Obavijesti

News

Komentari 203

Brazil odobrio AstraZenecu i kinesko cjepivo CoronaVac

Brazil odobrio AstraZenecu i kinesko cjepivo CoronaVac

Europske zemlje i tijekom vikenda produljuju mjere zaključavanja. U Hrvatskoj smo u nedjelju zabilježili veliki pad u broju oboljelih, njih 379, u odnosu na subotu, kada smo imali 763 nova slučaja zaraze

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
20.30

Brazil odobrio AstraZenecu i kineski CoronaVac

Brazilski regulator hitno je odobrio u nedjelju dva cjepiva protiv covida-19, britansko AstraZenece i kinesko CoronaVac i to su prva dva cjepiva koja su dobila zeleno svjetlo Brazila gdje je pandemija već odnijela blizu 210.000 ljudskih života. 

To odobrenje koje je objavio regulator Anvisa otvara put za početak kampanje cijepljenja u Brazilu, koji će najprije koristiti CoronaVac, koji je proizvela kineska tvrtka Sinovac u suradnji s brazilskim institutom Butantan, jedino cjepivo koje je za sada dostupno u zemlji. 

Predsjednik Jair Bolsonaro, skeptik kada se radi o koronavirusu, odbio je primiti cjepivo, a nalazi se pod sve većim pritiskom da pokrene kampanju cijepljenja u Brazilu, koji ima najviše mrtvih u svijetu nakon SAD-a.

Međutim, kašnjenja u isporuci cjepiva i u testiranju zasad koče cijepljenje u zemlji. 

Bolsonarova vlada planirala je započeti imunizaciju u zemlji ovog tjedna, ali se to nije dogodilo.

Snažan drugi val koronavirusa u Brazilu naglašava hitnost cijepljenja jer je u zemlji otkrivena nova, zaraznija varijanta koronavirusa iz Amazonije pa su Britanija i Italija zabranile ulazak Brazilaca u njihove zemlje. 

16.40

Prvi put od rujna u BiH ispod 200 novih slučajeva

U Bosni i Hercegovini u nedjelju je broj novozaraženih osoba koronavirusom prvi put od rujna prošle godine pao ispod 200, što se može pripisati i nešto manjem broju testiranja u danima vikenda, a potvrđena su 23 smrtna slučaja.

Danima u Bosni i Hercegovini pada broj novozaraženih, a po rezultatima testiranja u posljednja 24 sata potvrđeno je 180 novih slučajeva zarazom od virusa SARS-CoV-2.

Od tog broja u Federaciji BiH je 109 pozitivno na koronavirus, u Republici Srpskoj 70, a u Brčko Distriktu jedna takva osoba.

U Republici Srpskoj devet osoba osoba preminulo je od posljedica covid-19, a u Federaciji BiH je bilo 13 smrtnih ishoda.

Tijekom vikenda se u Bosni i Hercegovini na prisutnost virusa korone testira bitno manji broj osoba, no trend smanjenja broja zaraženih danima se nastavlja. 

Od početka epidemije koronavirusa u BiH je do sada bilo službeno registrirana zaraza u gotovo 118.000 osoba.

13:47

Francuska nesklona uvođenju europskih covid putovnica

Francuska je nesklona uvođenju covid putovnica unutar EU-a i smatra da to pitanje ne bi trebalo biti na dnevnome redu Europskog vijeća sljedeći tjedan, rekao je u nedjelju francuski državni tajnik za europske poslove Clement Beaune za radio France Info.

- Vrlo smo neskloni tome prijedlogu. Govorimo li o komadu papira, dokumentu koji bi vam omogućio putovanja po Europi, mislim da je prerano za to. Takva se rasprava ne bi trebala voditi s obzirom na to da kampanja cijepljenja protiv koronavirusa tek počinje posvuda u Europi i bilo bi ?bizarno/skandalozno kad bi za neke vrijedila drukčija pravila u odnosu na druge. Naša koncepcija zaštite i pristupa cjepivima nije takva - rekao je za France Info.

Šef grčke vlade u utorak je pozvao Europsku uniju da usvoji "standardiziranu" potvrdu o cijepljenju koja bi omogućila poticaj turističkoj industriji, opustošenoj zbog posljedica pandemije koronavirusa.

Zamisao je to kojoj je Europska komisija sklona, kazala je njezina predsjednica Ursula von den Leyen spominjući "medicinski imperativ".

Nasuprot tomu, Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) toj se zamisli na globalnoj razini "u ovome trenutku" protivi. 

- Ideja je to o kojoj, po mišljenju službenog Pariza, sada ne bismo trebali otvarati raspravu. Kad se generalizira pristup cjepivu, tada će to biti posve drukčija tema - rekao je Beaune. Pritom je spomenuo situaciju u kojoj su se našli pogranični radnici, a među njima je i oko 350.000 Francuza.

- Planiramo pojačati mjere nadzora unutar europskog prostora. Istodobno provjeravamo i vrste testova koje možemo tražiti. Razmatramo popis antigenskih testova koji bi bili priznati u cijeloj Europi jer danas to još nije slučaj - rekao je Beaune, uvjeravajući da neće doći do zatvaranja granica schengenskog područja. (Hina)

13:44

POŽEŠKO-SLAVONSKA ŽUPANIJA

U Požeško-slavonskoj županiji Stožer civilne zaštite potvrdio je u nedjelju pet novih slučajeva zaraze koronavirusom.

U  toj županiji trenutno su 174 osobe pozitivne na koronavirus od kojih je 29 na bolničkom liječenju. U samoizolaciji je 361 osoba.

13:01

VARAŽDINSKA ŽUPANIJA

Tijekom posljednja 24 sata u Varaždinskoj županiji evidentirano je 30 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Tijekom jučerašnjeg dana testirano je 387 uzoraka, a udio pozitivnih u svim testiranim uzorcima je 11 posto. U posljednjih tjedan dana evidentirano je ukupno 266 novih slučajeva.

Broj novozaraženih unutar 7 dana na 100.000 stanovnika je 160, a broj novozaraženih na 100.000 stanovnika zadnjih 14 dana je 385.

Na liječenju u Općoj bolnici Varaždin je 116 osoba s težom kliničkom slikom. Od toga je 25 osoba na odjelu infektologije i drugim odjelima u Varaždinu, 9 u jedinici intenzivnog liječenja na respiratoru, 52 ih je u Klenovniku i 30 u Novom Marofu.

Tijekom 24 sata nema preminulih osoba pozitivnih na COVID-19, a ukupno je dosad evidentirano 325 preminulih pozitivnih osoba. 

Od početka epidemije na području Varaždinske županije evidentirano je ukupno 14.393 slučajeva zaraze koronavirusom.

Komentari 203