News

Komentari 9

Australska država Queensland produžuje lockdown: Mogu ići samo na posao i u nabavku

Australska država Queensland produžuje lockdown: Mogu ići samo na posao i u nabavku

Australska savezna država Queensland u ponedjeljak je produžila 'lockdown' u svom južnom dijelu nakon novih, za tamošnje prilike, rekordnih 13 slučajeva lokalnog prijenosa zaraze koronavirusom

Nove zaraze u Queenslandu vezane su uz klaster, koji sada broji 31 slučaj, navode agencija AAP. 

Grad Brisbane i obližnja Zlatna obala su među pogođenim područjima, u kojima je građanima dopušteno napuštati domove samo zbog vrlo važnih razloga poput posla, nabavke, zdravstvene skrbi ili cijepljenja.

To područje graniči s državom Novi Južni Wales, koja je uvela strogo zatvaranje u području Sydneya prije nekoliko tjedana, a te restrikcije ostat će na snazi najmanje do 28. kolovoza.  

U ponedjeljak je vlada Novog Južnog Walesa objavila da u ima 207 novih dnevnih slučajeva zaraze.

Australija je tijekom 2020. primjenjivala strategiju borbe protiv koronavirusa koja se oslanjala na uvođenje striktnih lockdowna i zatvaranje granica i u tome je mjesecima bila vrlo uspješna, no sada je suočena s izazovom delta varijante koronavirusa, koja se brzo širi i koja je registrirana u Sydneyu.

Vlasti nastoje ponovno pokrenuti program cijepljenja koji u toj zemlji nije daleko odmakao.
U cijeloj Australiji dano je nekih 12 milijuna doza u zemlji od 25 milijuna ljudi, navodi agencija Dpa, dok neki drugi izvori govore o 17 posto cijepljenih među odraslima.

Premijerka Novog Južnog Walesa Gladys Berejiklian ponovno je u ponedjeljak pozvala građane Sydneya da se cijepe. Na odaziv za cijepljenje najviše su utjecali problemi nuspojava koje je pratio početak primjene cjepiva Astra Zenece. 

Australski premijer Scott Morrison kazao je u ponedjeljak da bi strogo zatvaranje trebalo postati prošlost kada se više od 80 posto ljudi cijepi.
Od početka pandemije Australija je zabilježila više od 34.000 slučajeva koronavirusa i preko 920 smrtnih slučajeva.


 

Najčitaniji članci