Obavijesti

News

Komentari 12

'Aziji i Europi treba stabilnost i povjerenje, to su nam izazovi'

'Aziji i Europi treba stabilnost i povjerenje, to su nam izazovi'
1

Predsjednica je govorila na plenarnoj sjednici ASEM-a posvećenoj promicanju i mogućnostima jačanja partnerstva Europe i Azije, na koju ju je pozvao predsjednik Mongolije

VIDEO

Aziji i Europi je za nastavak blagostanja i rasta potrebno povjerenje i stabilnost, naglasila je hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović koja na poziv predsjednika Mongolije Tsakhiagiina Elbegdorja sudjeluje na 11. Azijsko-europskom sastanku na vrhu (ASEM) u Ulan Batoru.

Govoreći na plenarnoj sjednici ASEM-a posvećenoj promicanju i mogućnostima jačanja partnerstva Europe i Azije, predsjednica se u svom izlaganju posebno osvrnula na temu povezivosti i partnerstava, naglašavajući mogućnosti koje za to pruža Inicijativa Jadran-Baltik-Crno more, priopćeno je iz Ureda Predsjednice.

Kazala je kako Hrvatska prihvaća viziju izloženu u Deklaraciji iz Ulan Batora koja pruža platformu za ponovno jačanje postojeće razine suradnje i otvaranje novih poglavlja u ojačanim odnosima Europe i Azije. Dodala je kako Hrvatska podupire sve aktivnosti koje će nas zbližiti, ojačati te omogućiti održivi razvoj i gospodarsko blagostanje. Za to moramo otvoriti vrata i povezati ljude kako bi uspijevale trgovina, investicije, energetika, znanje i razmjena informacija, istaknula je Predsjednica.

Govoreći o Europskoj uniji i njezinoj poziciji u razvoju povezivosti i partnerstva dvaju kontinenata, predsjednica Grabar Kitarović naglasila je važnost dijaloga zemalja EU-a i Azije, kroz ASEM i druge platforme, poput ASEAN-a ili strateških dijaloga, za nošenje sa svim globalnim izazovima s kojima smo suočeni, imajući na umu sadašnju političku i sigurnosnu arhitekturu koju čine regionalni poredci zasnovani na suradnji.

"Aziji i Europi je za nastavak blagostanja i rasta potrebno povjerenje i stabilnost. Svjesni smo da to svima nama postavlja određene izazove“, kazala je hrvatska predsjednica te izrazila uvjerenje kako se povjerenje može izgraditi upravo dobrom povezivošću i ojačanim partnerstvima.

"Željela bih ovdje spomenuti inicijativu koja spaja Jadran, Baltik i Crno more i koju zagovaram s poljskim kolegom Andrzejom Dudom“, kazala je Grabar Kitarović. Tu je inicijativu nazvala neformalnom platformom s ciljem jačanja sveukupne političke, gospodarske, infrastrukturne i sigurnosne suradnje u Srednjoj Europi. Pojasnila je kako će proširenjem postojeće suradnje koja se na predloženi način usredotočuje na konkretne projekte, Srednja Europa postati sigurnija i konkurentnija.

Inicijativom se predviđa novi koridor za pristup tržištima Europske unije i Srednje Europe koji modernom prometnom infrastrukturom povezuje njezine sjeverne i južne luke, rekla je.

Predsjednica je dodala kako inicijativa "Jadran-Baltik-Crno more“ nadopunjuje kinesku inicijativu "Jedan pojas, jedan put“, napose u kontekstu spajanja Azije s Europom. Istaknuvši snažnu energetsku dimenziju inicijative kojom se stvara energetski koridor kroz Srednju Europu, napose plinski i LNG, predsjednica Grabar-Kitarović ohrabrujućim vidi što je realizacija ove inicijative privukla znatan politički i poslovni interes Azije.

Na marginama 11. Azijsko-europskog sastanka na vrhu, predsjednica Grabar-Kitarović održala je bilateralne sastanke s mijanmarskim predsjednikom Htinom Kyawom te predsjednikom Švicarske Konfederacije Johannom Schneider-Ammannom.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 12
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.