Obavijesti

News

Komentari 77

Bandićev život u slikama: Od matičara na vjenčanjima do apsolutnog gazde metropole

Bandićev život u slikama: Od matičara na vjenčanjima do apsolutnog gazde metropole

Milan Bandić se '90-ih polako uspinjao na zagrebačkoj političkoj ljestvici kao SDP-ov vijećnik. Radio je ono što je malo tko htio - vikendima je bio matičar i tako postajao poznat među Zagrepčanima

VIDEO

Malo tko je od mojih kolega radio vikendom. Ljudi su išli na vikendice, more i slično pa me znalo zapasti da vikendom odradim i do deset vjenčanja, što se dobro plaćalo, oko tisuću današnjih kuna, pa se dalo dobro zaraditi, ispričao je jednom Milan Bandić o tome kako je postao 'čovjek iz naroda'.

POGLEDAJTE VIDEO:

Bilo je to '90-ih kada je, uz mentorstvo Zdravka Tomca, počeo svoju političku karijeru kao zastupnik SDP-a u zagrebačkoj gradskoj skupštini.

Bandić je, nakon što je Ivica Račan postao premijer 2000. godine, postao njegov izbor za gradonačelnika Zagreba. Kandidirao se i uvjerljivo pobijedio na izvanrednim izborima 2000. te na redovnima godinu kasnije.

sdp

Bandić je s mjesta gradonačelnika morao odstupiti 2002. nakon skandala kada je uhvaćen u vožnji u pijanom stanju te je pokušao podmititi policajca koji ga je uhvatio. No na izborima 2005. opet postaje gradonačelnik, kao i 2009., 2013. te 2017. godine. Mijenjali su se predsjednici i premijeri, ali ni brojne afere ni uhićenje 2014. godine nisu ga izbacili iz gradonačelničke fotelje.

 

Sa suprugom Vesnom rijetko se pojavljivao u javnosti, uglavnom na glasovanjima na izborima ili u probranim svečanim prigodama.

Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog


 

Član SDP-a bio je do 2009. godine kada se odlučio, suprotno volji stranke koja je kandidirala Ivu Josipovića, i on sam kandidirati za predsjednika RH. Tada je konačno puklo između njega i Račanovog nasljednika Zorana Milanovića.

zoran milanovic milan bandic

Bandićev mitski ritual, trčanje prije zore na igralištu u Kušlanovoj ulici, nije mogao proći bez njegovog vjernog suputnika, psa Rudija.

Nespes

Kao gradonačelnik sretao se s poznatima i nepoznatima, ugošćavao svjetske lidere i razne megazvijezde, ali i obične ljude koji su mu bili čvrsta biračka baza. Bio je kum na mnogim svadbama i krštenjima, dijelio pomoć tko god je zatražio i to je bio jedan od recepata njegovog dugogodišnjeg ostanka na vlasti.

Gradonačenik Bandić sastao se s Mišom Kovačem uoči njegova koncerta u Areni

Ništa se u Zagrebu nije moglo napraviti bez njegova znanja i amena, uključujući i brojne poslove: Od građevinskih investicija, izgradnji fontana i spomenika do upravljanja sportskim klubovima.

dinamo

 Njegovu vladavinu uzdrmalo je uhićenje 2014. godine i brojni naknadni sudski procesi zbog malverzacija.

Zagreb: Bandić svjedočio na suđenju Davoru Jelaviću za aferu Nadstrešnice

Unatoč svemu, vratio se u gradonačelničku fotelju i, vidno narušenog zdravlja, najavio kandidaturu za još jedan gradonačelnički mandat na izborima u svibnju 2021. No tijelo nije izdržalo sve napore kojima se izložio. Posljednja javna pojavljivanja bila su mu u četvrtak, kada je bio na pogrebu rukometne legende Zlatka Saračevića te na proslavi 150. godina Zagrebačke filharmonije.

Zagreb: Koncert u povodu 150. godišnjice Zagrebačke filharmonije

Pokretanje videa...

Preminuo Milan Bandić 01:01

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 77
VIDEO

Dr. Redžepi: Jeli smo i Bandić se samo srušio. Oživljavao sam ga. Bio je još živ kad je došla Hitna
'OŽIVLJAVAO SAM BANDIĆA'

Dr. Redžepi: Jeli smo i Bandić se samo srušio. Oživljavao sam ga. Bio je još živ kad je došla Hitna

Ekskluzivno donosimo ispovijest liječnika s Jordanovca koji je oživljavao Milana Bandića. Kaže da je bio u društvu s njim kad je bivšem gradonačelniku pozlilo.

Bandićevi zadnji dani: Bio na pogrebu Saračeviću i obišao Peščenicu: 'Ona mi je pri srcu'
RADIO U SVOM STILU

Bandićevi zadnji dani: Bio na pogrebu Saračeviću i obišao Peščenicu: 'Ona mi je pri srcu'

Milan Bandić u zadnjoj objavi na facebooku u subotu čestitao je skijašu Filipu Zubčiću na velikom uspjehu. Prije toga objavio je post o svemu što je napravio na Peščenici, kvartu u kojem je živio
Milan Bandić opet nije izgubio izbore. Niti je otišao u zatvor.
BANDIĆEVA SMRT

Milan Bandić opet nije izgubio izbore. Niti je otišao u zatvor.

Vladao je dugo, njegov odlazak očekivao se još dulje, a na kraju Milan Bandić otišao je naglo, zbog srčanog udara. Otišao je dva mjeseca prije izbora koje je trebao izgubiti i prije presuda koje su ga trebale osuditi.