Obavijesti

News

Komentari 50

Bačić o ratifikaciji: Mi u HDZ-u se ne bojimo različitih stavova

Bačić o ratifikaciji: Mi u HDZ-u se ne bojimo različitih stavova

To što imamo različite stavove i promišljanja u ovom trenutku o ratifikaciji je daleko od frakcija i bilo čega drugoga. To je jedno pluralno promišljanje unutar HDZ o Istanbulskoj konvenciji, kazao je Bačić

VIDEO

HDZ je ozbiljna i jaka stranka i ne bojim se unutarstranačke rasprave o Istanbulskoj konvenciji, jer ona stranku čini demokratičnijom i još jačom, ustvrdio je Branko Bačić, predsjednik Kluba HDZ-a na pitanje je li u ponedjeljak nakon sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a počela pobuna protiv Andreja Plenkovića koji je najavio kako se ide na ratifikaciju navedenog dokumenta.

Bačić navodi da na stranačkim tijelima svi slobodno mogli iznijeti stav i svoje viđenje konvencije. O ovoj temi nastavlja se rasprava unutar HDZ-a, a sljedeće tijelo je Klub zastupnika. 

- To je jedna u nizu rasprava koje ćemo provoditi u HDZ prije nego što pristupimo raspravi i glasovanju u Saboru. Nema nikakvog straha za sudbinu HDZ-a jer pojedini članovi Predsjedništva ima drugačiji stav od onog što ga imam ja ili predsjednika Sabora ili drugog člana Predsjedništva, koji se zalaže za ratifikaciju. Mi se toga u HDZ-u ne bojimo. Dobrodošla je demokratska rasprava na razini svih tijela HDZ-a - rekao je Bačić koji je uvjeren da će se raspravama usuglasiti stajališta te da rasprava na ovu temu može samo osnažiti HDZ. 

Ustvrdio je i kako je zadovoljan sjednicama stranačkih tijela.

- Ne vidim nikakve pukotine u funkcioniranju HDZ-a zbog toga što smo otvoreno raspravljali o dosezima Istanbulske konvencije, što bi ona eventualno donijela društvu, koliko se ona odnosi na rodnu ideologiju. Vjerujem da ćemo kao vladajuća većina, uz potporu dijela oporbe tu konvenciju i ratificirati - poručio je. 

Na pitanje hoće li HDZ dopustiti svojim zastupnicima da o Istanbulskoj konvenciji u Saboru glasaju po svojoj savjesti ili će se inzistirati na stranačkoj stegi, Bačić je odgovorio kako će to reći nakon što se na klubu dogovore o glasovanju na plenarnoj sjednici. Upitan prijete li nakon glasovanja formiranje frakcija u HDZ-u, Bačić je uzvratio: 

- To što imamo različite stavove i promišljanja u ovom trenutku o ratifikaciji je daleko od frakcija i bilo čega drugoga. To je jedno pluralno promišljanje unutar HDZ o Istanbulskoj konvenciji koja je za mene dobrodošla - poručio je. 

S obzirom na to da taj dokument u posljednje vrijeme dovodi do podjela u društvu Bačić je uvjeren da će se iz rasprave o tom dokumentu, ali i tumačenju pojedinih odredbi vidjeti da su u konvenciji sadržani pojmovi  koji su u velikom dijelu sadržani u hrvatskoj zakonodavstvu od 2008 do danas. Na pitanje jesu li zagovornici konvencije na HDZ-ovim stranačkim tijelima uspjeli argumentima uvjeriti protivnike da se predomisle, Bačić je odgovorio:

- Svi smo iznosili stavove i ne očekujem da nakon pet minuta ili dva sata sve sjedne onako kako ja mislim da bi trebalo. Ne žurim s time kako bih nekoga uvjerio da sam u pravu - ustvrdio je. 

Bačić je uvjeren da će se u vremenu, koje je pred njima, naći načina i mogućnosti da se usuglase u vrlo velikom dijelu konvencije. Napomenuo je da će u zakonu biti obrazloženja odredbi koja su izazvala prijepore u društvu te da bi se i u izjavi, koja bi mogla pratiti dokument, "određene razlike nadići i premostili". 

Bačić smatra kako ne postoji rizik da se ratifikacija Istanbulske konvencije odgodi. 
 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 50
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"