Obavijesti

News

Komentari 9

Barišić protiv Divjak - prijavio ju je za zloporabu položaja

Barišić protiv Divjak - prijavio ju je za zloporabu položaja

Bivši ministar smijenjen je u lipnju 2017. godine, nakon što su ga Ivan Đikić i Jure Zovko prijavili za za samoplagiranju Barišićeve disertacije "Svijet i etos. Hegelov stav prema propasti Zapada"

Pavo Barišić, bivši ministar obrazovanja, podnio je prijavu protiv svoje nasljednice Blaženke Divjak. Barišić sumnjiči Divjak da je zloporabom položaja i ovlasti zagrebačkom Sveučilištu nanijela štetu.

Blaženki Divjak stavlja na teret da u postupku reakreditacije Hrvatskih studija u razdoblju od 4. svibnja 2018. godine do 15. siječnja 2020. godine nije, nakon što je primila pozitivnu Akreditacijsku preporuku Agencije za znanost i visoko obrazovanje, izdala potvrdu o ispunjavanju uvjeta za obavljanje djelatnosti visokoga obrazovanja i znanstvene djelatnosti.

- Ministrica je to bila dužna napraviti prema članku 22. stavku 4. Zakona o osiguravanju kvalitete u znanosti i visokom obrazovanju. Umjesto da izvrši svoju zakonsku obvezu i time okonča postupak reakreditacije, ministrica je u dva navrata vršila pritisak na Agenciju za znanost i visoko obrazovanje tražeći promjenu akreditacijske preporuke čime je narušavala ne samo autonomiju sveučilišta nego i zakonom zajamčenu neovisnost Agencije - stoji u prijavi.