Obavijesti

News

Komentari 5

Bauk: Djeca rođena u vrijeme potresa već hodaju, a obnova još nije počela niti puzati

Bauk: Djeca rođena u vrijeme potresa već hodaju, a obnova još nije počela niti puzati

Vlada je zastupnicima uputila izmjene Zakona o obnovi i to godinu dana i 10 mjeseci od zagrebačkog te10 mjeseci od petrinjskog potresa. Ministar Horvat poručuje da nije istina da se ništa nije napravilo

VIDEO

Obećali ste ljudima na Banovini da neće dočekati zimu u kontejnerima, a još uvijek 3000 građana nema ni njih, poručio je Mostov zastupnik Nikola Grmoja raspravljajući o izmjenama Zakona o obnovi nakon potresa. 

Podsjetio je kako je ovo ljeto osobno nekoliko dana boravio u kontejnerskom naselju na Banovini istaknuvši kako neki od njih nemaju ni sanitarni čvor. 

 - To su stvari koje ste mogli riješiti neovisno kakav ste zakon donijeli, a donijeli ste katastrofalan zakon za koji se niste ni ispričali. Zajedno su ga donijeli Možemo i HDZ, Most nije. Građani nisu zaslužili ovakvo nonšalantno ponašanje - poručio je.

'Dinamika obnove mogla je biti brža'

Ministar graditeljstva Darko Horvat priznaje da je dinamika obnove mogla biti malo brža.  

- Nakon obnove ugovorenih 4840 kuća, koje u ovom trenu imaju zelenu naljepnicu, napravit ćemo prvi korak u povratku onih koji su u privremenom smještaju u čvrste objekte. Sve je to financirano iz donacija ili proračuna ili osiguranih izvora financiranja - poručio je. 

Horvat o odnosu s Vanđelićem: 'Nema razloga za bilo kakvu komunikaciju preko medija'
Horvat o odnosu s Vanđelićem: 'Nema razloga za bilo kakvu komunikaciju preko medija'

Na kritike oporbe da ukida javnu nabavu, Horvat je nekoliko puta naglasio kako to nije istina.  

- Ne ukida se javna nabava nego se uvode europski pragovi, a nabava u obliku javnog poziva, transparentno objavljenog u oglasniku javne nabave, bit će od praga 200.000 do milijun i 33.000 i od praga 500.000 do 39 milijuna kuna - istaknuo je. 

Zastupnica Reformista, a ujedno i članica parlamentarne većine, Natalija Martinčević, ne slaže se da onima koji nisu do sada legalizirali objekte država uz obnovu poklanja i legalizaciju. 

- Ignorirati zatečeno stanje, ne dati mogućnost legalizacije onom objektu koji ćemo konstrukcijski obnoviti za razliku od nekih objekata koji su legalizirani, a nisu građeni od adekvatnih materijala i nemaju statičku čvrstoću, je bila jedna od pogrešaka postojećeg Zakona. Kad se odlučimo objekt sanirati konstrukcijski, nema nikakvog razloga da ga ujedno i ne legaliziramo jer će građani morati platiti onu razliku između konstrukcijske i cjelovite obnove i opet zapadamo u situaciju da nemaju novac za legalizaciju  - poručio je ministar.

'Neću prihvatiti retoriku da se u segmentu obnove ništa nije dogodilo'

Odgovorio je i na kritike oporbe da se ništa u ovih godinu i sedam mjeseci od zagrebačkog, odnosno 10 mjeseci od petrinjskog potresa nije ništa napravilo. 

- Da se u segmentu obnove ništa nije dogodilo, ja takvu retoriku prihvatiti neću. Imputirati ministru da obmanjuje javnost, pa to je eklatantni primjer obmane javnosti. Gotovo 12.000 zaprimljenih zahtjeva je u obradi i službe ih kompletiraju. To je prvi slučaj u povijesti hrvatske države da su službenici ministarstva obilazili domove i pomagali ljudima podnositi te zahtjeve - poručio je Horvat. 

