Obavijesti

News

Komentari 11

Bandić o budućoj spalionici: Donijeli smo povijesnu odluku

Bandić o budućoj spalionici: Donijeli smo povijesnu odluku
10

Zagreb bi trebao imati Centar za gospodarenje otpadom i spalionicu u roku sljedeće četiri godine. Skupština je izglasala Plan gospodarenja otpadom i Prostorni plan

VIDEO

Zagreb bi trebao imati Centar za gospodarenje otpadom i spalionicu u roku sljedeće četiri godine. Unatoč žestokom protivljenju stanovnika, ekoloških udruga, SDP-a, HDZ-a, HNS-a, Skupština je izglasala Plan gospodarenja otpadom i Prostorni plan koji to omogućava. Planove su izglasali zastupnici nezavisne liste Milana Bandića, HSLS, HSS i HSU.

-Ovo je povijesna odluka. Mi time rješavamo treću sastavnicu gospodarenja otpadom. Nemojte obmanjivati javnost i dodvoravati se mojim prijateljima iz Resnika. Dva potpredsjednika Skupštine i dva predsjednika stranke su različito tumačili svijet, a mi moramo donijeti odluku. Smeće je od svih nas – rekao je Bandić na kritike koje su mu uputili Andrija Mikulić(HDZ) i Davor Bernardić(SDP). Bandić se žestoko obrušio baš na njih dvojicu. Mikuliću je poručio da će biti gradonačelnik za 18 godina kada on umre, a možda i ranije. Ali također kad on umre.

Projekt vrijedan 300 milijuna eura

Iz novog plana gospodarenja, izbačeni su osnovni parametri koliko bi spalionica koštala, koliko bi se točno otpada spaljivalo. Prema ranijim najavama, stajala bi oko 300 milijuna eura, gradila bi se javno-privatnim partnerstvom i u njoj bi se spaljivalo godišnje oko 400.000 tona otpada, od čega bi 50.000 bio mulj iz zagrebačkog pročistača otpadnih voda. Trebat će napraviti studije koje će odrediti točne kapacitete. Već sljedeće godine će morati donositi i novi plan za 2016. do 2018. godine.

-Neće biti nikakvih natječaja za gradnju dok se ne donesu svi ti dokumenti. Učinit ćemo sve da povećamo recikliranje i to će bit prioritet. Donijet ćemo i odluke po kojima će oni koji razdvajaju otpad platiti manje, a oni koji ne odvajaju plaćat će duplo – rekao je Darinko Kosor, čiji je HSLS Bandićev partner u Skupštini.

Oporba nije povjerovala da se radi samo o načelnom Planu gospodarenja otpadom jer je ovim odlukama zacementirano da se Grad odlučio spaljivati otpad, a nije osigurao veće recikliranje.

EP će do 2030. zabraniti spalionice

-Mi se pozivamo na Beč koji ima spalionicu, a oni su je gradili 1971. godine, kada je Elvis Presley izdao pjesmu Suspicious minds. Obnovili su je 1992. godine, a tada je Hrvatska primljena u UN, a Europska unija je osnovana nakon Europske zajednice. Živimo u skladu s vremenom – rekao je Davor Bernardić (SDP). Nastavio je da će studenog ove godine Europski parlament donijeti nove direktive o otpadu i načinu zbrinjavanja koje će potpuno zabraniti spalionice 2030. godine.

Bernardić je naglasio da treba više ići prema recikliranju i izdvajanju otpada umjesto spaljivanju.

- Nemojmo ostaviti štetni otpad od pepela budućim generacijama – rekla je Silva Žele(SDP)

Grad nema ni zemljište za spalionicu

HDZ-ov Andrija Mikulić je objasnio da su oni protiv jer Grad još nema ni zemljište za Centar i spalionicu, ne zna se koliko će koštati – ali slušaju i glas naroda koji živi u Resniku. Iako su HDZ-ovci i SDP-ovci bili protiv, Mikulić nije propustio naglasiti da je upravo SDP još prije osam godina u Prostorni plan stavio spalionicu.

Tada ste bili zajedno s Bandićem i partija je tako odlučila – rekao je Mikulić.

U Europi se gradi 14 spalionica

Zastupnici Bandićeve liste su redom podupirali gradnju spalionice. Ljubica Matijević Vrsaljko, ugledna odvjetnica s njegove liste je podsjetila da se u ovom trenutku gradi 14 spalionica u Europi, od čega čak šest u Velikoj Britaniji.

-Svatko od nas proizvede kilogram otpada. Mi trebamo to riješiti – rekla je Matijević Vrsaljko.

HDZ tražio glasovanje imenom

O planu je neuobičajeno, glasao svaki zastupnik pojedinačno, imenom. Takvu odluku je prvo predložio HDZ-ov Mario Župan kako bi se znalo po imenu tko je kako glasao.

-Vi ste licemjerni u HDZ-u. Protiv ste Željke Markić koja traži biranje po imenu i prezimenu, a sada bi glasovali imenom. Neka bude tako, evo i ja to predlažem – rekao je Bandić.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 11
VIDEO

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm
PROMJENA VREMENA NA PUTU

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm

Kiša je već zahvatila dijelove Visa, Korčule i Pelješca, kao i dio samog sjevera države. Brojni stanovnici Hrvatske koji Praznik rada provode u prirodi nadaju se kako će ih kiša izbjeći, barem još neko vrijeme...

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'
4.3 PO RICHTERU

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'

RAKOVICA - Odmah sam pregledao snimke nadzorne kamere s vikendice u Rakovici. Potres se jasno vidi. Prvo je jako udarilo, a onda se tlo kratko zatreslo. To je udaljeno samo 2 kilometra od epicentra, javio nam je čitatelj koji je poslao snimku potresa magnitude 4.3 po Richteru koji je u srijedu u 5.38 zatresao na granici s BiH, samo 15 kilometara od Slunja.
Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima
VELIKA PROGNOZA

Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima

Promjenljivo oblačno i nestabilno. Uz umjeren razvoj oblaka mjestimice kiša i pljuskovi s grmljavinom osobito poslijepodne i navečer. Ponegdje pljuskovi mogu biti jače izraženi, stoji u prognozi DHMZ-a za srijedu...