Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
7 komentara

Zbog sudskog spora: Akvarij u Puli privremeni azil za piranje

Vlasnica Aquariuma Milena Mičić rekla je da su ribe stigle zbog sudskog spora slovenske općine Idrija i jedne privatne tvrtke oko tamošnjeg akvarija...

Foto: Dreamstime
7 komentara

Stotinjak slatkovodnih tropskih riba, nekoliko tropskih vlasulja i pet morskih riba stiglo je u Aquarium Pula u karantenu iz Slovenije. Vlasnica Aquariuma Milena Mičić rekla je da su ribe stigle zbog sudskog spora slovenske općine Idrija i jedne privatne tvrtke oko tamošnjeg akvarija.

- Htjeli smo pomoći i spasiti ribe. Dok traje sudski spor netko se mora brinuti o ribama. Općini je to veliki financijski problem pa smo ih mi preuzeli - rekla je Mičić. Dodala je kako je samo za lanjske troškove općina morala platiti oko 70.000 eura.

- Ribe su došle polovicom rujna i njihov smo prijevoz obavili po svim pravilima. Transportirane su u vrećicama obogaćenim kisikom, nakon čega su se polako prilagođavale karantenskim akvarijima - rekla je vlasnica.

U karanteni moraju ostati barem mjesec dana da se ne dogodi da pulskim ribama prenesu neku bolest, na što su tropske ribice jako osjetljive. Među brojnim primjercima stigle su i paku piranje (rođaci piranja koji su biljojedi), nekoliko oskara, čistači, staklasti somovi koji imaju prozirno tijelo pa se može vidjeti kako su građeni. 

Iz Idrije je stigla i Knife fish, odnosno točkasta riba nož, koja inače živi u Tajlandu i Vijetnamu te popularna riba Nemo. 

Osim riba iz karantene, u Aquariumu se mogu pogledati i lijepi primjerci morskih pasa, kajmani, ali i nasrtljiva kornjača - snapping turtle, koja inače živi u jugoistočnoj Kanadi. Akvarij je smješten u 130 godina staroj utvrdi Verudela. Ribe čuvaju u čak 60 bazena u prizemlju, rovu i na prvom katu utvrde.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message