Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
31 komentara

Bebe u splitskoj bolnici udišu prašinu, ljepilo i lak od radova

Radnici su strojevima brusili pod, premazivali ga lakom, lijepili, a u sobama pokraj ležale su bebe s teškim oboljenjima, umjesto da su ih premjestili dok traju radovi

čitatelj 24sata
Foto: čitatelj 24sata
31 komentara

Mali bolesnici na dječjem odjelu KBC-a Split ovih su dana izloženi buci, prašini i kemikalijama zbog radova na izmjeni poda u jednoj od soba. Radnici su strojevima brusili pod, premazivali ga lakom, lijepili, a u sobama pokraj ležale su bebe s teškim oboljenjima, umjesto da ih osoblje dječjeg odjela razmjesti dok traju radovi.

- Ja nisam bio obaviješten da će se mijenjati pod, a oni koji su to odobrili morali su poduzeti sve mjere da se bebe zaštite od udisanja isparavajućih kemikalija i prašine. Glavna sestra Marija Županović uvjeravala me kasnije da nije bilo potrebe da ih se seli u druge sobe. Tražio sam pismeni izvještaj od svih koji su sudjelovali u tome. Ako se utvrdi da nisu poštovali osnovne norme bit će sankcionirani. To je apsolutno neprihvatljivo! - rekao nam je ravnatelj dr. Darko Duplančić.

Inače, bebe su na tom odjelu smještene u prostorijama od oko 15 četvornih metara u kojoj se nalazi od šest do osam kreveta. Kada su u sobama i njihovi roditelji jasno je o kakvim uvjetima je tu riječ.

- Imaju manje prostora od kriminalaca u zatvorima. Ne razumijemo kako je moguće da nitko, ni pravobraniteljica niti ministar, ne reagira na ovakve stvari!  - ogorčen je čitatelj 24sata.

Glavna sestra bolnice, Marija Županović naglašava kako su svi radovi izvedeni pod nadzorom bolničke tehničke službe i medicinske struke.

- Sigurno se digla prašina kada su brusili pod, ali soba je bila hermetički zatvorena i sve je izlazilo kroz prozor. Morali smo koristiti ljepilo kada smo spajali pod za zid, puštalo je miris, ali nije ulazilo u sobe gdje su mali bolesnici - kaže Županović.

Zamjenik ravnatelja dr. Kolja Poljak kaže kako je malim pacijentima i njihovim roditeljima mogla smetati jedino buka koja je trajala oko sat vremena.

- Odgovorno tvrdim da zdravlje djece nije bilo ugroženo. Pod moramo mijenjati jer se odljepljuje i može netko pasti, a kada je u lošem stanju ne može se očistiti kako treba pa se mogu stvoriti i infekcije. Nemamo drugog načina da obavimo radove nego ovako jer nemamo prostora da razmjestimo djecu negdje drugdje - kaže nam Poljak. 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message