News

Komentari 37

Banožić: Općinsko državno odvjetništvo preuzelo predmet spolnog uznemiravanja

Banožić: Općinsko državno odvjetništvo  preuzelo predmet spolnog uznemiravanja

S obzirom da je riječ o aktivnim djelatnim vojnim osobama očekujem i od načelnika Glavnog stožera da me izvijesti što se tu događalo i kakva je povijest djelatnih vojnih osoba, rekao je Banožić

Vojna policija završila je svoj dio posla u slučaju spolnog uznemiravanja na Hrvatskom vojnom učilištu, potvrdio je ministar obrane Mario Banožić za Dnevnik Nove TV te dodao da je predmet preuzelo Općinsko državno odvjetništvo. 

- Ako se dokaže da je riječ o ozbiljnom postupku kao što je to bilo i prijavljeno, očekujem najstrožu kaznu - rekao je Banožić i dodao da stegovni postupak nije pokrenut te da neće biti sve dok se ne završe sve istražne radnje. 

- S obzirom da je riječ o aktivnim djelatnim vojnim osobama očekujem i od načelnika Glavnog stožera da me izvijesti što se tu događalo i kakva je povijest djelatnih vojnih osoba koje se u ovom slučaju nalaze u višem časničkom činu - zaključio je. 

Neslužbeno doznajemo da je uznemiravanje bilo 16. studenog. 

- Vezano za navedeni događaj, Ministarstvo obrane čeka očitovanje od zapovjednog vrha, odnosno načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga s obzirom na to da se radi o djelatnoj vojnoj osobi višeg časničkog čina. Sa svime je upoznato Državno odvjetništvo - odgovorili su iz MORH-a na naš upit o tome što su učinili nakon saznanja o prijavi za spolno uznemiravanje.

Pokušali smo kontaktirati i samog zapovjednika, kojega je časnica prijavila za uznemiravanje, no on kao djelatna vojna osoba ne može i ne smije ništa komentirati.

Do dvije godine zatvora

Inače, Kazneni zakon definira kazneno djelo spolnog uznemiravanja kao “svako verbalno, neverbalno ili fizičko neželjeno ponašanje spolne naravi koje ima za cilj ili stvarno predstavlja povredu dostojanstva osobi, koje uzrokuje strah, neprijateljsko, ponižavajuće ili uvredljivo okruženje”.

Dalje se navodi da “tko spolno uznemirava drugu osobu kojoj je nadređen ili koja se prema njemu nalazi u odnosu zavisnosti ili koja je posebno ranjiva zbog dobi, bolesti, invaliditeta, ovisnosti, trudnoće, teške tjelesne ili duševne smetnje” će se kazniti kaznom zatvora do dvije godine.

Spolno uznemiravanje kao novo kazneno djelo uvedeno je u Kazneni zakon 2011. godine, a od srpnja ove godine žrtva više ne mora prijedlogom tražiti progon, nego odvjetništvo postupa po službenoj dužnosti. Također, ranije je zastara nastupala ako djelo nije prijavljeno u roku od tri mjeseca od dana kad je počinjeno. Toga više nema.

Specijalci na kokainu

Vijest o navodnom uznemiravanju novi je skandal nakon što je prošlog tjedna Dnevnik.hr objavio da je satnik Hrvatske vojske u izvanrednom nadzoru u splitskoj Ratnoj luci Lora bio pozitivan na kokain. Riječ je o pripadniku Zapovjedništva specijalnih snaga, kod kojih je i ranije utvrđen kokain. To je četvrti takav slučaj, naveo je Dnevnik, samo u studenom, zbog čega su podnesene tri stegovne prijave, a kriminalistička istraga u slučaju još traje. Časniku prijeti stegovni postupak, ali i izbacivanje iz sustava.

Početkom studenog u pretresu obiteljske kuće u Dalmaciji civilna policija pronašla je nešto više od pet kilograma marihuane kod djelatne vojne osobe.

Kriminalist Dubravko Klarić tad nam je rekao da zlouporabe droge ima svugdje, pa tako i u vojsci te da od toga nije imuna nijedna vojska na svijetu, pa tako ni hrvatska. Napominje da svaki slučaj treba istražiti kako bi se vidjelo je li riječ samo o potrošnji ili nečemu drugom te da su jedina prava prevencija češće nenajavljene kontrole.

Najčitaniji članci