Obavijesti

News

Komentari 7

Bangladeš uvodi strogu karantenu koju nadzire vojska

Bangladeš uvodi strogu karantenu koju nadzire vojska

U zemlji s više od 160 milijuna stanovnika zdravstveni sustav proveo je manje od 6,6 milijuna testova na koronavirus od pojave prvih slučajeva covida-19 u ožujku prošle godine

Bangladeš će rasporediti vojnike da pomognu civilnim vlastima u uvođenju karantene kako bi se usporilo širenje zaraze, objavila je vlada u srijedu.

Vojnici će učinkovito patrolirati na terenu kao pomoć civilnim snagama za vrijeme karantene, koja počinje u četvrtak, navodi se u službenom priopćenju.

Za vrijeme sedmodnevne karantene neće raditi javni prijevoz, a uredi će biti zatvoreni, osim hitnih službi.

"Nitko neće smjeti napustiti svoj dom, osim u hitnim slučajevima tijekom ovog sedmodnevnog razdoblja", navodi se u obavijesti.
Strogo će se poduzeti disciplinske mjere protiv onih koji se ogluše na ograničenja, dodaje se.

Jake struje izbacuju trupla iz rijeke Ganges u Indiji: 'Ovo bi moglo izazvati brojne bolesti'
Jake struje izbacuju trupla iz rijeke Ganges u Indiji: 'Ovo bi moglo izazvati brojne bolesti'

Međutim, tvornice će smjeti raditi sve dok njihovi vlasnici mogu osigurati provođenje zdravstvenih pravila.

"Radnicima koji borave u blizini tvornica bit će omogućeno da unutar proizvodnih jedinica nastave rad", rekao je Faruk Hasan, čelnik Udruge proizvođača i izvoznika odjeće u Bangladešu.

Odluka o strogom zatvaranju slijedila je nakon što su prethodna ograničenja bila slaba, a dolazak delta verzije virusa pogoršao je situaciju ovog mjeseca.

Vlada je ranije u ponedjeljak obustavila rad gradskih autobusa, trgovačkih centra, turističkih mjesta i zabranila velika društvena okupljanja kako bi ograničila kretanje ljudi, tjedan dana nakon što je obustavila autobusne linije na duže udaljenosti te željezničke i trajektne linije.

Međutim, deseci tisuća ljudi bore se da napuste glavni grad Daku i druge velike gradove te se vrate u svoja sela prije sedmodnevnog zatvaranja.

Svaki drugi Australac u izolaciji: Zbog širenja virusa uveli strože mjere karantene i ograničenja
Svaki drugi Australac u izolaciji: Zbog širenja virusa uveli strože mjere karantene i ograničenja

U zemlji s više od 160 milijuna stanovnika zdravstveni sustav proveo je manje od 6,6 milijuna testova na koronavirus od pojave prvih slučajeva covida-19 u ožujku prošle godine.

Gotovo tri mjeseca nakon početka masovnih cijepljenja AstraZenecom, Bangladeš je morao naglo obustaviti kampanju cijepljenja krajem travnja, nakon što je Indija zaustavila izvoz cjepiva.

Program je nastavljen 20. lipnja s više od milijun doza cjepiva Sinopharma, koje je donirala kineska vlada. Ova južnoazijska zemlja sada očajnički traži druge zemlje iz kojih bi uvezla cjepiva.