Nezavisna Marijana Petir, također članica parlamentarne većine, istaknula je kao loše što se vlasnike oštećenih poljoprivrednih objekata upućuje na mjere ruralnog razvoja te od njih očekuje da imaju vlastiti novac za uložiti. 

- Pa ako su izgubili kuću, štalu, traktor, jasno je da nemaju novca - rekla je. 

'Stvari se nisu pokrenule'

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin je istaknuo kako su prije godinu dana podržali donošenje Zakona jer su smatrali tada da je to ispravna odluka kako bi se stvari pomaknule s mrtve točke. 

- Nažalost, stvari se nisu pokrenule. No, razlog za to ne leži isključivo u Zakonu već prije svega u tome što Vlada i Ministarstvo nisu bili spremni ni sposobni raditi bilo što kako bi se obnova počela događati - poručio je dodavši kako je novi potres u prosincu prošle godine dodatno zakomplicirao situaciju.

Ne podržava trodiobu ovlasti u procesu obnove - a to su Ministarstvo, Fond za obnovu te Središnji državnu ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje.

- Oni se prepucavaju, u to se uključuje i premijer, a obnova kuća je ostala mrtvo slovo na papiru - rekao je naglasivši kako je stala priča o revitalizaciji Banovine.

Pozdravio je odgađanje rješavanja imovinsko-pravnih odnosa, obnovu nelegaliziranih nekretnina i ukidanje obveze građana u sufinanciranju konstrukcijske obnove. Ali je SDP uputio nekoliko amandmana na Zakon. 

- Iz Zakona nije jasno ima li onaj tko se odlučio za jaču obnovu pravo na sufinanciranje. Mi želimo da i oni imaju pravo na sufinanciranje kao i oni koji idu na minimalnu obnovu konstrukciju. Sljedeće je pitanje sufinanciranja obnove obiteljskih kuća. Kod onih zgrada koje imaju upravitelja, Zakon predviđa davanje sredstava i prije, tijekom ili nakon obnove. Takvo rješenje bi bilo korektno uvesti i za obiteljske kuće. Tu je i pitanje javne nabave i kontrole, ovime javna nabava nije ukinuta, to je jasno, podignuti su pragovi, a da li je to dobro ili ne, za to odgovornost snosi Vlada, no nama je sporna odredba čl. 29, obveza provođenja tehničko-financijske kontrole javnih zgrada. Mi ne možemo prihvatiti da se odustaje od te kontrole, pogotovo kod obnove javnih zgrada - rekao je.

Hoće li Zakon podržati, dodao je, ovisit će hoće li vladajući prihvatiti njihove amandmane.

'Ove izmjene su samo šalica vode kojom se gasi plamen'

Stipo Bartulica iz Domovinskog pokreta također se ne slaže s konceptom obnove koju provode tri državna tijela, a koji ostaje ovim izmjenama.

- Ako se ne ubrza obnova, tko će, koje od tri tijela, biti odgovaran za to stanje - pitao je.

U Saboru izmjene Zakona o obnovi: 'Na koncu će se sve pretvoriti u pljačku i nevolju'
U Saboru izmjene Zakona o obnovi: 'Na koncu će se sve pretvoriti u pljačku i nevolju'



- Konačna odgovornost bit će izrečena od naroda u sljedećem izbornom procesu i nemojmo oko toga previše brinuti. U slučaju Banovine, institucija koja je zadužena kao provedbeno tijelo - Ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje - je u poslijeratnoj obnovi obnovila preko 25.000 objekata. Ne imati povjerenja u takvu instituciju potpuno je pogrešno. Ono područje gdje je proglašena katastrofa, tamo je odgovorno tijelo Ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje, za Zagreb, Zagrebačku i Krapinsko-zagorsku županiju Fond za obnovu - rekao je Horvat.

Predsjednica GLAS-a i bivša ministrica graditeljstva, Anka Mrak Taritaš, poručuje kako je dojma kao da je netko iz "Donjih Frfljivaca" napisao zakon, dao ga ministru, a on nakon godinu dana rekao da nije provediv.

