Obavijesti

News

Komentari 110

Odgođeno otvaranje casina u Primorsko - goranskoj županiji

Odgođeno otvaranje casina u Primorsko - goranskoj županiji
7

Sveučilište Oxford objavilo je u subotu da je pokrenulo studiju kako bi prvi puta procijenilo sigurnost i imunosni odgovor na cjepivo protiv covida-19 koje je razvilo s AstraZenecom kod djece i mladih

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
22:56

Kao dio svjetskog pokreta "Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama i djevojčicama/One Billion Rising Solidarity", u Glini će u nedjelju biti organiziran program u Gradskom parku posvećen ženama Banije pod nazivom "Žene jače od potresa".

Svake godine se u sklopu pokreta "One Billion Rising Solidarity" u više od 200 zemalja održavaju događanja na kojima se upozorava na nasilje nad ženama i djevojčicama i poziva na borbu žena i muškaraca za prava žena i solidarnost s marginaliziranim skupinama i brigom za zaštitu planeta Zemlje.

Ove je godine "Milijarda ustaje" posvećena ženama koje su podnijele najveći teret borbe s korona virusom, radnicama u zdravstvu, onima koje su preživjele ekonomsko nasilje, trpe nasilje u na radnom mjestu ili u obitelji, ali i ženama koje svakodnevno brinu o svojoj zajednici - pripremaju i dijele hranu, obilaze starije članove i beskućnike, pomažu izbjeglicama, podržavaju žene koje su preživjele nasilje.

U Hrvatskoj "Milijarda ustaje" posvećena je ženama s Banije koje su preživjele i razoran potres čije posljedice su ostavile trag na njihovim životima - izgubile su domove, poslove, domaće životinje, vrtove..., ističu organizatori, One Billion Rising Croatia.

Stoga će u Glini u 12 sati u Gradskom parku biti održan program u kojem će sudjelovati književnice Adrijana Kos Lajtman, Evelina Rudan, Lana Derkač, Mihaela Gašpar, Romana Brolih, Vanda Mikšić i Zrinka Posavec, glumci Dado Ćosić, Adrian Pezdirc, Sven Jakir, Vili Matula, redatelj Miran Kurspahić koji će ujedno i voditi cijeli događaj, te književnik Bruno Šimleša.

Nastupit će i KUD Glinska tamburica i KUD Moslavec, a Božica Papes će donirati staro sjeme cvijeća.

"Ovo događanje je primjer zajedničkih napora, solidarnosti i podrške kojima pokazujemo da kao zajednica možemo graditi nove gradove, saditi vrtove i brinuti jedni o drugima", ističu organizatori.

Ženama iz Gline su žene iz Zagreba, članice sindikata, ženskih udruga i pojedinci i iz drugih dijelova Hrvatske, pripremili poklon-paketiće kao znak podrške, među njima CESI, Ženska soba, Domine iz Splita, SOIH, Ženska pomoć sada, Centar za ženske studije, RODE... "i mnoge druge žene i muškarci", ističu organizatori.

19:15

Na osnovi prijedloga Stožera civilne zaštite Primorsko-goranske županije, Nacionalni stožer je odobrio da se otvaranje casina, automat klubova i uplatnih mjesta za klađenje na području te županije odgodi do 21. veljače, izvijestili su u subotu iz županijskog Stožera.

Stožer civilne zaštite Primorsko-goranske županije predložio je u petak Nacionalnom stožeru da donese Odluku o uvođenju nužne epidemiološke mjere za područje Primorsko-goranske županije, koja se odnosi na zabranu rada casina, automat klubova i uplatnih mjesta za klađenje, odnosno da omogući odgodu njihova otvaranja do 28. veljače.

Predloženo je da se u sklopu popuštanja epidemioloških mjera, u dijelu koji se odnosi na najavljeno otvaranje casina od 15. veljače, njihovo otvaranje u toj županiji odgodi do 28. veljače, ali je u subotu odobrena odgoda samo do 21. veljače.

Prema jutrošnjim podacima, u Primorsko-goranskoj županiji u posljednja 24 sata potvrđena je zaraza koronavirusom kod 31 osobe, a testirano je 446 uzoraka.

Ozdravilo je 39 osoba, pa je sada u županiji aktivno 409 slučajeva covida-19, a u riječkoj bolnici se od covida -19 liječe 34 osobe, od kojih četvero uz pomoć respiratora.

18:36

Više od tisuću ljudi u subotu se ponovno u Beču odvažilo na prosvjede da bi iskazali nezadovoljstvo zbog restriktivnih mjera koje je austrijska vlada uvela zbog suzbijanja širenja koronavirusa.

Austrijska policija zabranila je održavanje prosvjeda, s obzirom na ranije loše iskustvo kada se sredinom siječnja u Beču okupilo oko 10.000 ljudi, a mnogi među njima nisu nosili zaštitne maske niti su poštovali mjere fizičke distance.

