Obavijesti

News

Komentari 124

Bandić na sudu: Pustite ostale doma da idu raditi svoj posao  

Bandić na sudu: Pustite ostale doma da idu raditi svoj posao  
5

Sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda prihvatio je jamčevine za osmero osumnjičenih, dok je jedino prijedlog Milana Bandića odbio jer je ponudio premalo

VIDEO

Nisam počinio niti jedno djelo za koje me terete i ne osjećam se krivim. To ću moći lako dokazati u postupku koji slijedi, rekao je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić sucu istrage Zdenku Posavcu. Potom je ponovno predložio da sve ostale pusti iz zatvora.

- Nije im mjesto u zatvoru. Oni su tu samo zbog mene, a trebali bi ići kući, raditi svoj posao - rekao je Bandić, čiji su odvjetnici kao jamčevinu da se brani sa slobode ponudili zgradu Bandićeva prijatelja u Zagrebu vrijednu 5, 8 milijuna kuna. Bandiću je, naime, jedinom od svih okrivljenika dio imovine blokiran pa je nije mogao ponuditi kao jamčevinu.

Željko Lukunić/Pixsell

Bandićev odvjetnik Marijan Hanžeković rekao je na ročištu kako se ne slaže s radom državnog odvjetništva koje, kada pokrene istragu, odmah smatra da u tom predmetu treba odrediti i istražni zatvor.

- To je zapravo vrsta pritiska na osumnjičenike i pritisak na njih da boravkom u zatvoru pristanu na suradnju - tvrdio je Hanžeković. Dodao je kako je, vezano za kaznena djela koja se Bandiću stavljaju na teret, zamjenu gradskog zemljišta odobrila Skupština Grada Zagreba 19. siječnja 2012.

- Znači, vezano za tvrtku C.I.O.S. Cezar, ništa nije činjeno bez odobrenja i znanja Skupštine - kazao je Hanžeković dodavši kako je Ministarstvo zaštite okoliša na čelu s ministrom Mihaelom  Zmajlovićem donijelo obvezu samo za Zagreb i još tri grada da glomazni otpad moraju zbrinjavati na poseban način. 

- Niti jedan od tih gradova nema spalionicu, a jedina tvrtka sposobna za zbrinjavanje, koja ima licencu za prikupljanje i sortiranje takvog otpada je C.I.O.S. - rekao je Hanžeković. Osvrnuo se i na Bandićev račun u banci koji je otvorio prilikom kandidature za Predsjednika.

- Revizija tog računa obavljena je 2012., znači od tada je Ministarstvo financija imalo sve podatke, a predsjednik Ivo Josipović do danas nije dao reviziju i podatke za svoj račun i izbornu kampanju - tvrdio je Hanžeković. Napomenuo je i kako je Bandić, kao gradonačelnik, 24 sata na dan imao na raspolaganju službeni automobil kao što to imaju i drugi dužnosnici.

- Tako premijer ima na raspolaganju i avion. Međutim, samo se moga branjenika proziva za neovlaštenu upotrebu vozila iako se u slučaju Sandre Perković, koja je članica Skupštine, ne može govoriti o neopravdanom korištenju službenog vozila. Pitam se koliko je samo ljudi zaposleno utjecajem ministara ove Vlade pa se o tome svejedno ne vode ovakvi postupci - završio je Hanžeković. 

Vladimir Terešak i Niko Ivković, odvjetnici Branka Mihaljevića, vlasnika tvrtke Bramgrad, kao jamčevinu da se njihov klijent brani slobode ponudili su uknjižbu na kuću njegova sina. Riječ je o kući površine 243 četvorna metra s dvorištem površine 357 kvadrata.

Zamjenica ravnatelja USKOK-a Ksenija Krizman protivila se puštanju okrivljenih da se brane na slobodu uz jamčevinu. Za Željka Horvata i Vidoja Buluma rekla je kako je kaznena djela za koja se terete počinili u trenutku kada je protiv njih vođena istraga USKOK-a za druga kaznena djela pa s obzirom na tu situaciju ponuđena jamčevina nije dostatna da bi se moglo osigurati da, s obzirom na situaciju, ne bi počinili nova kaznena djela. 

- Još od 2009. ne radim na dovršenju prostornog plana Grada Zagreba, a što se tiče postupka koji se vodi pred Uskokom u tom predmetu je dokazano da želim surađivati s državnim odvjetnikom. U tom predmetu je ispitano mnogo svjedoka i niti na jednog od tih svjedoka nisam utjecao iako samo bio na slobodi. Isto tako, niti u ovom predmetu nemam namjeru utjecati na bilo kojeg svjedoka - rekao je Horvat. 

Sudac istrage mu je povjerovao pa mu je, kao i ostalim okrivljenicima, izuzevši Bandića, dozvolio da se uz jamčevinu brani sa slobode. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 124

VIDEO

Među osumnjičenima i poznati gospodarstvenik? Uhićenja u četiri županije zbog droge...
AKCIJA POLICIJE I USKOKA

Među osumnjičenima i poznati gospodarstvenik? Uhićenja u četiri županije zbog droge...

U tijeku su uhićenja i hitne dokazne radnje na području Zagreba, Osječko-baranjske, Bjelovarsko-bilogorske i Splitsko-dalmatinske županije...

FOTO Nevrijeme poharalo sjever Hrvatske: 'Vjetar čupao stabla i krovove, to nismo još vidjeli...'
VELIKE SU ŠTETE

FOTO Nevrijeme poharalo sjever Hrvatske: 'Vjetar čupao stabla i krovove, to nismo još vidjeli...'

To je bio kao neki vrtlog promjera oko 50 metara. Već su se sve granje, crjepovi, limovi, salonitne ploče vrtjeli u krug. U našem dvorištu završio je sav crijep sa susjedova pomoćnog objekta, ispričali su nam mještani
VIDEO Svjedoci teške nesreće u Sesvetama: 'Vrištali su od bolova, htjeli su razvaliti vrata'
SUDAR DVA AUTA

VIDEO Svjedoci teške nesreće u Sesvetama: 'Vrištali su od bolova, htjeli su razvaliti vrata'

Zagrebački vatrogasci izvlačili su ozlijeđene ljude iz auta nakon prometne nesreće koja se dogodila oko 22 sata u Sesvetama. Od JVP-a doznajemo kako je na teren izašlo šestero vatrogasaca s jednim vozilom