Obavijesti

News

Komentari 8

Bečki gradonačelnik o Bandiću: Bio je bitan na Europskoj razini

Bečki gradonačelnik o Bandiću: Bio je bitan na Europskoj razini

O Bandićevoj smrti izvještavaju gotovo svi austrijski mediji. Od socijaldemokrata do desnog populista, podnaslov je koji stoji u Der Standardovoj objavi o smrti Milana Bandića

VIDEO

Milan Bandić je unatoč svom padu na predsjedničkim izborima kroz lokalnu vlast vodio i njegovao internacionalne kontakte. Jedno od njegovih najvećih prijateljstava je zasigurno ono s Bečom koji je često posjećivao. Mnogi kažu kako mu je cilj bio nadmašiti bečki advent i učiniti Zagreb atraktivnom blagdanskom lokacijom, a neki mu priznaju da je u tome i uspjelo.

POGLEDAJTE VIDEO:

Suradnju gradova vodio je kako sa Michael Häupl-om na čelu, a i njegovim nasljednikom Michael Ludwigom. Ssporazum je potpisan još 2000. godine. Cilj je bio da stručnjaci iz oba grada razmjenjuju iskustva u području urbanih tehnologija, zaštite okoliš, razvoja prometa, gospodarenja otpadom, pitke vode, otpadne vode, e-uprave, kulturnih, zdravstvenih i socijalnih pitanja.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Zbog svojih poveznica Bandić je bio važan gradonačelnik na europspkoj razini

Uprava Grada Beča na čelu s Michaelom Ludwigom jučer je poslala izraz sućuti adresiran na zamjenicu Jelenu Pavičić Vukičević. U njemu se navodi kako će se Bandića sjećati kao karizmatičan gradonačenik koji je pragmatično govorio.

Susreli smo se s bečkim gradonačelnikom Michaelom Ludwigom i popričali o prijateljstvu dva gradonačelnika s crvenim korijenjem. Upoznali su se kada je Bandić tek započeo svoju funkciju gradonačelnika.

- Upoznao sam ga kao kontraverznog političara koji nije slijedio druge. Bio je energičan i u cilju je imao napraviti sve najbolje za Zagreb – rekao je Ludwig.

Kaže kako su se često susretali zbog suradnje u kojoj su bili skupa kao dio mreže europskih gradova.

- Bandić je poznavao i imao kontakt sa jako puno drugih europskih gradonačelnika i gradonačelnica što je jako bitno, da nije samo na nacionalnom radaru – ističe Ludwig.  Objasnio je kako je od velike važnosti ekonomska, politička i socijalna poveznica, a Bandić je to imao. Zbog toga je bio jako bitan gradonačenik na europskoj razini, ističe Ludwig.  

Bandić je vodio Zagreb skandalozno, piše APA, a prenose ostali mediji

O Bandićevoj smrti izvještavaju gotovo svi austrijski mediji. Od socijaldemokrata do desnog populista, podnaslov je koji stoji u Der Standardovoj objavi o smrti Milana Bandića. Kao gradonačelnik, Bandić je glavnim gradom vladao gotovo kontinuirano u posljednje 21 godinu, iako je njegov mandat prekriven korupcijom bio izuzetno kontroverzan. U svojoj je karijeri bez posljedica preživio brojne skandale i optužbe za zlouporabu položaja, favoriziranje i pronevjeru.

Do sada su pravni postupci vođeni u samo dva slučaja: u jednom je oslobođen, drugi postupak još nije završen. Također se navodi da je Bandićev slogan na ovogodišnjim lokalnim izborima u svibnju trebao biti "neumorno".

Austrijska novinaska agencija (APA) se u svojim izvorima koji su objavili svi austrijski mediji poziva upravo na komentar 24 sata u kojemu se kaže kako je u Zagrebu završila "era kontroverzne, korumpirane klijentelističke vladavine". 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca
TUČNJAVA U KLAIĆEVOJ

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca

Veća grupa stranih državljana se pred zatvaranje sukobila s vlasnikom kafića u Klaićevoj ulici u ponedjeljak navečer. U policijsku postaju je privedeno njih četvero, potvrdila nam je zagrebačka policija

Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto
NAGLA PROMJENA VREMENA

Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto

Čitatelji su nam poslali fotografije sa Žitnjaka gdje je stablo palo na parkirani automobil. Promjenu vremena prati i velik pad temperature, koja je za 20-ak Celzija niža nego jučer u isto vrijeme na sjeveru zemlje
VIDEO Pogledajte kako pada snijeg u Zagorju! Jučer bilo 30°C
LUDO VRIJEME

VIDEO Pogledajte kako pada snijeg u Zagorju! Jučer bilo 30°C

DONJI MACELJ Snježni pokrivač iznenadio je stanovnike Zagorja gdje je jučer bilo gotovo 30. Veliki snježni nanosi pali su i u planinskim dijelovima Slovenije, gdje je pala i tuča, a snijeg pada i na Rogli. Iz DHMZ-a su najavili da je u popodnevnim satima moguć snijeg u Gorskim dijelovima Hrvatske dok će većinu dana padati lokalni pljuskovi.