Obavijesti

News

Komentari 14

Barcelona još odbija postaviti zaštitne stupiće na ulicama

Barcelona još odbija postaviti zaštitne stupiće na ulicama
1

Nemoguće je napuniti grad stupićima. To je upravo ono što žele teroristi, da živimo među stupićima, rekla je 43-godišnja Colau nakon upisivanja u knjigu žalosti

VIDEO

Gradonačelnica Barcelone Ada Colau rekla je u subotu da neće postavljati zaštitne stupiće na gradske ulice unatoč napadu kombijem na prolaznike na ulici Las Ramblas, jednoj od najpoznatijih i turistički najatraktivnijih u glavnome gradu Katalonije. 

"Nemoguće je napuniti grad stupićima. To je upravo ono što žele teroristi, da živimo među stupićima", rekla je 43-godišnja Colau nakon upisivanja u knjigu žalosti. "Želimo biti slobodan grad, a takve mjere smanjuju našu slobodu", istaknula je i dodala kako su se zaštitne mjere povremeno postavljale tijekom koncerata, proslava i drugih događanja.

Colau je gradonačelnica od 2015. godine, a do tada je bila građanska aktivistica u skupini koja se borila protiv izbacivanja građana na ulicu zbog nemogućnosti otplate bankarskih kredita. Osnivačica je Platforme za ugrožene hipotekama.  

U četvrtak nešto iza 17 sati kada su se stotine turista šetale središtem grada, jureći kombi pregazio je i ubio 13 prolaznika a više od stotinu ozlijedio. Od tada traje rasprava zašto Barcelona nije postavila stupiće i betonske ograde koje onemogućuju vozilima ulazak na prostor predviđen za pješake.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Nakon gaženja pješaka kamionima u Berlinu i francuskome gradu Nici, španjolsko ministarstvo unutarnjih poslova je krajem 2016. predložilo uvođenje fizičke zaštite na ulice kako bi se spriječili slični napadi. Barcelona je tijekom proslave Nove godine postavila zapreke u jednoj od svojih ulica, aveniji Maria Cristina.

Nakon napada u Barceloni te u noći na šetalištu uz more u Cambrilsu,  gradiću s 33.000 stanovnika udaljenom 100 kilometara od Barcelone, nekoliko katalonskih gradića uključujući Calafell, Reus i Calella postavilo je zaštitne stupiće. U glavnom gradu Madridu postavljeni su u subotu veliki betonski blokovi oko središnjeg trga Puerta del Sol.

"Postavljanje takvih blokova ili stupića nemoguće je u svim dijelovima grada", rekao je Joaquin Forn, dužnosnik unutarnjih poslova Katalonije. "To bi onemogućilo promet u gradu, stvorilo gužve, te ne bi spriječilo teroriste da izaberu drugo mjesto", rekao je u Barceloni.

Nakon napada na šetalištu uz more u francuskom gradu Nici, u srpnju 2016., ondje su postavljeni blokovi i stupići kako vozila s ceste ne bi mogla ući na šetalište. Na ulazima gdje se šetalište spaja s cestom ondje sada stoje vojna i policijska patrola.

Ulica Las Ramblas u Barceloni dugačka je 1,2 kilometra, a Forn napominje da je postavljanje stupića ili ograda korisno samo kada se održavaju određeni događaji poput koncereta ili proslava. Prošle godine 20. prosinca, nedugo nakon napada u Berlinu na Božićnom sajmu, iz Madrida je odaslan prijedlog svim šefovima policije za postavljanje fizičkih barijera u svim dijelovima Španjolske. 

Španjolska nacionalna policija napominje da je kombi uspio ući na Las Ramblas te proći oko 600 metara rušeći pješake prije nego što se zaustavio, a vozač pobjegao. Katalonska regionalna policija nije uspjela zaustaviti kombi. Na šetalištu uz more u Cambrilsu, nakon što se dogodio napad u Barceloni, bilo je parkirano policijsko vozilo. 

Kada se ondje pojavilo veće vozilo Audi A3 u namjeri da obori pješake prvo je udarilo u policijski vozilo nakon čega se preokrenulo. Policija je upucala potencijalne napadače koji su izašli iz vozila i ozlijedili šest prolaznika i jednog policajca.

Zastupnik oporbene Narodne stranke desnog centra u gradskoj vijećnici Barcelone, Alberto Fernández, pozvao je gradsku vlast na postavljanje barijera na ulicama. Gradonačelnica Colau je rekla kako će sve službe nastaviti raditi zajedno i koordinirano, no odbila je trajno postavljanje zapreka na ulicama. Barcelona bilježi rekordnu turističku sezonu, a na ulicama i plažama su velike gužve. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 14
VIDEO

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag
Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.