Obavijesti

News

Komentari 734

Ispitali Milana Bandića: 'Poriče sve što mu se stavlja na teret'

Direktor Plinare Ante Dodig dao je neopozivu ostavku. Istražitelji su u ponedjeljak pretražili ured zagrebačkog gradonačelnika, kasno popodne su ga doveli u USKOK

VIDEO

>>> Zadnja informacija (23.50) 

Kad su ga istražitelji USKOK-a dopratili u njegov ured na trećem katu Poglavarstva kako bi zajedno izuzeli još dokumentacije Milan Bandić uspio se povjeriti najbližim suradnicima, javlja Jutarnji list

- Nije mi lako. Ali samo još ovo moram izdržati i bit će dobro - poručio je Bandić. 

Jedini se javili? Tvrtka CEZAR dobila posao od 7,7 milijuna kn

Kao jedan od razloga privođenja gradonačelnika Milana Bandića i predsjednika uprave Zagrebačkog holdinga Slobodana Ljubičića navodi se ugovor za odvoz glomaznog otpada s tvrtkom CEZAR vlasnika Petra Pripuza kojega je policija u nedjelju također privela.

Naime, još u prosincu 2013. godine Holding je s Pripuzovom tvrtkom potpisao ugovor za posao od 7,7 milijuna kuna, a prema dokumentaciji objavljenoj na Oglasniku javne nabave Pripuzova tvrtka bila je jedina koja je dala ponudu za posao odvoza glomaznog otpada, piše Večernji list.

Više pročitajte OVDJE.

Završili sva ispitivanja, u utorak odluka o istražnom zatvoru

U USKOK-u su završila sva ispitivanja uhićenih. Svi su odvedeni pritvorskom nadzorniku, a u utorak će USKOK donijeti odluku o pokretanju istrage i hoće li zatražiti istražni zatvor

Ako zatraži, uhićeni će biti prevezeni sucu istrage koji će odlučiti o zahtjevu.

Bandić iz USKOK-a izašao nasmijan i dobro raspoložen

Prema fotografijama, vidljivo je kako je Bandić iz prostorija USKOK-a, unatoč cjelodnevnom pretraživanju ureda i automobila te jednosatnog ispitivanja, izašao nasmijan i očito dobro raspoložen.

Bandićev odvjetnik: Poriče sve za što ga terete

Krešimir Krsnik, odvjetnik Milana Bandića rekao je da je Bandić iznio svoju obranu te da je porekao sve što mu se stavlja na teret.

- Iako bih ja htio podijeliti s javnosti to što se mojem klijentu stavlja na teret, ja to ne smijem. Ne znam hoće li se u utorak tražiti istražni zatvor za mojeg klijenta ili neće - rekao je Krsnik. Također je ostao pri svojoj tvrdnji da je uhićenje Bandića i ostalih tempirano odnosno da su privedeni kako bi se skrenula pažnja sa suđenja Perkoviću. 

Bandića su ispitivali oko sat vremena

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić ispitan je u USKOK-u. Ispitivanje je trajalo oko sat vremena. Bandića su iz prostorija USKOK-a prevezli u PNUSKOK gdje će prenoćiti. U utorak bi se Bandić i ostali trebali pojaviti pred sucem istrage koji će odlučiti da li će ikome od njih biti određen istražni zatvor. 

'Odgovarat će na sva pitanja, Bandić nema što kriti'

- Na ispitivanje u USKOK je oko 18.35 sati stigao Milan Bandić. 

S njim je i njegov odvjetnik Krešimir Krsnik koji je na ulasku u zgradu rekao kako će se Bandić aktivno braniti i odgovarati na sva moguća pitanja jer, kako kaže, nema što kriti.

'Pripuz je odgovarao na sva pitanja bez taktiziranja'

- Mate Matić, branitelj Petra Pripuza, rekao je da je njegov klijent odgovarao na sva pitanja i to bez imalo taktiziranja. Matić je dodao kako vjeruje u pravnu državu te kako smatra da će to rezultirati puštanjem njegovog klijenta na slobodu 

- Odvjetnici Miljenka Benka, direktora Čistoće, rekli su da je njihov klijent iznio obranu po obje točke za koje ga terete no o detaljima nisu mogli pričati. 

