Obavijesti

News

Komentari 105

Banke žestoko: Vlada pomogla i špekulantima i bogatašima

Banke žestoko: Vlada pomogla i špekulantima i bogatašima
1

Banke su optužile hrvatsku Vladu i Sabor da su fiksiranjem tečaja švicarskog franka donijeli ne samo nezakonitu mjeru, nego i socijalnu neodgovornu mjeru

VIDEO

Banke su optužile Vladu i Sabor da su fiksiranjem tečaja donijeli ne samo nezakonitu mjeru, nego i socijalnu neodgovornu mjeru. I to jer su iz Zakona o potrošačkom kreditiranju maknuli limit od milijun kuna. Tečaj i kamata fiksirani su svima koji imaju kredite u francima, bez obzira na njihov status i namjenu kredita. Tečaj je 6,39 kuna za franak, kamata 3,23 posto godišnje.

- Olakšice sada idu svima, pa čak i onima koji su isplate primili u švicarskim francima, a ne kunama. Dobili su olakšice i brojni koji su špekulirali na deviznom tržištu, zadužili se bez ikakve valutne klauzule ili su investirali u luksuzne proizvode. Olakšice su dane i onima koji su kao privatni investitori da bi gradili nekretnine, kao i onima koji nisu bili paralelno izloženi valutnom i kamatnom riziku – stoji u priopćenju Hrvatske udruge banaka koju vodi Zoran Bohaček.

Banke napominju da je ranijim ograničenjem da kamate padaju samo onima koji imaju kredit ispod milijuna kuna, bila opravdana socijalna komponenta. Sada je ona izgubljena.

- Na kraju će se najviše pogodovati onoj trećini korisnika kredita u francima čiji dug, prema izračunu HNB-a, čini čak dvije trećine zaduženja. Tako će se onima kojima je najpotrebnije pomoći u najmanjoj mjeri – zaključuju u HUB-u.

Banke podsjećaju da je njihovo rješenje koje je odbijeno, uzimalo u obzir i socijalno stanje dužnika. Kažu da su i dalje otvoreni za rješenja na tom tragu. Na kraju ponavljaju da je Zakonom prekršen Ustav i da će banke tražiti naknadu štete od države. A tih 400 milijuna kuna će onda platiti svi građani.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 105
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

Najveći dosje o Rafaleima: Ovo je cijela istina o zrakoplovima koje su Francuzi masno naplatili
ANALIZA EKSPERTA 24SATA

Najveći dosje o Rafaleima: Ovo je cijela istina o zrakoplovima koje su Francuzi masno naplatili

Plus+ Minimalan iznos za održavanje iznosi oko 75 milijuna eura ili šest milijuna eura po avionu. Godišnje. Dakle, samo za 12 Rafalea trebat će četiri puta više novca, nego na sve ostale avione i helikoptere u HRZ-u
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.