Obavijesti

News

Komentari 8

Bečki gradonačelnik o Bandiću: Bio je bitan na Europskoj razini

Bečki gradonačelnik o Bandiću: Bio je bitan na Europskoj razini

O Bandićevoj smrti izvještavaju gotovo svi austrijski mediji. Od socijaldemokrata do desnog populista, podnaslov je koji stoji u Der Standardovoj objavi o smrti Milana Bandića

VIDEO

Milan Bandić je unatoč svom padu na predsjedničkim izborima kroz lokalnu vlast vodio i njegovao internacionalne kontakte. Jedno od njegovih najvećih prijateljstava je zasigurno ono s Bečom koji je često posjećivao. Mnogi kažu kako mu je cilj bio nadmašiti bečki advent i učiniti Zagreb atraktivnom blagdanskom lokacijom, a neki mu priznaju da je u tome i uspjelo.

POGLEDAJTE VIDEO:

Suradnju gradova vodio je kako sa Michael Häupl-om na čelu, a i njegovim nasljednikom Michael Ludwigom. Ssporazum je potpisan još 2000. godine. Cilj je bio da stručnjaci iz oba grada razmjenjuju iskustva u području urbanih tehnologija, zaštite okoliš, razvoja prometa, gospodarenja otpadom, pitke vode, otpadne vode, e-uprave, kulturnih, zdravstvenih i socijalnih pitanja.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Zbog svojih poveznica Bandić je bio važan gradonačelnik na europspkoj razini

Uprava Grada Beča na čelu s Michaelom Ludwigom jučer je poslala izraz sućuti adresiran na zamjenicu Jelenu Pavičić Vukičević. U njemu se navodi kako će se Bandića sjećati kao karizmatičan gradonačenik koji je pragmatično govorio.

Susreli smo se s bečkim gradonačelnikom Michaelom Ludwigom i popričali o prijateljstvu dva gradonačelnika s crvenim korijenjem. Upoznali su se kada je Bandić tek započeo svoju funkciju gradonačelnika.

- Upoznao sam ga kao kontraverznog političara koji nije slijedio druge. Bio je energičan i u cilju je imao napraviti sve najbolje za Zagreb – rekao je Ludwig.

Kaže kako su se često susretali zbog suradnje u kojoj su bili skupa kao dio mreže europskih gradova.

- Bandić je poznavao i imao kontakt sa jako puno drugih europskih gradonačelnika i gradonačelnica što je jako bitno, da nije samo na nacionalnom radaru – ističe Ludwig.  Objasnio je kako je od velike važnosti ekonomska, politička i socijalna poveznica, a Bandić je to imao. Zbog toga je bio jako bitan gradonačenik na europskoj razini, ističe Ludwig.  

Bandić je vodio Zagreb skandalozno, piše APA, a prenose ostali mediji

O Bandićevoj smrti izvještavaju gotovo svi austrijski mediji. Od socijaldemokrata do desnog populista, podnaslov je koji stoji u Der Standardovoj objavi o smrti Milana Bandića. Kao gradonačelnik, Bandić je glavnim gradom vladao gotovo kontinuirano u posljednje 21 godinu, iako je njegov mandat prekriven korupcijom bio izuzetno kontroverzan. U svojoj je karijeri bez posljedica preživio brojne skandale i optužbe za zlouporabu položaja, favoriziranje i pronevjeru.

Do sada su pravni postupci vođeni u samo dva slučaja: u jednom je oslobođen, drugi postupak još nije završen. Također se navodi da je Bandićev slogan na ovogodišnjim lokalnim izborima u svibnju trebao biti "neumorno".

Austrijska novinaska agencija (APA) se u svojim izvorima koji su objavili svi austrijski mediji poziva upravo na komentar 24 sata u kojemu se kaže kako je u Zagrebu završila "era kontroverzne, korumpirane klijentelističke vladavine". 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...
IZBORI 2024.

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...

Na stranicama izbori možete pregledati rezultate po izbornim jedinicama i gradovima , tj. pogledati kako se glasalo u vašem 'susjedstvu'...
Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke