Obavijesti

News

Komentari 113

Banožić je letio avionom. Milanović se 120 puta koristio vojnim helikopterom ili brodom

Banožić je letio avionom. Milanović se 120 puta koristio vojnim helikopterom ili brodom

Od rujna prošle do studenog ove godine, u nešto više od godinu dana, Ured predsjednika u 120 navrata tražio je korištenje vojnika i materijalnih sredstava za potporu predsjedniku Milanoviću. Zbog čega? To je tajna.

VIDEO

Kad napadaš ministra obrane da leti avionom da mu se janjetina ne ohladi, kad guraš u medije podatke o tome da je ministar koristio školske avione za privatni prijevoz, kao i da su se vojnom topovnjačom prevozili biskupi, moraš paziti da u javnost ne izađu podaci o tvojim putovanjima.

To se sada dogodilo Zoranu Milanoviću.

Jutarnji list objavio je neslužbene informacije da je od rujna prošle godine do početka studenog ove godine na direktni zahtjev Ureda predsjednika načelnik Glavnog stožera izdao oko 120 zapovijedi za korištenje vojnika i materijalnih sredstava za potporu predsjedniku Republike.

Znači, u nešto više od godinu dana 120 putovanja vojnim helikopterom ili brodom. U prosjeku gotovo svaki treći dan.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Zbog čega je točno predsjednik Republike koristio vojne resurse za svoj prijevoz nismo uspjeli saznati jer, kako navodi Jutarnji list, sve zapovijedi klasificirane su oznakom tajnosti. To je sada postalo predmetom istrage Inspektorata obrane.

A Milanović je postao tema.

Kolinda samo jednom

Rugao se Mariju Banožiću, optuživao ga da je koristio vojne resurse za privatne potrebe, da bi sada javnost doznala kako je Milanovićev ured u 120 navrata tražio korištenje vojnika i materijalnih sredstava za potporu predsjedniku države.

Kolinda Grabar Kitarović postala je vijest u travnju 2015. godine kad je prvi puta kao predsjednica koristila vojni transportni helikopter Mi 171Sh kako bi popodne odletjela u Split, a drugo jutro iz Splita odletjela u Križevce, odakle se u Zagreb vratila automobilom.

Iz njezina ureda tada je poručeno kako je to bilo "prvi puta da je koristila vojni helikopter i nema ga namjeru ubuduće češće koristiti".

Milanovićevo korištenje vojnih helikoptera i brodova zasad je klasificirano kao tajna. Iako on vrlo otvoreno i s neskrivenim oduševljenjem komentira Banožićeve eskapade s vojnim zrakoplovima. Kao što javno kritizira Vladu što je kupila preskupe avione.

Tajne misije?

Ako je racionalno korištenje vojnih sredstava i proračunskog novca prioritet, onda se to odnosi i na Ured predsjednika. Ili s druge strane, ako to nije prioritet, onda bi javnost trebala dobiti na uvid podatke o tome što je točno bio prioritet kod korištenja helikoptera i brodova i vojnika.

Zašto Ured predsjednika u prosjeku svaka tri dana naručuje korištenje vojnih sredstava, opreme i ljudstva? 

Javnost to mora znati i to nisu podaci koji bi trebali biti zaštićeni oznakom tajnosti, osim ako Milanović nije svaka tri dana u nekoj vojnoj ili obavještajnoj misiji o kojoj ovisi sigurnost Republike Hrvatske.

Ministar "zlostavljač"

Ova epizoda samo je zadnja u serijalu obračuna Milanovića i Banožića, objavljena par dana nakon što su s Pantovčaka napali MORH zbog toga što ne želi isplaćivati dnevnice vojnicima, optuživši ministra za "zlostavljanje".

Sad ćemo vjerojatno s Pantovčaka čekati neku osvetu Banožiću za ovu istragu o korištenju vojnih helikoptera, premda nećemo od Milanovića doznati zašto je Milanović zapravo koristio te helikoptere.

Što se samog Milanovića tiče, onima koji su pratili njegov premijerski mandat i letove Vladinim zrakoplovom do Krka ova objava o 120 slučajeva korištenja vojnih resursa neće doći kao preveliko iznenađenje. Kao što nikoga neće previše iznenaditi tajnovitost koja se veže uz tu objavu.

No iz ove svađe tko više (zlo)rabi vojne resurse, predsjednik ili ministar, javnost može zaključiti jedino da je vojska, a onda i državni proračun, igračka i talac samovolje predsjednika i ministra koji se prema vojnoj opremi ponašaju jednako odgovorno kao i prema dužnosti i jednako zrelo kao jedan prema drugome u javnim pljuvanjima. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 113
VIDEO

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag