Obavijesti

News

Komentari 61

Bandić je gradio kule u zraku, a Davor Filipović gradi tvornicu cjepiva. Koju HDZ davno duguje

Bandić je gradio kule u zraku, a Davor Filipović gradi tvornicu cjepiva. Koju HDZ davno duguje
1

Kandidat HDZ-a za gradonačelnika Zagreba izletio je jučer s obećanjem da će graditi tvornicu cjepiva u glavnom gradu. I to nakon što je Bandić prije tri godine s Vladom HDZ-a potpisao obnovu Imunološkog zavoda.

VIDEO

Milan Bandić u svojim je kampanjama obećavao brda i doline. Kao i tunele kroz ta brda i željeznice ispod tih dolina.

Obećavao je tunel kroz Medvednicu, podzemnu željeznicu, kongresni centar, dva mosta i dva stadiona - Dinamov i nacionalni - terme i Sveučilišnu bolnicu, Jakuševac i tramvaj do aerodroma. Iako u 20 godina nije uspio sklepati ni jedan novi metar tramvajske pruge.

I zahvaljujući tim šupljim obećanjima - ili unatoč njima - vladao je Zagrebom puna dva desetljeća.

Prije smrti, doduše, uspio je gotovo dovršiti žičaru na Sljemenu, iako bi bilo bolje da to nije učinio, s obzirom da je cijena ispala gotovo dvostruko veća od početne.

A jučer je, eto, u Bandićeve megalomanske cipele ugazio njegov koalicijski partner, pretendent na prijestolje i očito duhovni nasljednik - Davor Filipović.

Cjepivo za svašta

Najavio je da će mu prioritet biti "izgradnja tvornice cjepiva za borbu protiv COVID-19". "Ne možemo se dovesti u situaciju da čekamo hoće li nam netko isporučiti cjepivo", kazao je kandidat HDZ-a za RTL, dodajući kako bi to bilo jako važno za nacionalnu sigurnost. "A mogli bismo pokrenuti i proizvodnju raznih cjepiva, cjepiva protiv karcinoma, i na takav način zaposliti brojne visokoobrazovane mlade ljude".

Zvuči kao da je Filipović odjednom bubnuo takvu ideju, ali to je samo nešto što je Filipović naslijedio (ukrao) od partnera Bandića.

Pokojni gradonačelnik lani se žalio kako bismo, da je uspio ostvariti strateško partnerstvo s Vladom i tako osigurao funkcioniranje Imunološkog zavoda, "već bili na tragu pronalaska cjepiva protiv koronavirusa".

"Nitko me nije pratio", govorio je Bandić prošlo proljeće, "pisao sam Milanoviću, Plenkoviću, ministru gospodarstva… Žao mi je što to nismo napravili prije tri godine jer bismo bili na tragu cjepiva".

I evo sada Filipovića s istim - ili sličnim - planom.

Zaboravljeni Imunološki

Nije odmah spomenuo Imunološki zavod, koji HDZ s Bandićem već godinama obećava reformirati, već je krenuo s tvornicom cjepiva koja će raditi ono što se planiralo s Imunološkim. Koji, pak, godinama propada i umjetno se održava na životu..

Znači, tamo gdje HDZ nije podržao Bandića uskače HDZ-ov kandidat s najavom projekta koji HDZ i Bandić godinama nisu realizirali, a vjerojatno neće ni sada.

No Filipoviću je takvo obećanje sada dobro zazvučalo. Cjepiva su sada popularna.

Nije uspio smisliti ništa originalno, već samo podgrijava obećanje, pa i potpisani strateški plan, na koji se HDZ-ova vlada odavno obvezala. Kao što je HDZ-ova vlada još 2009. godine potpisala i plan za dovršetak Sveučilišne bolnice o kojoj je Bandić godinama lamentirao. I koja još uvijek čami u Blatu.

Ali eto, cjepiva su sada aktualna, i bit će barem do proljeća, pa se i Filipović toga uhvatio, kao što se toga donedavno hvatao i Bandić. Kao rukama za zrak.

Juriš na Bandićeve kule

Zanimljivo, i druge stranke ogrebale su se za neke od Bandićevih razmetljivih obećanja, pa sada Most najavljuje gradnju Jarunskog mosta, kao svoj originalni projekt, a Miroslav Škoro najavljuje zatvaranje Jakuševca i sve ukrug, ispočetka i uglavnom bez pokrića.

Obećanje Davora Filipovića o novoj tvornici cjepiva mnogima je zazvučao kao spektakularno predizborno obećanje Kolinde Grabar Kitarović o 8000 eura plaće za "naše mlade ljude". Bandić je odavno nabio tempo: što grandioznije, što spektakularnije, što megalomanskije, to će biti politički isplativije.

Instant obećanja

Koga briga hoće li se ta obećanja ispuniti? Bitno da posluže do izbora. Nakon njih doći će neka druga. Koja se također neće ispuniti. I više se nitko neće sjećati onih početnih.

A koliko je Filipović duhovni nasljednik Bandića svjedoči i činjenica da mu je upravo Tomislav Tomašević postao glavni trn u oku, i to upravo tamo gdje je Bandić ratovao s Tomaševićem - građevinski projekti.

"Čim netko izvadi lopatu da se gradi nešto u gradu Tomašević vadi transparent", požalio se Filipović, evidentno interesni nasljednik graditeljskog lobija, odavno naslonjenog na Bandića.

Tvornice radnicima

Filipović bi, dakle, gradio tvornicu u Zagrebu, što je - treba pošteno  priznati - suštinska promjena u odnosu na Bandićeve fontane, spomenike i kule u zraku.

Problem je što je plan obnove Imunološkog zavoda obaveza HDZ-ove vlade i ne bi trebala ovisiti o Filipovićevoj pobjedi.  Ovako, to obećanje zvuči kao ucjena biračima u Zagrebu: birajte HDZ ili ništa od cjepiva. Ni za koronu, ni za karcinom.

Još samo da izume cjepivo protiv političke grandomanije... 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 61
VIDEO

UŽIVO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

UŽIVO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa