Obavijesti

News

Komentari 78

Austrija šalje 80 kontejnera, iz Grčke sletjelo 19 tona pomoći

Austrija šalje 80 kontejnera, iz Grčke sletjelo 19 tona pomoći
3

Cijeli niz zemalja ponudio je pomoć Hrvatskoj nakon razornog potresa kod Siska i Petrinje. Uz avion iz Grčke sa šatorima i grijalicama, Austrija priprema pošiljku kontejnera u koje će se smjestiti 640 ljudi

VIDEO

Pomoć Hrvatskoj stiže iz brojnih zemalja, a Austrija večeras priprema veliku pošiljku s više od 80 kontejnera u koje će se moći smjestiti oko 640 ljudi. 

POGLEDAJTE VIDEO

Avion iz Grčke sletio je večeras u Zagreb s 19 tona pomoći ljudima pogođenima potresima kod Petrinje, Siska i Gline. Šatori, grijalice kreveti, sve će se to iskoristiti kako bi se pomoglo u privremenom smještaju onih koji su ostali bez domova.

Još jučer, nakon potresa austrijska Savezna ministrica za nacionalnu obranu Klaudia Tanner je sazvala hitan sastanak i ponudila slanje specijalne jedinice AFDRU  (Austrian Forces Disaster Relief Unit) na područje Siska i Petrinje.

-  Ministrica oružanih snaga Klaudia Tanner je ponudila pomoć, ali Hrvatska je nije prihvatila. AFDRU je posebna jedinica za pomoć u katastrofama, a sastoji se od stručnog medicinskog osoblja, vrhunskih kirurga, osoblja za oporavak te vodića sa psima tragačima. Sveukupno sto pripadnika koji imaju mogućnost upravljačkog i opskrbnog  fokusa, kao i operativnog elementa koji se sastoji od spašavanja i oporavka, otkrivanja, dekontaminacije, obrade pitke vode i dodatnih radnji ovisno o situaciji – rekao je za 24sata bojnik Markus Matzhold iz centra za informiranje austrijske vojske ističući da je AFDRU još u stanju pripravnosti.

Iz velike želje da pomognu, austrijske vojne postrojbe su organizirale slanje 80 kontejnera s grijanjem. Kapacitet im je sveukupno 640 ljudi, 8 osoba po kontejneru.

-  Pohranjeni su u vojarni i trenutno se utovaruju. Proces utovara će završiti tijekom noći i uz pratnju vatrogasnih postrojbi će biti prevezeni do potresom pogođenog područja u Hrvatskoj -  rekao je Markus Matzhold ističući da kontejneri stižu iz vojarni u Štajerskoj i Donjoj Austriji.

POGLEDAJTE VIDEO:

Inače, Vlada Republike Hrvatske uvijek donosi Odluku o traženju međunarodne pomoći sa specifikacijom potreba, što utječe na selekciju ponuda izvan granica.

Jens Laerke, glasnogovornica iz UN-ovog ureda za koordinaciju humanitarnih pomoći (United Nations Office for the Coordination of Humanitarian Affairs (OCHA) istaknula nam je kako je u kontaktu s vlastima civilne zaštite u Zagrebu te da je UN spreman podržati odgovor na potres u Hrvatskoj ako je potrebno.

-  U ovom trenutku nije upućen zahtjev za UN-om. Vlada Hrvatske zatražila je pomoć u naturi od Europske unije putem Mehanizma Unije za civilnu zaštitu (Union Civil Protection Mechanism) – rekla je Laerke za 24 sata dodajući da UN nastavlja pomno pratiti situaciju dok vlasti provode procjene u pogođenim područjima s više operativnih timova.

Kako je organizirana procedura pri primanju pomoći iz inozemstva

Iz ravnateljstva Civilne zaštite doznajemo više o procesu dobivanja pomoći iz inozemstva. Kada se dogode velike nesreće ili katastrofe zbog kojih Republika Hrvatska treba pomoć iz inozemstva tada Vlada Republike Hrvatske donosi Odluku o traženju međunarodne pomoći sa specifikacijom potreba, navodi Arabela Vahtarić iz ravnateljstva civilne zaštite pri MUP-u. 

Ministarstvo unutarnjih poslova, Ravnateljstvo civilne zaštite kao zakonom određeni koordinator primanja i pružanja pomoći u katastrofama potrebe dostavlja u EU preko Mehanizma unije za civilne zaštitu. Europski centar za koordinaciju pomoći obavještava sve države članice Mehanizma o našim potrebama i povratno nas izvještava o ponudama.

Ukoliko ponudu prihvatimo, tada Ravnateljstvo civilne zaštite u direktnom kontaktu sa predstavnicima država čiju pomoć primamo dogovara vrijeme dolaska, mjesto prelaska granice i mjesto prihvata pomoći te priprema svu dokumentaciju koja je potrebna da bi se pomoć primila, kao i detalje vezane za olakšavanje prelaska granice i ne plaćanja cestarina u RH. Ukoliko je potrebno pružamo logističku podršku i predstavnicima država koji pomoć dovoze u smislu smještaja i prehrane.

Isti je postupak i prilikom primanja bilateralne pomoći koja se može ponuditi direktno iz sličnih službi u drugim državama ili preko Ministarstva vanjskih i europskih poslova.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 78
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca