News

Komentari 25

Odgovor bankara: Istraživanje nije znanstveno utemeljeno

Odgovor bankara: Istraživanje nije znanstveno utemeljeno

Istraživanje koje je proveo profesor Milun nije znanstveno utemeljeno. Ne znamo niti na kojem je uzorku provedeno, kaže glasnogovornica Hrvatske udruge banaka

Nakon što je profesor matematike Toni Milun proveo istraživanje o financijskoj pismenosti bankarskih djelatnika, oglasili su se i bankari. Glasnogovornica Hrvatske udruge banaka (HUB) kazala je za Dnevnik.hr kako Udruga ima jedan od najeduciranijih kadrova. 

- Istraživanje koje je proveo profesor Milun nije znanstveno utemeljeno. Ne znamo niti na kojem je uzorku provedeno, niti mogu li odabrane poslovnice predstavljati reprezentativni uzorak. Upravo zbog toga ovo istraživanje ne može biti relevantno - rekla je glasnogovornica. 

Milun je ispitivao djelatnike banaka o kretanju Euribora, a oni su mu rekli kako nisu stručni govoriti o tome. Glasnogovornica HUB-a tvrdi kako je to neozbiljno jer "nitko sa sigurnošću ne može tvrditi da zna što će biti sutra, a što za godinu ili dvije". 

Podsjetimo, 7 od 12 bankara nije znalo je li tekući račun jednostavan ili složen. Obračun kamata na papiru znala je izračunati samo jedna djelatnica. Izračunati anuitet ne zna niti jedan djelatnik. 

Najčitaniji članci