- Ministre, vi ste pali na ispitu. Danas ste na popravnom, ali niste ništa naučili. Ne znate što hoćete. Jedino ispravno bi bilo izaći van i reći da niste posao napravili kako treba. Nešto što loše krene, tako će i završiti - poručila je dodavši kako su ove izmjene samo šalica vode kojom se gasi plamen.

Klub Centra i GLAS-a uputio je u proceduru prijedlog da se ovaj Zakon stavi izvan snage.

'Djeca rođena u vrijeme potresa već hodaju, a obnova još nije počela ni puzati'

Djeca rođena u vrijeme potresa već hodaju, a obnova još nije počela ni puzati, ustvrdio je SDP-ov Arsen Bauk.

- Hoće li se omogućiti ovim izmjenama da barem kad njihova mlađa braća i sestre prohodaju da i obnova počne hodati ili moramo čekati novu generaciju, djecu djece koja su rođena u vrijeme potresa da počne hodati - pitao je. 

Horvat je istaknuo kako je cilj izmjena Zakona ubrzati obnovu.

- A do sada u ovoj raspravi nisam dobio ni jedan konstruktivni prijedlog - dodao je. 

Zastupnica Socijaldemokrata, Ivana Posavec Krivec, poručila je kako je tijekom javnog savjetovanja, koje je trajalo samo sedam dana, bilo, ali ih je Vlada većinu odbacila. Naglasila je, kao i Petir, da i dalje ostaje problem obnove poljoprivrednih gospodarskih objekata.

Mostova Marija Selak Raspudić je poručila kako joj je prvi put u ovih godinu dana rada u Saboru zaista neugodno za govornicom.

- Neugodno mi je jer moram ljudima koji nisu ušli u svoje domove, koje čeka neizvjesna zima, objasniti da mi ponovno krivimo Zakon za sve i idemo u treće izmjene, pokušati ih uvjeriti da će to išta dobro donijeti, pogledati ih u oči i reći da mi dobro ovdje radimo svoj posao - istaknula je naglasivši kako bi svi oporbeni zastupnici ovaj Zakon trebali odbiti. 

- Ovaj Zakon je čista muljaža. Sam ministar je priznao da neće ništa njime riješiti. Vladajući su mogli, ali nisu htjeli mijenjati Zakon ranije da ne bi pretrpjeli političku štetu. Kažu nam da je sad hitno pa su dali samo tjedan dana savjetovanja, a godinu dana im je trebalo da izmjene Zakon - poručila je i dodala kako su se vladajući brinuli jedino o svom imidžu.

- Sam državni tajnik je Zakon nazvao neuspjelim eksperimentom. Dokonim HDZ-ovcima misaona egzibicija, stanovnicima Banovine životna tragedija - rekla je naglasivši kako se ne smije zaboraviti da ovaj Zakon donosi stranka osuđena zbog korupcije. 

- I zato treba postaviti pitanje je li netko namjerno čekao pet do 12 da budemo u pritisku nedohvatljivih rokova za Fond solidarnosti - istaknula je.

'Imam dojam da neke ljude koji vode državu bole prepone za neke stvari'

Miroslav Škoro u ime Suverenista je poručio kako ima dojam da pojedine ljude koji vode državu bole prepone za neke stvari. 

- Kako drugačije objasniti činjenicu da se usuđuje vladajuća struktura eksperimentirati, ne sa bijelim miševima nego s ljudima koji žive u teškim uvjetima, porušenim objektima - u Zagrebu više od godinu dana, na Banovini skoro godinu dana - poručio je istaknuvši kako je oporba upozoravala da je Zakon neprovediv i loš.

- Nažalost, bili smo u pravu. Ni ovaj set izmjena nisu pravo rješenje za pomoć ljudima - rekao je.

Također je, između ostalog, kritizirao uvođenje europskih pragova za javnu nabavu naglasivši kako će to potaknuti korupciju i pljačkanje, kao i to što će Ministarstvo davati dozvole za obnovu nelegaliziranih objekata. 

- Tko je ovdje lud - pita se ističući kako je to nepravedno prema onima koji žive i rade sukladno zakonima. 

Ne vidi kao dobrim rješenje da građevinska inspekcija sama može donijeti odluku o žurnom rušenju objekata. 

