Obavijesti

News

Komentari 22

Bačić: Imamo sinkopa oporbu, Maras: Vi kao vidoviti Milan

Bačić: Imamo sinkopa oporbu, Maras: Vi kao vidoviti Milan
1

Mostov Slaven Dobrović pak je prozvao vladajuće zbog gospodarenja otpadom istaknuvši kako je dinamika i na držanoj i na gradskim razinama jako loša...

VIDEO

SDP-ov Gordan Maras u petak je za saborskom govornicom prozvao vladajuće zbog povezanosti sa zagrebačkim gradonačelnikom Milanom Bandićem.

- Nakon više od dvije godine gradonačelnik Zagreba na sudu u Zagrebu je dobio potvrdu pravomoćne optužnice u sedam od deset točaka. Ima tu svega, zamjene zemljišta, zbrinjavanja otpada, zlouporabe položaja u korištenju resursa grada Zagreba, sumnjivih donacija u predsjedničkoj kampanji... - nabrojao je Maras naglasivši kako je postalo sasvim normalno da Bandić svoj posao gradonačelnika obavlja netransparentno dok Zagrepčanima naplaćuje najveći prirez od 18 posto. 

I umjesto da HDZ zbog svojih repova iz prošlosti, poput Fimi Medije, osudi takvo Bandićevo ponašanje, istaknuo je Maras, oni ga podržavaju i dijele s njim vlast u Zagrebu.   Poručio je kolegama iz HDZ-a da bi tu "simbiozu trebali odbaciti radi higijene javnog prostora, digniteta politike i građana Zagreba."

- Predsjednik zagrebačkog HDZ-a Andrija Mikulić je najbliži suradnik Milana Bandića, a on vrlo vjerno vraća uslugu HDZ-u i drži većinu Andreju Plenkoviću na državnoj razini. To je ta simbioza koju bi HDZ trebao odbaciti radi higijene javnog prostora, radi digniteta politike, radi građana grada Zagreba. Žao mi je što Mikulić ide ruku pod ruku sa čovjekom koji ima takve optužnice, što HDZ podržava takvu politiku - poručio je. 

Mostov Slaven Dobrović pak je prozvao vladajuće zbog gospodarenja otpadom istaknuvši kako je dinamika i na držanoj i na gradskim razinama jako loša.

- Zadnji javni poziv za financiranje u sustave recikliranja bio je dok sam ja još bio ministar, a u međuvremenu je samo bio poziv za edukaciju u gospodarenju otpadom. Gdje su sortirnice i kompostane? Dok sam bio ministar bio je plan objaviti javni poziv do ljeta 2017. Gdje su sustavi odvojenog prikupljanja, centri za ponovnu uporabu? Bez tih sadržaja nije moguće dostići cilj od 50 posto recikliranja nikada, a kamoli do 2020. - poručio je Dobrović.

HDZ-ov Branko Bačić poručio im je kako se ne može "oteti dojmu da mi u Hrvatskoj imamo sinkopa oporbu."

- Kolega Dobrović zabrinut za, kako je rekao, katastrofalno stanje gospodarenja otpadom u Hrvatskoj, a kao da zaboravlja da je i sam bio ministar zaštite okoliša i da smo ga kao koalicijski partneri upozoravali da će promjena pristupa u gospodarenju otpadom za sobom povući određeni period prilagođavanja tom novom planu gospodarenja otpadom. Upozoravao sam vas, to vi jako dobro znate - rekao je.

Marasu je poručio kako je i SDP bio s Bandićem te da od tad vuku određene sporove. 

- Ti sporovi su u ovom trenutku rezultirali presudama koje značajno u financijskom smislu opterećuju SDP i predstavljaju problem u vašem financiranju iz razloga vaše netransparentnosti u vođenju sredstava za kampanju za lokalne izbore u gradu Zagrebu. Čini mi se da je ona formulacija da se ovdje radi o sinkopa oporbi itekako došla do izražaja - poručio je. 

Maras se požalio predsjedavajućem Furiju Radinu zbog toga što Bačić nije govorio o temi za koju je zatražio stanku već je odgovarao njemu i Dobroviću, istaknuvši kako Bačić "ima sindrom vidovitog Milana."

Zbog diskusije s predsjedavajućim, Radin mu je dao i nekoliko opomena.

Javio se i Dobrović koji se požalio da Bačić iznosi neistine i omalovažava zastupnike.

Zastupnici su minutom šutnje odali počast preminulom generalu Petru Stipetiću.

Izglasali Zakon o poljoprivrednom gospodarstvu

Sabor je u petak jednoglasno, sa 77 glasa, izglasao Zakon o obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu. No, na glasovanju nisu sudjelovali zastupnici HSS-a niti Mosta. Revoltirani što su vladajući odbili sve amandmane oporbe, digli su se i napustili sabornicu. 

Osim toga, zastupnici su izglasali i Zakon o strateškim investicijskim kojim se snižava iznos vrijednosti ulaganja prilikom prijave projekta s dosadašnjih 150 na 75 milijuna kuna, za projekte na potpomognutim područjima i otocima sa 20 na 10 milijuna kuna. Smanjuje se i namjenski depozit ili bankovna garancija koja je do sada bila u visini 10 posto ukupne vrijednosti projekta, a po novom zakonu iznosi pet posto. 

U drugo čitanje su poslali i paket od šest pravosudnih zakona; zakon o sudovima, o područjima i sjedištima sudova, o Državnom sudbenom vijeću (DSV), o državnom odvjetništvu, područjima i sjedištima državnih odvjetništava te o Državnoodvjetničkom vijeću (DOV), kojima se predviđa spajanje prekršajnih sudova sa općinskima, drugačiji način izbora predsjednika Vrhovnog suda i glavnog državnog odvjetnika, javna dostupnost imovinskih kartica sudaca.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 22
VIDEO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca

Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...
A KLELI SE U JEDINSTVO

Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...

Odlazak bračnog para Raspudić Selak od Mosta, samo je jedan od raskola među partnerima i unutar stranaka nakon izbora. DP se lomi oko koalicija, SDP-ov Grbin na meti kritika, Plenković na dvostrukom udaru...
DP želi 4 ministarstva? Mario Radić za 24sata: To nije istina, ne znam tko to plasira u javnost
IZ MINUTE U MINUTU

DP želi 4 ministarstva? Mario Radić za 24sata: To nije istina, ne znam tko to plasira u javnost

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori