Obavijesti

News

Komentari 14

Bakić dokazao da je projekcija o 1.500 mrtvih od korone u RH do listopada potpuno pogrešna

Bakić dokazao da je projekcija o 1.500 mrtvih od korone u RH do listopada potpuno pogrešna

Nenad Bakić je u seriji tvitova pozvao University of Washington da ispravi pretjerane brojke za Hrvatsku, a podršku mu je dao slavni Nobelovac, izraelski znanstvenik Michael Levitt

VIDEO

Kada je University of Washington nedavno objavio šokantnu projekciju da će do 1. listopada u Hrvatskoj od korona virusa umrijeti 1500 ljudi, među prvima je reagirao naš poznati poduzetnik Nenad Bakić, koji je, kao vrstan matematičar, napravio novu projekciju.

U seriji tvitova argumentirao je da nešto ne valja s modelom i podacima koje je objavio University of Washington, a dobio je neočekivanu, ali čvrstu podršku izraelskog znanstvenika, dobitnika Nobelove nagrade 2013. godine, Michaela Levitta, koji se od izbijanja epidemije svakodnevno bavi analizama i projekcijama očekivanog kretanja broja zaraženih i umrlih.

Bakić je u subotu na Facebooku objavio da je Levitt stao na njegovu stranu, te još jednom na Twitteru pozvao University of Washington da isprave podatke.

- Pozivam IHMU (Institue of Health Metrics) UW (University of Washington) da ispravi GIGO model za Hrvatsku koji koristi krive inpute te nejasne algoritme producirajući ridikulozne projekcije te dovodi u pitanje integritet cijelog projekta - napisao je Bakić.

Zatim je pojasnio kako model koji predviđa 1500 mrtvih u RH do početka listopada najavljuje rast od 14 puta ili 11 odnosno 5 puta više nego u susjednoj Srbiji i BiH, gdje je epidemiološka situacija puno lošija. Uz 1500 smrti, nastavio je Bakić, model se oslanja na rast broja zaraženih na 17 tisuća.

Bakić je zatim pojasnio kako je prema zadnjim podacima zaraženost u RH oko 2 posto, što implicira stopu smrtnosti zaraženih (IFR - infected fatality rate) od 0,125 posto. Ako bi računali 'natraške', Hrvatska bi trebala imati 13,6 milijuna stanovnika kako bi se mogle realizirati pretpostavke tzv. GIGO modela koji je zastrašio Hrvatsku.

Bakić je primijetio da su njihovi stručnjaci u model uvrstili neke čudne podatke. Primjerice, zadnji podaci koje su uzeli odnosne se na one od 20. lipnja kad je bilo 107 mrtvih, a to je broj koji se držao još sedam dana.

Nakon serije tvitova u kojima je upozoravao UW i pozivao ih na ispravljanje podataka, na kraju su morali reagirati, a Bakićeve navode potvrdio je i Levitt.

Za podršku Bakiću ponudio je svoje grafikone koji su projecirali broj zaraženih i umrlih od COVID-19 u Hrvatskoj te je ukratko objasnio njihovo značenje ustvrdivši kako je situacija u Hrvatskoj prema njihovim izračunima blaga i pod kontrolom.

UW je na kraju objavio ispravljene podatke, što je Bakić objavio na Facebooku.

"Mala velika pobjeda (protiv lokalnih fearmongera): IHME (University of Washington) nakon mojih kritika ispravio model.

Sada više ne prognozira najvjerojatnije 1500, a u okvirima 95% vjerojatnosti čak do nemogućih 17.000 smrti od COVID-19 do 1.10., nego 122 (do 126).

Znači da ponovimo, umjesto 1500 do 1.10., sad su im projekcije 122 do 1.11. (Da se razumijemo, ne smatram ni te projekcije točnima - mislim da su premale).

Koliko vidim, važan je razlog popravak ULAZNIH PODATAKA ('observed'), kao što sam ponajviše kritizirao.

Nažalost ovakve baš pogrešne projekcije su dobro došle nekim profesionalnim širiteljima panike, a mislim da trebamo težiti istini, oprezu i primjerenom strahu, a ne destruktivnoj panici i zastrašivanju kad su utemeljeni na neistinama. Cui bono?"

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 14
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
Splićanka odvela kćer u bolnicu, još ne može doći k sebi: 'Pitala sam se, ok ljudi, čemu sve to?'
NAPISALA SVOJE ISKUSTVO

Splićanka odvela kćer u bolnicu, još ne može doći k sebi: 'Pitala sam se, ok ljudi, čemu sve to?'

Došli smo u popodnevnim satima, svi, ali baš svi su bili maksimalno angažirani oko moje kćeri. Do te mjere kad sam pomislila: 'Ok, ljudi, to je samo mali prst. Čemu toliki angažman, napisala je