama protiv širenja zaraze. Djeca od šest godina i starija moraju nositi masku i otkazane su im sve izvannastavne aktivnosti. Osnovne škole i vrtići završit će s radom 20. prosinca, tjedan dana ranije, dok se u tek polovici srednjih škola nastava održava u učionicama. 

Zabranjene su aktivnosti u zatvorenom prostoru, izuzev svadbi, pogreba i privatnih okupljanja. Događaji u zatvorenom prostoru ograničeni su na 200 osoba. Dvoranski sportovi se smiju održavati, ali bez publike. 

Unatoč nagađanjima, ne uvode se nove restrikcije ugostiteljskom sektoru. Na božićnim sajmovima potrebno je pokazati covid potvrdu o cijepljenju, preboljenju ili negativnom testu i obvezno je nošenje maski. 

Češka želi uvesti obvezno cijepljenje za starije od 60

Češko ministarstvo zdravstva priprema uredbu  o obveznom cijepljenju za starije od 60 te za radnike u kritičnim sektorima - medicinsko osoblje, policiju, vojnike i vatrogasce, objavio je novinski portal www.idnes.cz u petak. 

Vlada razmatra obvezno cijepljenje jer Češka zaostaje u cijepljenju za zapadnoeuropskim zemljama. 

Zemlja s oko 10,7 milijuna stanovnika jedna je od najteže pogođenih zemalja u Europi proteklih tjedana. 

Susjedna Austrija već je najavila obvezno cijepljenje za sve građane. 

"Jasno je da se Europa okreće obveznom cijepljenju protiv covida-19. Češka bi trebala krenuti istim putem", navodi portal pozivajući se na riječi ministra zdravstva Adama Vojtecha. 

No upitno je hoće li ta mjera stupiti na snagu jer bi vladu u prosincu trebala zamijeniti koalicija desnog centra nakon održanih izbora u listopadu.

Nova koalicija protivila se obveznom cijepljenju po dobnim skupinama, a bila je suzdržana i oko obveznog cijepljenja struke. 

Cijepilo se 59,6 posto Čeha, a prosjek EU-a je 66,3 posto, pokazuju podaci Europskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti. 

Proteklih tjedana cijepi se sve više ljudi jer je vlada u studenom zabranila necijepljenima ulazak u restorane i druge usluge. Česi su izašli na ulice kako bi se usprotivili cijepljenju i epidemiološkim mjerama. 

Prema anketi agencije STEM objavljenoj u petak, 19 posto stanovništvo još uvijek se protivi cijepljenju.

Irska vlada u petak je najavila stroga nova ograničenja za ugostiteljski sektor, pokušavajući spriječiti povećanje stope zaraza, nakon što su dužnosnici upozorili da bi nova varijanta omikron mogla stvoriti dodatni pritisak na zdravstveni sustav.

"Rizici povezani s božićnim razdobljem bez uvođenja restrikcija .. su naprosto previsoki", rekao je premijer Micheal Martin u televizijskom obraćanju.

18.21

U Zagorju petero umrlih i 115 novih slučajeva zaraze koronavirusom

Pet je osoba umrlo u Krapinsko-zagorskoj županiji u protekla 24 sata, a potvrđeno je 115 novih slučajeva zaraze koronavirusom, izvijestio je u petak županijski Stožer civilne zaštite.

Od jučer su se oporavile 43 osobe te su trenutačno aktivna 1772 slučaja zaraze, a u samoizolaciji je 1381 osoba.

Na covid odjelu Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice je 28 pacijenata, od kojih je jedan na respiratoru. U Općoj bolnici Zabok i bolnici hrvatskih veterana je 77 osoba pozitivnih na SARS CoV-2, među kojima je 20 na respiratoru.

Načelnik Stožera Stjepan Skuliber istaknuo je u Zaboku da broj novooboljelih u proteklih sedam dana na 100.000 stanovnika snažno pada.

„Prosjek u proteklih sedam dana iznosi 699, a prošli petak je bio 1018. U apsolutnim brojkama, u sedam dana smo imali 871 novooboljelog, a tjedan dana prije 1267, što je veliki pad od 31 posto”, rekao je Skuliber, dodajući da je broj hospitaliziranih prestao rasti.

Župan Željko Kolar izrazio je nadu da će se pad broja novozaraženih uskoro odraziti na pad broja hospitaliziranih, pri čemu je istaknuo da je bolnički sustav u Zagorju još pod golemim opterećenjem.

„Posebno me žalosti broj preminulih, koji je enormno visok, a ono što je za primijetiti je da onoga dana kad smo imali najviše preminulih - osam, nijedan od njih nije bio cijepljen”, rekao je Kolar. 

Ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo Tomislav Jadan izvijestio je da je u Zagorju prvom dozom cijepljeno 52,4 posto stanovništva, a drugom dozom 41,9 posto.

„Postotak završenog cijepljena u odnosu na ukupan broj stanovnika je 44,7 posto, a u odnosu na odraslo stanovništvo 53,1 posto”, rekao je Jadan, dodajući da je u posljednjih tjedan dana primjetan pad interesa za cijepljenje.

Komentari 101