News

Komentari 28

'Bandićev seksistički ispad je neprihvatljiv i degutantan'

'Bandićev seksistički ispad je neprihvatljiv i degutantan'

Nakon što je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić neki dan poručio novinarki "da ga rajca", ovaj još jedan u nizu seksistički ispad, osudile su ministrica obrazovanja i pravobraniteljica za ravnopravnost spolova

Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak osudila je seksistički ispad zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića koji je novinarki poručio "da ga rajca."

- Ja mislim da je to potpuno neprihvatljivo, čak i degutantno. I u tome smislu mislim da je jako važno da se reagira - istaknula je Divjak dodavši kako je i osobno bila u takvoj situaciji. 

- I žao mi je da se onda nije reagiralo. Ja jesam, ali treba i pravobraniteljica na vrijeme, i povjerenstva , svi oni koji mogu reagirati trebaju reagirati, treba zaštiti dostojanstvo svake osobe, a ova vrsta primitivizma i seksizma sigurno u modernom društvu je potpuno neprihvatljiva - poručila je.

Priopćenjem se oglasila i pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Višnja Ljubičić.

- Svjedočili smo brojnim primjerima seksističkog obraćanja gradonačelnika upućenog novinarkama ili izjava koje su bile uvredljive ili omalovažavajuće prema svim ženama temeljem spola, a što nije u skladu s odredbama Zakona o ravnopravnosti spolova. Naime, tijekom tiskovnih konferencija ili prigodom davanja izjava za medije gradonačelnik predstavlja instituciju grada, dok novinarke obavljaju svoj posao, dakle nalaze se na radnom mjestu. U takvoj situaciji i međusobnom odnosu gradonačelnika i novinarke, svaka seksualna aluzija poput aluzije da ga novinarka „rajca“ ili vrijeđanje temeljem spola je oblik spolnog uznemiravanja koje je regulirano Zakonom o ravnopravnosti spolova. Nažalost, gradonačelnik i dalje ne smatra da kao javna osoba ima odgovornost javne osobe te da je dužan voditi računa da svojim djelovanjem, ponašanjem i izjavama uspostavlja standarde ponašanja i komunikacije te daje primjer drugima. Ono što je pozitivno je da je javnost sve osjetljivija na takvu vrstu neprimjerene komunikacije i da ju osuđuje - poručila je Ljubičić. 

Najčitaniji članci