Čudo u Zagrebu: Nakon devet mjeseci stigla prva odluka o gradnji kuće uništene u potresu
Čudo u Zagrebu: Nakon devet mjeseci stigla prva odluka o gradnji kuće uništene u potresu

Zakon ide u izmjenu bez analize što se i kako provodilo po postojećem, istaknuo je Zvane Brumnić u ime Socijaldemokrata.

- Njemačka je u slučaju poplava reagirala u roku 15 dana i nitko ne vjeruje da Vlada radi nešto krivo i kontra njihovih interesa. Kada se donosio ovdje Zakon o obnovi premijer i svi oko njega su prihvatili sintagmu "cjelovita, urbana obnova Zagreba." Taj Zakon je donesen kao dio predizborne kampanje uz lažnu prezentaciju da će isti osigurati brzu i kvalitetnu obnovu jer je do dan danas jedini njegov rezultat prepucavanje dviju osoba - ministra Horvata i Damira Vanđelića, kojeg nitko od nas nije vidio - poručio je.

'Potresi skinuli fasade s modela upravljanja državom i institucija koje su se pokazale nesposobnima'

Ružica Vukovac iz Domovinskog pokreta istaknula je kako ih je strah za ljude s Banovine nakon katastrofalne poslijeratne obnove.

- Sve smo uvjereniji kako je model obnove, odnosno samoobnove, kojeg smo zagovarali jedini ispravan. Takvim modelom smanjila bi se sveprisutna korupcija, koju tobože i vladajući žele kontrolirati, a čine upravo suprotno - rekla je.

Dva potresa skinula su, ne samo fasade sa zgrada nego i sa modela upravljanja zemljom i svih institucija koje su se pokazale nespremnima i nesposobnima za brz i efikasan odgovor na katastrofu, poručila je Sandra Benčić u ime Kluba Zeleno-lijevog bloka. 

- Činjenica je da se obnova ne događa, a garancije koje je Vlada dala prilikom donošenja prvog Zakona da će se problemi rješavati u hodu, nisu se dogodile - istaknula je.

I s ovim izmjenama, istaknula je i ona, ostaje se pri istom modelu upravljanja obnovom, koja ovisi o Ministarstvu.

- Iz Fonda solidarnosti tek je jučer stigla prva uplata Gradu Zagrebu i to jedna mala iz Ministarstva kulture - dva milijuna od 40 milijuna koliko je podneseno - rekla je.

Za razliku od ostalih oporbenih kolega, šef HSS-a Krešo Beljak puno je zadovoljniji izmjenama uz opasku da se puno kasni.

- Glede kritike koja dolazi od ljudi koji ne znaju kako funkcionira proces javne nabave, da je mogućnost muljanja svedena na minimum, mislim da s njima ne trebate gubiti vrijeme, nego ubrzati cijeli postupak, zbog ljudi koji su stradali u potresu i sramotno dugo čekaju na obnovu - poručio je Beljak ministru Horvatu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm
PROMJENA VREMENA NA PUTU

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm

Kiša je već zahvatila dijelove Visa, Korčule i Pelješca, kao i dio samog sjevera države. Brojni stanovnici Hrvatske koji Praznik rada provode u prirodi nadaju se kako će ih kiša izbjeći, barem još neko vrijeme...

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'
4.3 PO RICHTERU

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'

RAKOVICA - Odmah sam pregledao snimke nadzorne kamere s vikendice u Rakovici. Potres se jasno vidi. Prvo je jako udarilo, a onda se tlo kratko zatreslo. To je udaljeno samo 2 kilometra od epicentra, javio nam je čitatelj koji je poslao snimku potresa magnitude 4.3 po Richteru koji je u srijedu u 5.38 zatresao na granici s BiH, samo 15 kilometara od Slunja.
Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima
VELIKA PROGNOZA

Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima

Promjenljivo oblačno i nestabilno. Uz umjeren razvoj oblaka mjestimice kiša i pljuskovi s grmljavinom osobito poslijepodne i navečer. Ponegdje pljuskovi mogu biti jače izraženi, stoji u prognozi DHMZ-a za srijedu...