'Ljubičić je dao konciznu, jasnu obranu i odgovorio na sva pitanja'

- Završilo je ispitivanje Slobodana Ljubičića. Njegov odvjetnik Veljko Miljenić se obratio novinarima.

- Moj je branjenik, s obzirom da je teoretski noćas imao pravo odmarati četiri sata, a to je u stvarnosti bilo sat i pol, dao konciznu, jasnu obranu i odgovorio je na sva pitanja zamjenice ravnatelja USKOK-a. Nakon ispitivanja noćas će prenoćiti u PNUSKOK-u, a u utorak ćemo znati da li će i za koga USKOK tražiti istražni zatvor - rekao je Miljenić. 

Odvjetnik: Pripuz nije počinio ništa izvan okvira zakona

- U prostorije USKOK-a je stigao Petar Pripuz,  šef CIOS-a. Njegov odvjetnik Mate Matić rekao je kako je uvjeren da njegov klijent nije počinio ništa izvan okvira zakona i da nema razloga za ikakvo taktiziranje. 

Buran dan nakon uhićenja

Nakon što je u nedjelju poslijepodne uhićen, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić je u pratnji policije stigao u Gradsko poglavarstvo. Nakon što su pretražili gradonačelnikov ured, oko 13 sati su izašli iz zgrade Poglavarstva s dokumentima koje su izuzeli kao dokaz te se odvezli, skupa s Bandićem, u garažu pokraj Poglavarstva u kojoj, navodno, pretražuju njegov auto i sve službene automobile Poglavarstva. S Bandićem je i njegov odvjetnik Krešimir Krsnik.

Sat i pol ranije iz zgrade su iznijeli računalo i dokumente te ih unijeli u crni kombi kojim su odvezli i Miru Lacu, pročelnika Ureda gradonačelnika.

- Sada se već pokazalo ono u što smo jučer sumnjali. Sada sam potpuno uvjeren da je sve tempirano. Bandić je priveden da se skrene pažnja s jednog drugog suđenja, suđenja Perkoviću, kazao je Krešimir Krsnik. Dodao je da zadnja anketa pokazuje da 70 posto ljudi i dalje podržava Bandića, na što je jedan aktivist naglasio da je riječ o ispitanicima, a ne građanima. Krsnik nije znao hoće li biti još pretresa.

Ispred USKOK-a su se okupili i građani. Jedan od njih iz Occupy Croata ima transparent na kojem piše "Bandiću povedi i rodjake" i "Ljubni nam Sanadera". Gospođa koja se novinarima požalila da godinama ima problema s hrvatskim pravosuđem, držala je transparent na kojem piše "Konačno su pali, Bogu hvala" i "Ode Miki preko Save u pratnji svoje raje". Pred USKOK je došao i Braco Cigan. Dovezao se u Volkswagenu na kojem piše "Noćna mora" te je dok je sjedio u autu sklopio ruke kao da moli. Pri tome nije ništa komentirao pa nije bilo jasno da li je molio za Bandića ili za hrvatsko pravosuđe. Nakon nekoliko sekundi je dao gas i odvezao se.

Direktor Plinare Ante Dodig dao je neopozivu ostavku na tu poziciju.

Okrivljen i vlasnik Bramgrad projekta

-Moj klijent je Branko Mihaljević, vlasnik tvrtke Bramgrad projekt d.o.o., a njegova tvrtka je 18. okrivljena kao pravna osoba. Mihaljeviću se stavlja na teret kazneno djelo zlouporabe položaja. O detaljima ne mogu govoriti, ali tereti ga se za zamjenu zemljišta s Gradom Zagrebom. Moj okrivljenik danas nije iznosio obranu i neće dok ne vidi spise - rekao je odvjetnik Vladimir Terešak.

Podsjetimo, Grad Zagreb sklopio je u proljeće 2006. godine ugovor kojim je zamijenio zemljište od 5029 kvadrata na Trnju (križanje Slavonske i Trnjanske) za zemljište od 3476 metara kvadratnih na Peščenici u vlasništvu Bramgrad projekta. Da apsurd bude gori, nakon utvrđivanja međusobnih potraživanja Grad je još morao nadoplatiti 68.320,30 kuna.

Ispitani Kosić i Bravić

Uskok će nakon ispitivanja svih okrivljenika, s kojim su počeli poslijepodne, odlučiti hoće li podnijeti prijedloge istražnog zatvora pa će ti za koje će se tražiti istražni zatvor biti dovedeni do istražnog suca na Županijski sud u utorak ujutro. Do sada je ispitan i Dragutin Kosić no o detaljima njegovog ispitivanja tj. za što se tereti, njegov odvjetnik nije htio razgovarati.