"Izgubila sam posao, medicinska sam sestra i više ne želim nositi ovo sranje od maske! Mislim da imam svoja temeljna prava, imam pravo slobodni disati", rekla je Sigrid koja je s istomišljenicima stigla pred crkvu svetog Karla. Prosvjednici su isticali austrijske zastave zahtijevajući ostavku konzervativnog kancelara Sebastiana Kurza. 

Za danas je vlastima najavljeno održavanje šest različitih skupova, no svi su zabranjeni zbog nepoštivanja restriktivnih mjera tijekom prethodnih demonstracija.

Dana 16. siječnja na ulice Beča izašlo je 10.000 ljudi, a isto ih se toliko okupilo i nakon petnaest dana, no i tada su vlasti zabranile održavanje okupljanja. 

"Moj otac u studenom je počinio samoubojstvo jer nije želio proživljavati ono što je već jednom proživio tijekom rata", rekla je AFP-u Beatrix Hasner, koja je nosila venecijansku masku. "Rekao je da se ne želi ponovno vraćati u doba diktature i u 92. godini se ubio", kazala je potresena prosvjednica.

Austrija je od božićnih blagdana treći put u 'lockdownu'. Vlada je suočena s gnjevom dijela stanovništva jer se virus unatoč restriktivnim mjerama nastavlja širiti.

U zemlji u kojoj živi 8,9 milijuna stanovnika u subotu je evidentirano više od 1400 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a područje Tirola postalo je glavno žarište južnoafričke varijante virusa.

U ponedjeljak je vlada popustila mjere, dopustivši otvaranje muzeja i trgovina, a nastava će se od ponedjeljka održavati dvaput tjedno u školskim klupama. Neki prosvjednici smatraju da vladi jednostavno nedostaje empatije.

 

16:31

Dva mladunca bijelog tigra u dobi od 11 tjedana vjerojatno su uginula od covida-19 prošli mjesec u pakistanskome zoološkom vrtu, rekli su dužnosnici.

Mladunci su uginuli u zoološkom vrtu u Lahoreu 30. siječnja, četiri dana nakon početka liječenja od, kako se mislilo, mačjeg virusa panleukopenije, bolesti za koju su djelatnici zoološkog vrta rekli da je česta u Pakistanu i da napada imunosni sustav mačaka.

No, obdukcijom je utvrđeno da su pluća mladunaca jako oštećena i da su imali teške infekcije, a patolozi su zaključili da su uginuli od covida-19.

Premda nije obavljen PCR test na koronavirus, zamjenica ravnatelja zoološkog vrta Kiran Salim rekla je za Reuters da zoološki vrt vjeruje da su mladunci žrtve pandemije od koje je u Pakistanu umrlo 12.256 ljudi.

“Nakon njihove smrti, uprava zoološkog vrta testirala je sve djelatnike i šest ih je bilo pozitivno, uključujući djelatnika koji se bavio mladuncima”, rekla je Salim. “To potvrđuje nalaze obdukcije. Mladunce je vjerojatno zarazila virusom osoba koja ih je hranila”.

Pakistanski zoološki vrtovi redovito izazivaju bijes aktivista za zaštitu životinja, koji kažu da su stotine životinja uginule zbog loših životnih uvjeta u njima.

“Posljednja dva mladunca bijelog tigra uginula su u zoološkom vrtu u Lahoreu, a još jednom se pokazao nemar uprave i vlasti”, rekao je za Reuters Zufišan Anušaj, osnivač centra za spašavanje životinja JFK (Justice for Kiki).

“Bijeli tigrovi iznimno su rijetki i trebaju zdravo stanište i okoliš da bi zdravo živjeli. Zatvarajući ih u nehigijenske uvjete bez liječničke skrbi, nastavit ćemo svjedočiti tim incidentima.”

Covid-19 nov je virus i svijet stvara zdravstvene politike za ljude, rekao je. “Ne bi trebalo zaboraviti životinje u trgovinama za kućne ljubimce, zoološkim vrtovima i posvuda drugdje”, dodao je.

Salim je odbacila navode o zanemarivanju u zoološkom vrtu, rekavši Reutersu da su aktivisti za zaštitu životinja dobrodošli da posjete i sami provjere sigurnosne i higijenske protokole objekta.

U prosincu su dva himalajska smeđa medvjeda prebačena iz zoološkog vrta u Islamabadu u utočište u Jordan.

Nekoliko tjedana prije toga slon Kavan premješten je u utočište u Kambodži, što je bio vrhunac višegodišnje kampanje u kojoj je sudjelovala i američka pop zvijezda Cher.

U zoološkom vrtu u Pešavaru 2020. uginule su četiri žirafe.

Prošle godine dva lava u zoološkom vrtu u Islamabadu ugušila su se kad su radnici zapalili vatru u njihovim kavezima.

15.57

Srbija: Novozaraženih 1622, preminulo 15 pacijenata

Prema posljednjim podacima, koronavirus je u Srbiji potvrđen kod još 1.622 osobe od testiranih 9.091. Od posljedica zaraze preminulo je 15 ljudi. Na respirator je priključeno 135 oboljelih.

Komentari 110