Obavijesti

News

Komentari 181

Bandićevo otvaranje spomenika Domovini šamar je toj domovini

Bandićevo otvaranje spomenika Domovini šamar je toj domovini
5

"Ćaća gleda svoje djelo, a djelo gleda ćaću. Nije moglo bolje", bubnuo je optuženi gradonačelnik Milan Bandić na otvaranju Spomenika domovini nasuprot spomenika Franji Tuđmanu, na godišnjicu Tuđmanove smrti.

VIDEO

"Ćaća gleda svoje djelo, a djelo gleda ćaću. Nije moglo bolje", bubnuo je jutros Milan Bandić na otvaranju Spomenika domovini nasuprot spomenika Franji Tuđmanu u Zagrebu.

Zvučalo je to kao sarkazam. Kao javno sprdanje. Kao pljuska Ćaći, pljuska Domovini, ali i pljuska hrvatskim građanima. 

Jer, ima taj Ćaća što vidjeti.

U prvom redu, gledao je optuženog gradonačelnika Zagreba, grada u kojem pokojni predsjednik nije dozvolio oporbenu situaciju, kako 35 milijuna kuna u razrovanom gradu podiže svoj predizborni spomenik u očajničkom pokušaju ostanka na vlasti. I izvan zatvora.

I drugo, Ćaća može gledati domovinu koju je vlastitim rukama stvorio i u kojoj se njegovi politički snovi pretvaraju u javnu noćnu moru. 

Kad Milan Bandić kaže da "nije moglo bolje", onda to znači kako "nije moglo gore".

Nije moglo gore

Imamo domovinu čiji premijer čami na tavanu gdje je pao žrtvom koronavirusa protiv kojeg se nije želio odlučnije boriti. U bolnicama umiru desetine ljudi od pandemije, obolijevaju još tisuće, i to zbog oportunizma i oklijevanja vlasti. Hrvatska već godinama po mnogim pokazateljima figurira kao jedna od najgorih država u EU: od ekonomije i socijale, preko zdravstva i epidemiološke situacije, do stanja demokracije, slobode medija, pravosuđa, institucija.

Diže se spomenik domovini koja je na koljenima. 

Ćaćino djelo sve više sliči na nedjelo, baš kao što je nedjelo i Bandićev spomenik, njegova vladavina i mandat. Od Hrvatske ostali su zapravo samo spomenici.

Domoljublje i devize

Hrvatska danas slavi Franju Tuđmana, u njoj Ćaća ima počasno mjesto, a ona umnogome sliči na Tuđmanovu tvorevinu. Ima nedodirljivog premijera, osakaćenu oporbu, marginalizirani Sabor, pokorene institucije, pritisnute i ucijenjene medije, politizirano sudstvo, mediokritete na svim razinama, paralelne centre moći...

Ima operetsko domoljublje, teatralno hrvatstvo u koje se zamataju korupcija, kriminal, pljačka, afere, profiterstvo, ratni zločini, baš kako je to uklesano u temelje Ćaćine države. Plus tajni devizni računi u bankama.

To je država za Bandića i njegovu kamarilu, za HDZ-ovce koji mu u Zagrebu drže ljestve, kao što je on njima držao u Saboru.

ANKETA Što mislite o Spomeniku domovini? Koštao je milijune
ANKETA Što mislite o Spomeniku domovini? Koštao je milijune

Poraz domovine

I činjenica da upravo Milan Bandić otvara Spomenik domovini nasuprot spomenika Tuđmanu, bez nazočnosti premijera i predsjednika države, gdje onda Franju Tuđmana naziva Ćaćom, najveći je poraz te iste domovine. 

Domovine u kojoj oni koji pozivaju na zajedništvo temelje svoju vladavinu na podjelama, u kojoj je podobnost ispred sposobnosti, poslušnost ispred kompetencija, a šuplje parole snažnije od svakog argumenta. 

I ovo je domovina u kojoj vlast empatije i sućuti izlaže ljude pogibelji i promatra kako umiru pokošeni koronom, dok propagira mit o vlastitoj nepogrešivosti. Baš onako tuđmanovski.

Stoga, Bandićeva rečenica "Ćaća gleda svoje djelo, a djelo gleda ćaću, nije moglo bolje" ući će u antologiju cinizma i bezobrazluka, te postati parola ovog poražavajućeg političkog nedjela. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 181
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa