Obavijesti

News

Komentari 82

Sisačka županija: Prijavljeno je 35.000 oštećenih objekata

Sisačka županija: Prijavljeno je 35.000 oštećenih objekata

Potres je u srijedu oko 8.30 zatresao središnju Austriju. Epicentar se nalazio kod mjesta Hall u pokrajini Štajerskoj, 77 kilometara jugo-jugoistočno od Linza, a udario je na dubini od 2 kilometra

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
UŽIVO IZ PETRINJE
19.45

Klub zastupnika HDZ-a večeras je podnio amandmane na prijedlog Zakona o obnovi kojim se sa 100 posto financirala obnova neuporabljivih objekata na područjima za koje je proglašena katastrofa, uključujući i Sisak, javlja N1

Vlada Republike Hrvatske na svojoj sjednici 4.1.2021. proglasila katastrofu uzrokovanu potresom za područje Sisačko-moslavačke, Zagrebačke i Karlovačke županije, što uključuje i grad Sisak, pojašnjavaju.

19.28

Do sada je u Sisačko-moslavačkoj županiji prijavljeno 35.002 oštećenih objekata, a pregledano ih je 18.986. 

Od njih je neuporabljivo 233 zbog vanjskih utjecaja, a zbog oštećenja 2398. 

Privremeno neuporabljivih objekata kojima treba detaljan pregled ima 1960, a onih kojima su potrebne hitne mjere intervencije 2315. 

Uporabljivo i bez oštećenja je 500 objekata, a bez ograničenja 4371. 

Još 7209 objekata je uporabljivo s preporukom o postupanju.

16.43

Odjel za plućne bolesti Specijalne bolnice za kronične bolesti u Petrinji preselio se u bivši bolnički restoran jer ta zgrada ima zelenu naljepnicu pa je sigurna za korištenje, ali ju je trebalo prenamijeniti, u čemu su pomogle dvije općine Karlovačke županije, Vojnić i Krnjak.

Voditeljica Odjela za plućne bolesti Gordana Stjepanović rekla je za Hinu da je taj odjel otvoren u ponedjeljak i ima prve pacijente s akutnim upalama dišnog sustava, pogoršanim KOPB-om i astmom, a udovoljava svim kriterijima, sanitetskim i medicinskim.

Prostorije su to koje imaju i grijanje i sanitarni čvor, sve uvjete za terapiju kisikom i na respiratoru, razne inhalacije i infuzije, to jest, kako je rekla, “kompletnu terapiju koja je potrebna na jednom plućnom odjelu”.

“Iskreno sam zahvalna na brzoj reakciji i tako uspješno odrađenom poslu, zahvaljujem općinama Krnjak i Vojnić što su se odazvale našem pozivu u pomoć”, rekla je Stjepanović.

Načelnik Vojnića Nebojša Andrić rekao je da je kao član Stožera civilne zaštite Karlovačke županije doznao da bolnica u Petrinji treba pomoć i da su uložili oko 60.000 kuna u materijal. Obratili su se načelniku susjedne općine Krnjaka i njezinu načelniku Dejanu Mihajloviću, a majstori Komunalca iz Krnjaka izveli su radove.

U četiri dana, rekao je Andrić, podignuti su pregradni zidovi i dobile su se dvije bolesničke sobe i uredi za sestre i doktore te sanitarni čvorovi, uređeni su podovi i zidovi, a ambulante su ispred zgrade u kontejnerima.

“Akcija je to od općeg dobra za sve stanovnike i dobro uloženi radni sati i javni novac”, rekao je Andrić.

Mihajlović je dodao da je dio materijala financiralo i Srpsko narodno vijeće, a Komunalac iz Krnjaka donirao je četverodnevni rad petorice  radnika. "Osim toga, dobro je da smo reagirali brzo jer - tko brzo daje - dvostruko daje", rekao je.

Odjel za plućne bolesti u Petrinji sastavni je dio Opće bolnice „dr. Ivo Pedišić“ iz Siska, star je 75 godina, a u potresu je, kao i cijela bolnica, pretrpio teška oštećenja. Zgrada iz koje su se morali iseliti ima žutu oznaku, što znači da nije sigurna, a hoće li se rušiti ili popravljati, tek treba utvrditi, rekla je Gordana Stjepanović.

Sada imaju 14 postelja, a do potresa su ih imali 33, odjel za dugotrajno liječenje i palijativnu skrb s još 33 postelje i covid odjel za 20 pacijenata. U novim uvjetima rade samo za plućne bolesnike.

13.43

Zajednica stručnjaka i znanstvenika Obnovimo Zagreb pozvala je u srijedu predsjednika Vlade Andreja Plenkovića na učinkovitu obnovu grada Zagreba te su mu uputili kritike na birokratsku neučinkovitost nadležnih tijela.

Navode kako ozbiljne i opravdane kritike vezane uz birokratsku neučinkovitost upućuju svim nadležnim tijelima, ali prvenstveno Ministarstvu prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine te Fondu za obnovu.

Upozorili su kako nije napravljena analiza tržišta uslužne i građevinske operative koja će provesti obnovu, te da nisu potpisani okvirni sporazumi na koje bi se oslonili javni natječaji za konkretne pojedinačne obnove, a oboje su predviđeni zakonom o obnovi.

Također navode kako nisu definirane cijene obnove te su upozorili da se građanima koji su imali sredstava i obnovu započeli i završili temeljem postojećiih zakona i glavnog projekta, nema na osnovu čega refundirati novac.

Naglasili su kako su financijska sredstva koja je dobila Hrvatska iz EU Fonda solidarnosti respektabilna, ali kako isključivo služe za obnovu javnih građevina, a ne za obnovu privatne imovine.

Pozvali su nadležna ministarstva i institucije da transparentno i odgovorno obrazlože tu situaciju ljudima u nevolji koji gaje lažne nade, a premijera Plenkovića da djeluje odlučno i konkretno kako bi složeni proces obnove mogao početi.

Navode kako će od najmanje 93 milijarde kuna štete nakon potresa Vlada sufinancirati 42 milijarde, ali upozoravaju kako građani ostalih 50 milijardi kuna neće moći platiti iz vlastitih džepova.

- Nemaju ih zato što rušeći potresi nanose štete takvih razmjera da ih pojedinci ne mogu ni za tri života financijski sanirati. Zagrebački potres, kao i petrinjski i sisački, velika su tragedija za zemlju koju pogode, ali za ljude koji ostanu bez imovine to je životna tragedija - stoji u priopćenju.

Poručili su kako 10 mjeseci nakon zagrebačkog potresa traže početak žurne sustavne konstrukcijske obnove uz istovremene programe sufinanciranja obnove fasada i provedbu energetske obnove.

Pozvali su i da se pribavi kredit od Razvojne banke Vijeća Europe kao pomoć građanima pri obnovi privatne imovine do razine završnih građevinskih radova te poticanje na razvoj i ponudi kreditnih linija u Hrvatskoj.

Također žele da se sufinancira osiguranje od potresa privatne imovine, što su i predložili Vladi prije petrinjskih potresa.

Poručili su Plenkoviću da su mu rezultati izbora omogućili uvjerljivu pobjedu, formiranje vlasti i djelovanje, ali da je ta pobjeda bremenita društvenom odgovornošću koja podarazumijeva učinkovito djelovanje i poduzimanje svih aktivnosti koje će Zagrepčane, Petrinjce i Siščane uvjeriti da vlast ne znači vladanje, već služenje građanima u nevolji.

Komentari 82