- Preuzeo sam obranu Ines Bravićzamjenice pročelnice Ureda za imovinsko-prave poslove, koja se tereti za zlouporabu. Moja klijentica se aktivno branila - rekao je odvjetnik Jozo Mimica.

Slobodan Ljubičić nalazi se u Uskoku gdje će upravo započeti njegovo ispitivanje. Njegov odvjetnik Veljko Miljević rekao je kako će iznositi obranu, a ako optužbe budu iste kao one s kojima su ga u nedjelju upoznali u Pouci o pravima, da će negirati da je počinio djela.

Noć proveo u pritvoru

Milan Bandić  je u nedjelju odveden u pritvor na Oranice nakon što su mu istražitelji do dugo u noć pretresali stan.

Pretres je trajao od 20 do 3 ujutro, no istražitelji nisu stigli sve pregledati. 

Dežurni policajac dva put je istražiteljima nosio stvari za pečaćenje - konac i vosak. Iz stana su Bandića liftom doveli do podzemne garaže. Kako ga novinari ne bi fotografirali, jedan od istražitelja mu je prekrio lice fasciklom. 

Nakon dovođenja u podzemnu garažu pregledali su mu automobil. Bandić je bio miran te je cijelo vrijeme pričao s istražiteljima. 

Nešto prije tri sata ujutro, posjeli su ga u kombi USKOK-a i odvezli u pritvor na zagrebačkim Oranicama. Dok su ga izvodili, prostor je osiguravalo nekoliko interventnih policajaca. Bandićev odvjetnik Krešimir Krsnik nije komentirao istragu niti pretres. Cijelo vrijeme je bio s gradonačelnikom. Kratko je rekao da Bandić ide u pritvor do ponedjeljka ujutro. Tad se nastavljaju pretrage USKOK-a, no nije znao reći do kad će one trajati.

Bandića su uhitili oko 18 sati kad se vratio kući sa Savice gdje je u svom vrtu brao mahune.

Pritvoreni su i Petar Pripuz, suvlasnik CIOS-a, Slobodan Ljubičić Kikaš koji je jučer uhićen na granici sa Slovenijom te navodno i direktor ZET-a Ivan Tolić, član Uprave Holdinga. Navodno je uhićeno još 15 ljudi.

USKOK-ove pretrage nastavit će se i danas, navodno u uredima, a uhićeni bi trebali biti izvedeni i pred suca istrage.

Doznajemo da je povod uhićenja ugovor sklopljen između Grada i tvrtke Cezar u vlasništvu Petra Pripuza, težak 7,5 milijuna kuna. Nakon što je Ministarstvo zaštite okoliša izdalo nalog Gradu da se glomazni otpad ukloni s ulica posao čišćenja glomaznog otpada ugovoren je s Pripuzovom tvrtkom.

Slobodana Ljubičića sumnjiče za zapošljavanje u Holdingu i postupanje protivno propisima o javnoj nabavi. 

Njegov odvjetnik Veljko Miljević potvrdio je da njegova klijenta terete za kršenje propisa u javnoj nabavi i nezakonito zapošljavanje u Holdingu. No nije želio komentirati nagađanja da je uhićen na graničnom prijelazu sa Slovenijom dok je pokušavao izaći iz Hrvatske.

OČEKUJU LI ZAGREB NOVI IZBORI? 

Grad Zagreb vodit će Bandićeva zamjenica Sandra Švaljek koja tvrdi da će Grad normalno nastaviti funkcionirati. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 734
VIDEO

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament
ŽELE NAPUSTITI STRANKU?

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament

Potvrde ni demantija ovih informacije još nema, a nitko od dužnosnika Mosta ne odgovara na telefonske pozive.

Policija došla privesti čovjeka u Našicama, on skočio i poginuo!
S PRVOG KATA

Policija došla privesti čovjeka u Našicama, on skočio i poginuo!

Policija iz Našica jutros oko 7 sati je pokušala realizirati dovedbeni nalog koji je Županijski sud u Osijeku raspisao za 47-godišnjakom kojeg je trebalo dovesti u Zatvor u Zagrebu
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca